Ticaret Bakanlığı bilirkişilik şartlarını açıkladı
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Tüketici Hakem Heyetleri Bilirkişilik Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikte, tüketici hakem heyetleri nezdinde bilirkişiliğe başvuru ve kabul şartları belirtildi. Ayrıca bilirkişilerin uymaları gereken ilkeler, çalışma esasları ve listeden çıkarılmalarına ilişkin usul ve esaslar da düzenlendi.
Tüketici hakem heyetleri arasında bilirkişilik kurumuna ilişkin uygulama birliğinin sağlanması ve uygulamada tespit edilen sorunların giderilmesi için Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Tüketici Hakem Heyetleri Bilirkişilik Yönetmeliği” 31180 sayılı Resmi Gazete’de yayımlandı.
Bilirkişi listesi için son gün 31 Aralık
Bilirkişi listelerinin Ticaret İl Müdürlükleri tarafından 81 ilde Tüketici Hakem Heyetleri Bilirkişilik Yönetmeliği’nde belirlenen usul ve esaslara göre, en geç 31 Aralık 2020 tarihine kadar oluşturulacağı duyuruldu. Bu tarihe kadar tüketici hakem heyetleri nezdinde yapılan bilirkişilik faaliyetlerine ilişkin işlemler Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliği hükümlerine göre yürütülmeye devam edilecek.
Bilirkişilik şartları ve faaliyetleri belirlendi
Tüketici Hakem Heyetleri Bilirkişilik Yönetmeliği’nin kapsamı hakkında bilgi veren IFASTURK Mali Müşavirlik ve Denetim Kurucusu Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mesut Şenel, “6 Şubat 2020’de Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan duyuru ile Tüketici Hakem Heyetleri nezdinde yapılan bilirkişilik faaliyetlerine yönelik ihtiyaçların karşılanması amacıyla Tüketici Hakem Heyetleri Bilirkişilik Yönetmeliği Taslağı’nın hazırlandığı açıklanmıştı. Tüketici Hakem Heyetleri Bilirkişilik Yönetmeliği, Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelik, tüketici hakem heyetleri nezdinde bilirkişiliğe başvuru ve kabul şartları, bilirkişilerin görevlendirilmeleri, uymaları gereken ilkeler ve çalışma esaslarının yanı sıra tüketici hakem heyetlerinde görülen tüketici uyuşmazlıklarına ilişkin tüm bilirkişilik faaliyetini kapsıyor.” açıklamasında bulundu.