4 Ocak Pazartesi günü Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) aylık ve yıllık enflasyon verilerini açıkladı. TÜİK verilerine göre, enflasyon aralıkta yüzde 1,25 artarken, yıllık bazda yüzde 14,60 oldu.
1891 yılında Osmanlı döneminde Merkezi İstatistik Encümeni olarak faaliyete başlayan TÜİK, Cumhuriyet yıllarına kadar bu isimle geldi ve Merkez İstatistik Daire adıyla 26 Şubat 1926 tarihinde yeniden kuruldu. 18 Kasım 2005 tarihinde Türkiye İstatistik Kurumu adını alarak Hazine ve Maliye Bakanlığı’na bağlı olarak çalışmaya başladı.TÜİK, Türkiye’nin geçmişten bugüne resmi istatistik kaynağıdır.
Bundan bir kaç yıl öncesine kadar Türkiye’nin en güvenilir veri kaynağı olan TÜİK’e son bir kaç yıldır açıkladığı veriler açısından pek güvenilmiyor. Açıkladığı son enflasyon verilerinde de aynı tartışmalar yaşanmaktadır. Pek çok gazete ve Araştırma şirketi bu oranların doğru olmadığını savundu. Örneğin, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), TÜİK tarafından açıklanan enflasyon verilerinin gerçek enflasyon verilerinin çok altında olduğunu açıkladı. ENAG verilerine göre Tüketici Fiyat Endeksi aralık ayında yüzde 4.08 artış gösterdi. ENAG, 2020 yıllık enflasyon oranını ise yüzde 36.72 olarak açıkladı.
“Akademik çalışmalarda kaynak olarak kullanılan Tüik verileri neden bu kadar tartışılır hale geldi?” sorusunu TÜİK yöneticileri muhakkak araştırmalıdır. Resmi istatistik kurumunun açıkladığı verilerin neden tartışma konusu olduğu mutlaka çözüme kavuşturulmalıdır. Kanaatime göre, TÜİK’e eski saygınlığı kazadırılmalı ve bu konuda atılması gereken ilk adım “şeffaflığın” ileri boyuta taşınması olmalıdır.
TÜİK’e eski güvenilirliği ve saygınlığı kazandırıldığında “Türkiye ekonomisine çözüm mü olacak?” diye sorarsanız, “Evet, olacak” derim. Zira veriler doğru ve güvenilir olduğunda, gerçek sayılar açıklandığında, çözümlerde verilere uygun olacaktır. Zirveye tırmanmak isteyen kişi önce kendi yerini tespit etmelidir. Kuyudan çıkmak isteyen kişi, önce kuyuda olduğunu bilmelidir. Bu bilinçle hareket ederse kendisine doğru bir yol haritası çizebilir. Ancak bulunduğu yeri doğru tespit edemeyenler, yaşamanı aynıyla devam ettirmeye devam edecek ve hiç bir zaman ileriye doğru yol alamayacaktır.
İsmail CEBECİ
Bağımsız Denetçi Yardımcısı
E-mail: cbcisml@gmail.com