TÜİK verilerine göre, son bir ay içinde en yüksek reel getiri oranı Yİ-ÜFE’ye göre %9,74 ve TÜFE’ye göre %8,91 olarak belirlendi. Bu süre zarfında, mevduat faizi (brüt), Amerikan Doları, Devlet İç Borçlanma Senetleri (DİBS), külçe altın ve Euro yatırımcısına kaybettirdi.
Üç aylık dönemde BIST 100 endeksi, Yİ-ÜFE’ye göre %6,02 ve TÜFE’ye göre %0,91 oranlarında yatırımcısına en yüksek reel getiriyi sağladı. Ancak Euro bu dönemde en çok kaybettiren yatırım aracı oldu.
Altı aylık periyotta külçe altın Yİ-ÜFE’ye göre %3,38 oranında en yüksek reel getiri sağlarken, DİBS en çok kaybettiren yatırım aracı olarak dikkat çekti.
Ekonomik takvimi bilenler bilir, bunun yanında Dolar Endeksi gibi yaygın olarak kullanılan veriler, yatırımcıların bilinçli kararlar almalarına yardımcı olacaktır, çünkü önemli ekonomik olayların ve verilerin zamanlamasını belirler. Dolar Endeksi, doların diğer para birimleri karşısındaki özelliklerini hassas bir şekilde ölçer ve yatırımcılar için portföy çeşitlendirmesinde kullanılabilir.
Grafik TradingView’den
TTKOM Türk Telekom hissesi, iletişim sektöründe faaliyet gösteren ve geniş bir yatırımcı kitlesine sahip olan bir şirkettir.
Temel Analiz: Türk Telekom’un temel performansı oldukça güçlü görünmektedir. Şirketin hisse fiyatı 31.38 TL seviyesindedir ve son dönemde gösterdiği performans oldukça etkileyici görünmektedir. Şirketin 1 aylık performansı %2.24 düşüş göstermiştir. Ancak 1 yıllık performansı %66.91 artış göstermiş, yılın başından bu yana ise %27.35 oranında bir getiri sağlamıştır. Bu, yatırımcılar için olumlu bir gösterge olabilir.
Türk Telekom’un 5 yıllık performansı da dikkate değerdir ve %521.39 oranında bir artış göstermektedir. Bu, şirketin uzun vadeli olarak istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü göstermektedir. Şirketin toplam varlıklarındaki yıllık büyüme oranı %36.70 olarak kaydedilmiştir, bu da şirketin sağlam bir mali yapıya sahip olduğunu işaret etmektedir.
Teknik Analiz: Teknik olarak, Türk Telekom’un hisse senedi değerlendirmesi oldukça olumlu görünmektedir. Hisseler, hareketli ortalamalar ve osilatörler gibi birçok göstergeye dayalı olarak “Al” sinyali vermektedir. Örneğin, hareketli ortalamalar ratingi “Al” olarak belirlenmiştir. MACD seviyeleri negatif olsa da, trendin değişebileceğini gösteren bazı olumlu sinyaller bulunmaktadır.
RSI (Relative Strength Index) 50 seviyesinin hemen üzerindedir, bu da hissenin nötr bölgede olduğunu gösterir. Stokastik göstergeler de alım sinyali vermektedir.
Sonuç itibarıyle, yıllık olarak, finansal yatırım araçları, Yİ-ÜFE’ye göre %24,45 ve TÜFE’ye göre %9,71 reel getiri sağlayarak en yüksek getiriyi elde eden yatırım araçları olarak belirlendi. Bu dönemde külçe altın en yüksek getiriyi sağlayan yatırım aracı oldu, ancak mevduat faizi ve DİBS ise en çok kaybettirenler arasında yer aldı.
Okan Özdemir