Jeopolitik riskler, özellikle bu yıl altına olan talebi artırarak güvenli liman varlıklarına yönelimi güçlendirdi. ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika faizinde indirime gitmesiyle birlikte altın fiyatlarının daha da artacağı beklentisi, altının ons fiyatını destekleyen temel faktörlerden biri oldu.
2024’ün üçüncü çeyreğinde 2.685,61 dolarla rekor kıran altının ons fiyatı, temmuz-eylül dönemini %13,2’lik bir yükselişle 2.634,70 dolardan kapatarak, 2016’dan bu yana en yüksek çeyreklik kazancına ulaştı. Altın fiyatları en son 2016’nın ilk çeyreğinde %16,2’lik bir artış göstermişti. Orta Doğu’daki siyasi gerilimlerin yanı sıra merkez bankalarının süregelen altın alımları da ons fiyatındaki bu yükselişi tetikleyen önemli unsurlar arasında yer aldı.
Analistlere göre, Fed’in faiz indirimlerine başlaması, merkez bankalarının altına olan talebinin devam etmesi ve altının güvenli liman özelliğinin güçlenmesiyle, ons fiyatı 2.900 dolara kadar çıkabilir. Düşük faiz oranları, faiz getirmeyen altını elde tutmanın fırsat maliyetini düşürdüğü için altına olan talebi destekleyen diğer bir faktör oldu. Özellikle Çin gibi Asya ülkelerinden gelen talep, bölgedeki gayrimenkul ve hisse senedi yatırımlarına güvenin azalmasıyla altına olan ilgiyi artırdı. Terör destekçisi İsrail’in de bölgede yayılması da piyasalara olumsuz etki olarak yansıyor.
DXY endeksi, döviz piyasasında tecrübeli yatırımcılar için önemli bir referans noktası olup, küresel para akışlarının karmaşıklığını anlamada kritik bir rol oynar. Ekonomide belirsizlik hakim olduğunda bile, yatırımcılar için stratejik yön belirlemede güvenilir bir rehber işlevi görür.
Ekonomik takvim ise finans dünyasında değerli bir bilgi kaynağı olarak ön plana çıkar. Yatırımcılar ve işlemciler için makroekonomik olayları, önemli veri açıklamalarını ve piyasalar üzerinde belirleyici etkiler oluşturabilecek politika değişikliklerini öngörme fırsatı sağlar.
Grafik TradingView’den
TTKOM (Türk Telekom) için 45.40 TL seviyesinde an itibariyle devam etmektedir. Fibonacci pivot noktalarına göre, fiyat 50.93 TRY ile belirgin bir direnç seviyesi oluşturuyor. Özellikle %1.38’lik bir günlük fiyat artışıyla, momentum hala düşük (-6.83), RSI ise 38.15 ile zayıf bir trendi işaret ediyor.
Bu, mevcut satış baskısının devam ettiğini gösteriyor. Ayrıca, Awesome Oscillator -4.18 ile negatif, bu da kısa vadeli düşüş trendini doğruluyor.
İchimoku bulutuna baktığımızda, baz hattı (49.06 TRY) mevcut fiyatın altında, bu da bir direnç seviyesi olarak karşımıza çıkıyor. Hareketli ortalamalar ise güçlü sat sinyalleri veriyor, bu da fiyatın destek bulmakta zorlandığını ve daha fazla düşüş olabileceğini gösteriyor.
Ayrıca, Stochastic %K değeri 16.52 ve %D değeri 10.72, aşırı satım bölgesine yakın olduğunu, ancak yukarı yönlü bir hareketin henüz başlamadığını işaret ediyor.
Bu veriler ışığında, destek seviyeleri olarak 43.20 TRY ve 42.50 TRY öne çıkıyor. Direnç seviyeleri ise 49.06 TRY ve 50.93 TRY olarak belirlenmiş. 48.84 Tl seviyesinde birikim kazanmış hacim maalesef kırıldı, bu da yukarı sıçrama olasılığını bir miktar erteledi.
Sonuç itibariyle, gümüş ise 2024’ün üçüncü çeyreğinde %6,9 değer kazanarak 31,2 dolara yükseldi. Küresel gümüş üretiminde yavaşlama ve endüstriyel talepteki artış, arz-talep dengesinde bir açık oluşturma endişelerini doğurdu. Gümüş, özellikle otomobil, güneş panelleri ve elektronik sektörlerinde kritik bir malzeme olarak kullanılıyor. Analistler, Çin’in güneş paneli üretimindeki artışa paralel olarak gümüş ithalatını artırabileceğini öngörüyor.
Okan Özdemir