Trakya Cam Bankası Hisse Yorumu
Trakya Cam, ilk çeyrekte 11 milyon TL net kar açıklamıştır. Bu rakam geçen sene aynı dönemde elde etmiş olduğu 43 milyon TL’lik net kara göre ise %74’lük bir azalmaya işaret etmektedir.
Trakya Cam, Balkanlar’daki pazar payını artırmak için Bulgaristan’daki üretim tesisine ikinci float hattını 2013’de devreye sokmayı planlamaktadır. Rusya pazarında ise Tataristan’da Saint-Gobain ortaklığı ile başlatılan düzcam yatırımı ile yerel üretici olarak konumunu artırmayı hedeflemektedir.
Operasyonel tarafa bakıldığında, şirketin yılın ilk çeyreğinde gelirleri geçen sene aynı döneme göre %0,2’lik azalışla 289 milyon TL olmuştur. Trakya Cam’ın elde etmiş olduğu gelirlerin dağılımına bakıldığında ise yurtiçi satışların payının arttığını görmekteyiz. Şirketin yurtdışı gelirleri toplam brüt satışlarının %32’sini oluştururken, yıllık bazda %5’lik bir azalış göstermiştir. Öte yandan toplam brüt satışları içerisinde payı %68’e çıkan yurt içi satışlar ise, yıllık bazda %4’lük bir artış göstermiştir.
FAVÖK tarafında ise, Trakya Cam yılın ilk çeyreğinde 51 milyon TL FAVÖK elde ederken bir önceki yılın aynı döneminde gerçekleşen 83 milyon TL’lik FAVÖK’e göre ise %39’luk düşüşe işaret etmektedir. İlk çeyrekte, artan enerji maliyetleri nedeniyle şirketin marjlarında önemli bir daralma yaşanmış ve bir 2011 yılının ilk çeyreğinde %28,7 olan FAVÖK marjı %17,5’a gerilemiştir.
Şirketin, en önemli müşterileri arasında bulunan otomotiv ve inşaat sektörlerinin 2010 yılındaki güçlü seyirleri 2011 yılının önemli bir bölümünde de devam ettikten sonra, özellikle global büyüme hızındaki yavaşlamaya paralel olarak ihracat talebinde ve belli ölçü de yurtiçi talepte bir yavaşlamayla birlikte ivme kaybetmeye başlamıştır. inşaat sektörüne baktığımızda yılın ilk döneminde büyük markalı projeler dışında üretim yavaşlamış bulunmaktadır. İnşaat sektörünün gelişiminde 2B yasası, yabancılara mülk satışı ve kentsel dönüşüm projeleri kritik öneme sahiptir. Yasalarda belirttiğimiz değişikliklere ve ekonomideki gelişmelere bağlı önümüzdeki dönemlerde yeni projelerin devreye gireceklerini düşünüyoruz. Otomotiv sektöründe ise toplam araç üretimi 2012’nin ilk çeyreğinde geçen senenin aynı dönemine göre %26 azalma gösterdi. Ancak uzun vadede düzcam sektörü için genel olumlu görüşümüzü sürdürmekle birlikte kısa vadede, ekonomik görünüme ilişkin devam eden belirsizlikle birlikte aşağı yönlü risklerin bulunduğunun altını çizmek gerekiyor.
Cam sektörü, yoğun sabit yatırım harcamaları gerektiren bir sektördür. Ölçek ekonomisinin yoğun olarak kullanıldığı cam sektöründe Trakya Cam’ın Rusya ve Balkanlardaki yatırımlarını olumlu buluyoruz. Trakya Cam, Balkanlardaki pazar payını artırmak için Bulgaristan’daki üretim tesisine ikinci float hattını 2013’de devreye sokmayı planlamaktadır. Rusya pazarında ise Tataristan’da %70 Trakya Cam ve %30 SaintGobain ortaklığı ile başlatılan düzcam yatırımı ile yerel üretici olarak konumunu artırmayı hedeflemektedir.
Defansif bir hisse olan Trakya Cam 22 Ağustos itibariyle sene başından bu yana %1,8 değer kazanarak İMKB 100 endeksinin %21,1 altında performans gösterdi. İMKB 100 endeksinin yılbaşından bu yana gösterdiği %29’luk yukarı yönlü hareketi yakalayamayan Trakya Cam, piyasadaki diğer sanayi hisselerine göre ucuz kalmaktadır. Öte yandan defansif hisse olan Trakya Cam’ın piyasada olabilecek olası satışlara fazla tepki vermeyeceğini düşünüyoruz. Ek olarak, Trakya Cam otomotiv ve inşaat sektörlerindeki daralma endişelerinden ötürü ana ortağı Şişe cam ve Şişecam’ın diğer grup şirketleri olan Soda Sanayi’nin altında performans gösterdi.
%60 İNA ve %40 benzer şirket çarpanları yöntemine göre hedef hisse fiyatını 3.07 TL hesapladığımız Trakya Cam için AL önerisi veriyoruz.
Kaynak: Şeker Yatırım 2012 Eylül Aylık Bülten
Hisse senetleri ve piyasalar konusunda sormak istediklerinizi piyasa uzmanımıza aşağıdaki form yardımıyla iletebilirsiniz.
İletişim Formu
İletişim formu için buraya tıklayın