Daralan marjlar…
• Trakya Cam, 4Ç12’de 12 milyon TL net kar açıkladı. Şirketin açıklamış olduğu kar, beklentimiz olan 17 milyon TL ve piyasa beklentisi olan 19 milyon TL net kar rakamının altında gerçekleşti. Bu rakam bir önceki çeyrek net karı olan 11 milyon TL’ye paralel gerçekleşirken, geçen sene aynı dönemde elde etmiş olduğu 43 milyon TL’lik net kara göre ise %71,8’lik bir azalmaya işaret etmektedir. Trakya Cam 2012 yılını ise 72 milyon TL net kar ile tamamladı (2011: 224 mn TL net kar). Açıklanan kar rakamıyla beklentimizi arasındaki sapma, beklentilerimizden daha düşük gelen satış gelirleri ve yüksek genel üretim giderleri kalemlerinden kaynaklanmaktadır.
• Operasyonel tarafa bakıldığında ise, şirketin yılın son çeyreğinde gelirleri geçen sene aynı dönemine göre %1,1 azalırken ve bir önceki çeyreğe göre ise %10,5’lik bir artış kaydederek 334 milyon TL olmuştur. Böylece şirketin 2012 yılı gelirleri yıllık %0,5’lik azalışla 1.249 milyon TL olurken, bu rakam bizim gelir beklentimizin altında gerçekleşmiştir. Ürün grupları cinsinden satışların dağılımına baktığımızda ise şirketin satışlarının %70’lik ksımı mimari camlar segmentinde, %20’lik kısmı işlenmiş camlar ve %10’luk kısmı ise otomotiv segmentindedir. 2012 yılı inşaat sektörü ve otomotiv sektörü için iyi bir yıl olmamıştır. Bu nedenden ötürü Trakya Cam’ın satışlarında geçen seneye göre azalış gerçekleşmiştir.
• FAVÖK tarafında ise, Trakya Cam yılın son çeyreğinde geçen senenin aynı döneminde 75 milyon TL gerçekleşen FAVÖK rakamının %44 altında, 42 milyon TL FAVÖK kaydetmiştir. Öte yandan yıl sonu kümülatif FAVÖK rakamı ise 2012 yılında 2011 yılına göre %43,2’lik azalışla 202 milyon TL olarak gerçekleşmiştir (2011 FAVÖK: 356 milyon TL). Son çeyrekte, artan enerji maliyetleri nedeniyle şirketin marjlarında daralma devam etmiş ve bir önceki çeyrekte %13,9 olan FAVÖK marjı %12,6’ya gerilemiştir.
• Cam sektörü, ölçek ekonomisinden faydalanmak adına yoğun yatırım harcamaları gerektiren bir sektördür. Şirket 2012 yılında toplam 359,6 milyon TL yatırım yapmıştır. Bu rakamla beraber yatırım harcamalarının toplam satışlara rasyosu %29 gerçekleşerek şirket son 7 senenin ortalaması olan %17’nin oldukça üzerinde bir yatırım harcamalarının toplam satışlara oranına ulaşmıştır. Yatırım harcamaları ile marjlar arasında negatif bir ilişki bulunmaktadır. Gelecek dönemlerde yatırım harcamalarının normal seviyelerine döneceğini ve bu durumun marjlara etkisinin olumlu olacağını düşünmekteyiz.
• Gelecek dönemlerde marjlarda beklediğimiz iyileşmeden ve inşaat&otomotiv sektörlerinde pozitif beklentlerimizden ötürü şirket için “AL” önerimizi koruyoruz. Şirket için hedef fiyatımız 3,52 TL seviyesinde bulunurken, 2.71 TL seviyesinde bulunan cari fiyatına göre %30 kazandırma potansiyeli taşımaktadır.
Şeker Yatırım Araştırma
TÜM BİLANÇO ANALİZLERİ İÇİN TIKLAYIN!