Trabzon Limanı Hisse Yorumu
Trabzon Limanı’nın 30 yıllık işletme hakkına sahip olan şirket, yılın ikinci çeyrek dönemine dair açıkladığı finansal tablolara göre satış gelirlerini 43 milyon TL düzeyine çıkarmıştır. 2018 yılı içerisinde satış gelirini 83 milyon TL’ye yükseltmesini beklediğimiz şirketin, yılın geri kalanında performansını koruması durumunda geçen seneye göre satışlarını %13 oranında artırmış olacaktır. Satışların %70’e yakını yurt dışı satışlar olarak kaydedilmiştir. Satış maliyetleri ve faaliyet giderleri çıkartıldığında 24.8 milyon TL civarında net esas faaliyet karı elde eden şirket, 18.6 milyon TL net dönem karı açıklamıştır. Yılsonunda hedeflenen satış gelirine ulaşılması durumunda 35 milyon TL net dönem karı elde edilmesi ön görülmektedir. Böylelikle yıllık bazda net kar %11’den fazla artış kaydedilmiş olacaktır.
Diğer taraftan şirket yönetimi bölgenin en etkin ticari limanı olma potansiyelini koruduklarını belirtmektedir. Bu konuda Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki soruna dair olumlu gelişmeler şirketin bu hedefi açısından kritik önem taşırken, Trabzon-Kars-Erivan Bakü ve Hazar kıyısındaki Aktau Limanı üzerinden Orta Asya rotasının ilk ayağı olmak gibi jeostratejik avantaj şu an için kullanılamamaktadır. Diğer taraftan İran’ın, Trabzon Limanı’nı Avrupa’ya açılan AB kapısı olarak kullanması gibi alternatif çalışmaların önündeki engellerin kalkması durumunda, Tebriz’e kadar uzanan bir coğrafya için önemli bir liman konumuna gelinecektir. Şirket yönetimi stratejik hedefler doğrultusunda çabaların devam ettiği söylemektedir.
Teknik olarak baktığımızda halka arz süreci ardından aşağı yönlü bir eğilim izleyen hisse fiyatı, 9,75 civarında bulduğu destekle yatay bir seyir izlemektedir. Bu noktada günlük grafikte RSI indikatörü fiyatın tekrar güçlendiğini bizlere işaret ederken, mevcut teknik görünüm içerisinde yukarı yönlü ihtimallerin olgunlaşması için 10,65 pivot seviyesi üzerinde 11,84 direncinin aşılması gerekmektedir. Aşağıda ise 9,75 desteğinin güncelliğini koruduğu söylenebilir.