TPF Başkanı Ömer Düzgün: İstihdamda 100 Bin Barajı Aşıldı

Yerli ve Milli Gıda Perakendesi Yok Olmak Üzere!

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) Başkanı Ömer Düzgün, 2020 yılında yerel zincirlerin yürüttüğü çalışmaları değerlendirdi. Türkiye genelinde 5 ve üzeri toplam 5 bin 500 markette hizmet verdiklerini kaydeden Ömer Düzgün; “Gıda perakendesinde sektörün neferi olmaya devam ediyoruz. Geçen yıl yaklaşık 8 bin hemşerimize daha iş imkanı sağladık. Ne mutlu ki istihdamda 100 bin barajını aştık, ciromuz ise 40 milyar TL’ye ulaştı. Bu yıl sektörümüzde verimlilik ön planda olacak. Pazardaki aşırı rekabet, sektörde pastayı küçültmekle kalmadı; karlılığı da düşürdü. Sektör zor bir sürece doğru sürüklendi. 2021 yılında hedefimiz, sektörümüzün gelişmesine katkı sağlayarak yüzde 15 büyümek” dedi.

Perakende sektörünün önemli ve en büyük çatı örgütü konumunda olan TPF, 2020 yılını değerlendirerek, 2021 yılı hedeflerini paylaştı. Son 2 yıldır gıda perakendesinin önemli bir sınav verdiğini belirten Ömer Düzgün; “2020 ülkemiz ve dünya açısından zor bir yıldı. Bir yıldır Kovid-19 ile savaşıyoruz. Pandemi yüzünden yaşamını yitiren tüm vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, ailelerine baş sağlığı; tedavisi devam edenlere ise acil şifalar diliyoruz. Temennimiz pandemi sürecinin en kısa sürede sona ermesi. Yerel zincirler olarak, pandeminin ülkemizde görüldüğü ilk günden itibaren üst düzey hijyen ve güvenlik önlemleriyle vatandaşlarımızın ihtiyaçlarını, en sağlıklı ve eksiksiz biçimde karşılamak için çalışmaya devam ediyoruz” dedi.

Yerel zincirlerin 2020 yılındaki çalışmalarını değerlendiren Düzgün şöyle konuştu; “Rekabet tüm sektörler için güzeldir. Ancak bizim sektörümüzde yaşanan ve perakende yasasında var olan eksik ayaklar nedeniyle işletme sahiplerini epey zorlamaya başladı. Hacmin küçülmesi, marketlerin küçülmesine, market birleşmelerine ya da işletme sahibinin sektörden çekilmesine neden oluyor. Buna rağmen yerel zincirler olarak ülkemize pek çok açıdan katma değer sağlamaya devam ettik. Vatandaşlarımıza Türkiye genelinde 5 ve üzeri toplam 5 bin 500 markette hizmet veriyoruz. Gıda perakendesinde sektörün neferi olmaya devam ediyoruz. 2020’de en büyük büyümeyi istihdamda elde ettik. Geçen yıl yaklaşık 8 bin hemşerimize daha iş imkanı sağladık. Ne mutlu ki istihdamda 100 bin barajını aştık, ciromuz ise 40 milyar TL’ye ulaştı.”

2021 YILINDA HEDEFİMİZ YÜZDE 15 BÜYÜMEK

Halen devam eden koronavirüs pandemisi nedeniyle marketlerin açılış-kapanış saatlerinde yaşanan değişiklikler, hafta içi ve hafta sonu kısıtlamaları, market içerisinde salgının yayılımının önüne geçmek için hayata geçirilen kısıtlamalar nedeniyle tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarında değişim yaşandığını belirten Ömer Düzgün; “TPF’ye bağlı 14 bölgedeki PERDER üyelerinden alınan bilgiler doğrultusunda geçen yıl müşteri sayımızda yüzde 30 azalma yaşandığını ölçümledik. Vatandaşlarımız hafta sonu dışarı çıkmak yerine alışverişlerini toplu yapmaya başladı. Müşteri sayısında yüzde 30 azalma yaşarken, sepet ortalaması bir önceki yıla kıyasla yüzde 40 arttı. 2021 yılında, bu göstergeleri dikkate alarak ve müşterilerimizin ihtiyaç ve beklentilerine cevap verecek şekilde planlamalar yaparak yüzde 15 büyümeyi hedefliyoruz” dedi.

ÜYELERİMİZİN YÜZDE 50’Sİ E-TİCARET HİZMETİ VERİYOR

Konoravirüs endişesi karşısında tüketicilerin değişen alışveriş alışkanlıkları için TPF üyelerinin hızlı hareket ederek e-ticaret yatırımını hayata geçirdiğini beliren Ömer Düzgün; “Türkiye’nin tüm bölgelerinde üyelerimizin yüzde 50’si internet üzerinden satışa başladı. Diğer üyelerimiz de alt yapı yatırımına bu yıl devam edip en kısa sürede hizmet vermeye başlayacak. 2020 yılında yaptığımız dijital ve teknoloji alanında yaptığımız yatırımlar bize yeni şube açmada ekstra gider kalemlerine gerek duymadan fiziki büyüme sağlama olanağı tanıdı. Bu yıl e-ticaret yatırımının haricinde teknoloji, mobil uygulama, dijitalleşme, fayda odaklı yatırımlara devam edeceğiz. Bizi rakiplerimizden ayıran en önemli özelliğimiz geniş ürün çeşidimizin yanı sıra marketlerimizde kurduğumuz düzen, görsel açıdan da göze hitap eden tasarım. Bu yıl mağaza içi dekorasyon, demirbaş yenileme yatırımlarımız devam edecek. Öte yandan üyelerimiz arasında Gross Market alanında dönüşüm yapmaya hazırlananlar var. Bu alandaki başarılı dönüşümleri önümüzdeki süreçte paylaşacağız. 2021’de verimlilik odaklı, maliyetleri düşürücü projeler geliştirmeye devam edeceğiz” açıklamasını yaptı.

Yerel zincirlerin 2021 yılında da Perakende Yasası’ndaki eksik ayakların giderilmesi için öneride bulunmaya, ilgili makamlara hatırlatma yapmaya devam edeceğini belirten TPF Başkanı Ömer Düzgün, “Perakende Yasası, olmazsa olmazımız. Ülkemizde market mağaza enflasyonu hızla artmaya devam ediyor. Mağazada sayısal büyümeye odaklananlar bu yıl da tutumlarıyla sektörümüze, küçük esnafa, üreticiye zarar vereceğini düşünüyoruz. Yasadaki eksik ayaklardan faydalananlar yan yana market açmaya devam ediyor. Kısa sürede önlem alınmazsa sektörü çok büyük tehlikeler bekliyor. Yerli ve milli gıda perakendesinin yerini tekelleşmiş ve hatta yabancılaşmış bir perakende alma ihtimali yüksek. Yasadan bir diğer beklentimiz ise marketlerde satılan tüm ürünlerin gramajlarının standartlaştırılması. Aynı pakette yapılan farklı gramaj uygulanması vatandaşlarımızı yanıltıyor, haksız rekabet oluşturuyor. Atılmasını acil bulduğumuz adımların, zorlu rekabetin küçük esnafı götürdüğü iflasların önüne geçeceğine ve ülkemizin yerli markalarıyla büyümesine fırsat vereceğine inanıyoruz. Perakende Yasası’ndaki eksik ayakların giderilmesinin yanı sıra KDV eşitlemesiyle hem dar gelirli vatandaşlarımızın aile bütçesine katkı sağlanacak hem de enflasyon rakamlarını düşürmek adına önemli bir hamle atılmış olacak. Dolayısıyla sepetler daha ucuza dolacak” dedi.

Özel marka (Private Label) ürünlerindeki hızla artan üretim politikasının, marka olmuş milli ve yerli üreticilere zarar verdiğine de dikkat çeken Düzgün; “Bu tarz ürünleri satan marketlerin raflarında bu ürünlere yönelik düzenleme yapılması gerektiğini düşünüyoruz. Başta istihdam olmak üzere birçok açıdan değer yaratan milli ve yerli üreticilerin, tedarikçilerin, tüm iş ortaklarının geleceği tehdit altında. Bu konuda da ivedi adımlar atılmalı” açıklamasını yaptı.