Beklentiler Karşılandı
Tofaş Fabrika yılın ilk çeyreğinde 4.246 mn TL olan beklentilerin %4,7 üzerinde 4.447 mn TL ciroya ulaşırken FAVÖK beklentilerin %5,6 üzerinde 599 mn TL, net kâr beklentilerin %3,2 üzerinde 346 mn TL oldu. Satışlar bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %11,7 artarken, FAVÖK %1,57 gerileme kaydetti. Net kâr ise %6,6 artış gösterdi.
Satışlarda Artış, Nakit Akışında Bozulma
Yılın ilk çeyreğinde otomobil ve hafif ticari araç pazarı geçtiğimiz yılın düşük baz etkisinin de katkısıyla %40,6 artış gösterdi. Aynı dönemde Tofaş’ın perakende satışları %17,5 artarak 17.022 adete yükseldi. Tofaş’ın pazar payındaki kaybına rağmen Egea ilk çeyrekte de pazar liderliğini korumayı başardı. Tofaş’ın pazar payı kaybının arkasındaki en önemli etken Hurda Teşvik Yasası’nın 2019 sonu itibariyle sona ermesi oldu. Pandeminin etkisiyle ilk çeyrekte nakit akışlarının bozulması sonrası net borç pozisyonu 1.125 mn TL’den 2.842 mn TL’ye yükseldi.
Beklentilerde Pandemi Etkisi
Şirket yurtiçi satış adedinde 78-84 bin aralılığındaki beklentilerini 72-78 bin araç olarak revize etti. İhracat beklentileri ise 170-190 bin adet aralığından 110-140 bin araç olarak güncellendi. Beklentiler yapılırken pandemi etkisinin Haziran itibariyle azalacağı ve Ağustos ayından sonra ekonomik aktivitenin normale döneceği varsayıldı. Bizim görüşümüz ise yükselen kurun da etkisiyle artma ihtimali olan fiyatların Egea gibi alt segment araçlara olan talebi canlı tutacağı yönünde. Yine pandemi sonrasında bireysel araç kullanımının artması beklentilerimiz dahilinde. İtalya’da sert daralan otomotiv pazarı için de hurda teşviğinin gündeme gelme ihtimali de hisse için katalizörlerden biri.
İhracat beklentilerinde yapılan aşağı yönlü revizyona ve nakit akışlarındaki bozulmaya rağmen al ya da öde anlaşmaları ve yurt içi pazarda güçlü konumun korunması beklentimiz dolayısıyla Tofaş Fabrika’yı 25,40 hedef fiyat ile model portföyümüzde tutmaya devam ediyoruz.