Döngüleri anlamlı kılan sinyaller hep vardır
TKFEN üzerine haziran ayı başında geometrik analiz sunduk: devamında %25 %30 prim görmek şaşırtıcı olmadı. Geometri döngüleri ortaya dökerken sonucun sinyallerce belirlendiğini ifade etmektedir.
Geometrideki sapmaların uyumu / uyumsuzluğu belli bir dizi içinde takip edildiği takdirde her varlık sınıfı için bir hikaye oluşturulabilir. Açıktır ki bakış pencerenizin genişliği tutarlı kalma derecesini belirler.
TKFEN bizim için neden değerlidir? Türkiye için gerekli yabancı yatırımcı ilgisini sağlayacak marka değerlerden olması yanında faaliyetlerinin başarılı olması da etkilidir. Gelişmelere geometrik model üzerinden bakmaya devam ediyoruz. Hikayenin geçmişine bakmalıyız.
On yıl önce, 2009 sonlarında yaptığı prim atağı sonucu geometrik anlamda gelecekle ilgili güçlü sinyal vermişti. Sonrasında ise uzun yıllar dar performans bandından hareket etti. Bunun sebebi geçmişteki performansın geometriye göre “fazla” yüksek olması idi. Yani geometri yeni performans için yeterli olmayabilirdi ama uzun vadeye faydası olabilirdi Bunun için de sapmalarda “normalleşme” dönemi gerekli idi. Bunu belirtecek olansa model olacaktı.
Gerçekten de, 2016 içinde görülen aşırı sapma sonucu, geometrik model harekete geçmiştir: 2019 ayları zorlanmış piyasanın sonucudur. Bunun sonucudur ki kırılma yüksek oldu. Devamında, 2020 ayları normalleşme içinde geçmeye başladı.
Normalleşme sonrası yeni döngü mü?
Yatay piyasa içinde gelişmelerin getirdiği sonuç olarak primli dönemi uzun dönemde görebiliriz. Bunun için kaynakların nerede ne şekilde harcandığına bakmak gerekir. Yani, yükseliş ve düşüş hamlelerinin değerli olanlarını ayıklamak gerekmektedir.
Geçmişte, 5 yıl önce başlamış ve son 3 yılında hızlanan hareketini geleceğe mirasını daha fazla hissedeceğimiz mevsimlere giriyor görünüyoruz. Geçmiş 5 yıldaki prim performansına bakarsak ara düzeltme sonrası performans tablosu devam edebilecek yayılma içindedir.
Yayılma önümüzdeki aylarda daha sakin yapıya dönüştüğünde prim yapma isteği daha fazla belirginleşiyor olacaktır. Sonradan gelen ve gelecek olan medya haberlerini bu şekilde değerlendirebiliriz.
Açıktır ki maliyet düşürücü gelişmeler belirleyicidir: bir varlık sınıfındaki ucuz algısının göreceli olmaması için daha tutarlı modellere ihtiyaç vardır.