“Ekonomik reformların hızlandırılması durumunda, Türkiye’nin kredi notu yeniden yükselecektir”
TİSK’in Eylül Ayı Ekonomi Bülteni’nde Moody’s tarafından Türkiye’nin kredi notunun düşürüldüğü, bunun borçlanmayı daha zor ve yüksek maliyetli hale getirebileceği belirtilerek, “Ekonomik reformların hızlandırılarak iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi, kısa vadeli sermaye ve doğrudan yatırım çekiminin sağlanması durumunda kredi notu yeniden yükselecektir. Kredi notunun tekrar yükseltilmesi şart.” denildi.
Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) tarafından hazırlanan Eylül Ayı Ekonomi Bülteni’nde, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s’in Türkiye’nin kredi notunu Baa3’den Ba1’e çektiği hatırlatılarak bu durumun yılda 200 milyar dolar civarında dış kaynağa ihtiyaç duyan Türkiye Ekonomisinin daha zor ve daha yüksek maliyetle borçlanmasına yol açabileceği belirtildi ve “Ekonomik reformların hızlandırılarak iş ve yatırım ortamının iyileştirilmesi, kısa vadeli sermaye ve doğrudan yatırım çekiminin sağlanması artık daha büyük önem taşıyor. Kredi notunun tekrar yükseltilmesi şart.” ifadelerine yer verildi.
Hükümetin ekonomik reform gündemi artık daha büyük önem taşıyor
Potansiyel büyüme eğilimi ve gelecek dönemler açısından bu tabloyu olumsuz etkileyebilecek unsurun, yılın ikinci çeyreğinde, kamu ve özel toplamında yatırım harcamalarının yüzde 0,6 oranında azalması olduğuna dikkat çekilen Bültende “Özel kesimde makine teçhizat yatırımları yüzde 5,3 azalırken, inşaat yatırımları yüzde 6,9 oranında artmıştır. Böylelikle, özel sektör toplam yatırım harcamaları, bir önceki yılın aynı dönemine göre, reel olarak yüzde 1,6 oranında gerilemiştir. Hükümetin, ekonomik reform gündemi ve yatırım ortamını geliştirmeye yönelik çabaları bu açıdan da büyük önem arz etmektedir” denildi.