TESLA (TSLA): Görünmez duvar mı var?
Tesla için haftalardır süren açığa satışçıları sıkıştırma süreci bitmiş olabilir mi? Yoksa ara mı veriliyor? Bu yıl aralıklı halde 2 seri haftalık yükseliş görüldü ve tahmin edilebileceği gibi bir performans oluştu. Sonucu olarak da belli dirençlerin çalışmaya başladığını düşünebiliriz. Bu dirençlerin gücü hakkında fikir sahibi olabilmek için geçmiş koşulları değerlendirmek gerekiyor. Benzer şekilde, aşırı hareketlerin de belli bir duvardan geri yansıdığını görmekteyiz. Bu duvarı, görünebilir hale getirmek için eldeki tek araç sayısal analiz oluyor: matematik farlı araçlarıyla yardımcı olabiliyor.
Temel analiz, finansal yönetim alanında kullanılan bazı oranları (rasyo) birimsiz olmalarından dolayı piyasa şirketi için de kullanabiliriz. Her finansal varlık bir şirket gibi değerlendirilebilirse, modellenebilirse sonuçları beklenti üstü kazanç sağlayabilir. En azından piyasanın bakışından uzak kalarak, daha yalın kararlar alabilmek mümkündür.
Görünmez olarak tarif edilen bu duvarı da, rasyolar üzerinden tarif etmek mümkündür.
Hangi duvar? Hangi eğrisel sınır hali?
Adeta bir set gibi karşısına çıkan engeli aşmakta zorlanan bir yapıdan bahsedebilir miyiz? Öyleki: 2022 yılına girerken bu yapı sert şekilde kendini göstermiş ve düşüş akımı başlamıştı. Elbette tarihsel duvardan bahsetmekteyiz. Yani, kısmi analizlerle, belli bir dönem için geçerli bir yapı tüm problemi çözmeye yaramayacağı gibi, gelecekteki problemler için de rehber olamaz.
Bu problem çözümü öyle bir hal almalı ki, takip edilen varlığın (ki bu durumda hisse senedi payı) olmuş ve olacak hareketlerini en gerçekçi şekilde açıklayabilsin, tarif edebilsin. Atılacak her adım, her atılım bu gerçekliğe yakınsamak üzerine olmalıdır. Bir başka deyişle çalışmalar için süreklilik halinden bahsetmemiz gereklidir. Aksi halde her yeni gelişmede, yeni bakış açılarına ihtiyaç duyulacak ve geçmişle herhangi bağlantısı olmayacaktır. Hatta gelecekte bile benzer kopukluğu gösterebilecektir.
Geçmişten günümüze gelen duvara geri dönelim: 2022 yılına girerken 410 – 420 bandındaki TESLA, 2023 yılına girerken 100 – 110 bandına yerleşti. Artık dolar için de enflasyondan bahsedebileceğimize göre, düşüş hızındaki hız ve reel kaybı düşünürsek uzun pozisyon tutanların kayıpları sorumluluk alabilir ve hesap verebilir halde olmaktan uzağa düşmeye başlamıştır.
Tersi olarak da, her düşüş hamlesinde yeni kısa pozisyon almak isteyenlerin artış halini düşünebiliriz. Elbette trene son binen, en çok zarar eden olabilmektedir. Neticede 100-110 bandından hareket eden hisse 290-300 bandına temmuz ayı son döneminde yaklaştı. Ardından başlayan düşüş, karar alıcıları biraz şaşkınlığa itmiş olsa da, modelimize göre görünmez duvar işlemiştir.
Görünmez duvar kesintisiz işlerken: yüksek F/K düzeltmeye gidiyor
– bunu ortalamaya dönüş olarak da görebiliriz
– tarihsel zirvelerin denenmiş olması düzeltme gerektiriyor
– ortalama F/K diyebileceğimiz seviyeden 2-3 sigma sapma karar verme amaçlı kullanılabilir.