Açıklama:
KARDİOSİS AR-GE PROJE ÇALIŞMASI: İştiraklerimizden ODTÜ Teknokent de faaliyet gösteren Ar-Ge firmamız Kardiosis Kardiyolojik Tanı Sistemleri Ltd. Şirketi, “Vücut İçine Yerleştirilebilen (İmplantable) Nörostimülasyon/ Nöromodülasyon Cihazları (halk arasında bazı türlerinin bilinen adı beyin pili)Tasarımı ve Geliştirilmesi” projesini yürütmek üzere hazırlık çalışmalarına başlamıştır.
Bu proje, 21 Eylül 2012’de TÜBİTAK tarafından 1003- Öncelikli Alanlar Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında çağrısı yapılmış olan “TC0101- Tanı, Tedavi ve Destek Amaçlı Yenilikçi Tıbbi Cihazlar” proje desteğini almaya, konuyla ilgili başvuru ve değerlendirme sürecinde uygun bulunarak, hak kazanmıştır. Bu çağrı kapsamında bu hibe desteğe hak kazanan on altı proje arasında tek özel şirket projesi olmuştur.
Bu projenin TÜBİTAK tarafından sağlanacak desteğinin 15.10.2013 tarihinde resmen başlaması öngörülmüştür. Bu amaçla firmamız Kardiosis bünyesinde 11 yeni ar-ge elemanı istihdam edilecek, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Ankara Üniversitesi ile proje ortaklığı- proje işbirliği yapılacaktır.
Bu proje kapsamında firmamız Kardiosis yürüteceği faaliyetler, istihdam edilecek personel, projede gerekli materyal ve hizmet alımları için projenin yürütüleceği süre olan 30 aylık süre boyunca TÜBİTAK’tan toplam 1.970.501 TL hibe destek alacak, ayrıca bu proje işbirliği sürecinde ODTÜ ve Ankara Üniversitesi toplam 553.019 TL hibe destek alacaktır.
Bu destek kapsamında proje çıktısı olarak beklenen ürün, hayvan deneyleri olumlu şekilde tamamlanmış ve klinik insan deney başvurusu kabul edilip onaylanmış nörostimülatör cihazı (halk arasında bazı türleri beyin pili olarak bilinmektedir.) ve aksesuarlarıdır. Bu projemizle elde edilecek ürünler, bunların “insanlarda uygulanması ve denenmesi” sürecini takiben ticarileştirilecektir.
Bu cihazlar, farklı modellerde, başta ağrı tedavisi, Parkinson, epilepsi, tremor (titreme) gibi sinir sistemi hastalıklarında ve bunlar gibi sinir sisteminin uyarılarak tedavi ve destek uygulanan çeşitli hastalıklarda kullanılmaktadırlar.
Bu cihazları dünyada sadece bir kaç şirket tarafından üretimi yapılması sebebiyle çok büyük ticarı potansiyel taşımaktadır.
Bu son aşamada proje dosyamız ODTÜ Rektörlüğünün onayına sunulmuş olup, bu onayın alınmasını müteakip TÜBİTAK’a teslim edilecek ve resmi imza süreci ile proje resmiyet kazanacaktır. Projenin bundan sonraki aşamalarında bilgilendirmelere devam edilecektir.
Şirketimiz halka arz aşamasında belirtildiği gibi ileri tekniklerle ülkemiz sağlık sektörüne ve ekonomisine katkı sağlayacak şekilde ürün geliştirme faaliyetlerini artırarak sürdürecektir.
Projenin devamnında her yeni gelişme hissadarlarımızla ve kamuoyu ile paylaşılacaktır.
KAP’taki ilgili haberin detayı için: www.kap.gov.tr