Telekom Sektörü (TCELL TI – TTKOM TI)
Fiyat düzenlemeleri ile hızlanan büyüme
TCELL
Mevcut Fiyat (TL) 37.32
Hedef Fiyat (TL) 42.70
Getiri Potansiyeli (%) 14.4%
TTKOM
Mevcut Fiyat (TL) 22.96
Hedef Fiyat (TL) 26.40
Getiri Potansiyeli (%) 15.0%
Yenilenen kontratlar ve çoklu fiyat revizyonlarının kümülatif etkisinin finansallara yansıması, ARPU büyümesinin devam etmesinin yanı sıra artan mobilite ve turizmden beklenen potansiyel nedeniyle 2023 Yılı Strateji Raporumuz ile birlikte şirketlere yönelik tahmin ve 12-aylık hedef fiyatlarımızda değişikliğe gittik. Buna göre, Turkcell İletişim Hizmetleri (TCELL TI) için 12-aylık hedef fiyatımızı 38,60 TL’den 42,70 TL’ye yükseltiyor, önerimizi ise AL yönünde sürdürüyoruz. Türk Telekom (TTKOM TI) için 12-aylık hedef fiyatımızı 16,10 TL’den 26,40 TL’ye yükseltiyor, önerimizi ise AL yönünde sürdürüyoruz. Hedef fiyatlarımız sırasıyla %14,4 ve %15,0 getiri potansiyellerine işaret ediyor.
■ Telekom sektörü, sözleşmeli abone yapısı ile enflasyonist etkileri eşzamanlı olarak fiyatlara yansıtma zorluğu nedeniyle 2022 yılının ilk yarısını zayıf geçirdi. Pandemi etkilerinin giderek azalması ve turizm sezonuyla da birlikte mobil tarafta abone kazanımı hız kazanmış olup, abone başına gelir büyümesi (ARPU) artmıştır. BTK Pazar Verileri Raporu’na göre, 3Ç22 itibarıyla haberleşme sektöründe %47 oranına büyüme gerçekleşmiştir. Sektör gelirleri 2Ç22’de 29,23 milyar TL iken 3Ç22’de 35,13 milyar liraya yükselmiştir. Mobil abone sayısı 90,8 milyona ve geniş bant internet abone sayısı 91,4 milyona ulaştı. En yüksek artış ise önceki döneme kıyasla 2,5 milyon ile mobil internet abone sayısında yaşandı.
■ Artan mobilite ve turizmden beklenen potansiyel büyüme etkisinin ciroya yansımasıyla birlikte ARPU büyümesinin 2023 yılında da devam edeceğini öngörüyoruz. Ayrıca, artan enerji maliyetleri ve ücret zamlarına bağlı personel giderlerinin sektör karlılığı açısından baskılayıcı unsur olmayı sürdürmesini bekliyoruz. Orta-uzun vadede baktığımızda ise 5G, nesnelerin interneti, yapay zekâ ve artırılmış gerçeklik gibi dijital teknolojilerin, sektörün gelişimi noktasında önemini giderek artıracağına ve globalleşme sayesinde milyarlarca kullanıcıya erişme imkânı olan telekomünikasyon sektörünün hızlı büyüyen ve istihdam yaratan bir sektör olacağına inanıyoruz.
■ Enflasyon etkisi. TÜİK tarafından paylaşılan Kasım 2022 verilerine göre, enflasyondaki ana harcama kalemlerinden, yıllık artışların en az yaşandığı kalem %35,87 ile haberleşme olmuştu. (Aralık 2022 yıllık değişim oranı %32,58) 2021 yılının 2. yarısından sonra mobilitenin etkisiyle yaşanan rasyonelleşme ve enflasyondaki artışlar fiyatlandırmayı da beraberinde getirdi. Telekomünikasyon sektörünün kontratlı yapısının doğal bir sonucu olarak fiyat artışlarının gelire yansıması daha geriden gelmektedir. Enflasyonun düşüşe geçtiği noktada, yeni aktivasyonlarla birlikte, taahhüdü gelen abonelere fiyat artışları yansıtıldıkça ARPU büyümesinin enflasyonun üzerine çıkacağını ve ivme kazanarak yükseleceğini tahmin ediyoruz.
■ Telekomünikasyon sektörü, devamlı yenilik içinde, teknolojik altyapının geliştirildiği ve dijital teknolojilere yatırımların sürdürüldüğü dinamik bir alandır. Batı ülkelerinde yapılan yatırım oranları yüksek iken, gelişmekte olan ülkelerde bu oran çok düşüktür. Ülkemizde ise 2Ç22’de yapılan toplam yatırım miktarı 3,9 milyar TL olarak gerçekleşirken, 3Ç22’de 5,1 milyar TL’ye ulaşmıştır. 2022 yılı yatırım beklentileri doğrultusunda, Turkcell yatırım harcamalarını cirosunun %20’sine, TTKOM ise 14 milyar TL seviyesine yükselterek revize etmiştir. Aşağıdaki tabloda, Turkcell ve Türk Telekom’a ilişkin çeyreklik bazda yatırım miktarları bulunmaktadır. Buna göre, 2Ç22’de Turkcell 1.244 milyon TL ve Türk Telekom 751 milyon TL seviyesinde, 3Ç22’de ise Turkcell 1.838 milyon TL ve TT Mobil 928 milyon TL seviyesinde yatırım gerçekleştirmiştir.
■ Turkcell İletişim Hizmetleri’ni (i) fiyat artışlarının yansıtılmasıyla gelirlerde hızlı büyüme (ii) dijital hizmetlere ve enerji verimliliğine yönelik yatırımları ve (iii) proaktif risk yönetimi ve etkin maliyet yönetimi nedeniyle beğeniyoruz.
■ Türk Telekom’u (i) güçlü pazar konumu (ii) proaktif marj yönetimi (iii) çeşitlendirilmiş portföyü ve iv) güçlü altyapısı ve geniş hizmet ağı nedeniyle beğeniyoruz.
Turkcell İletişim Hizmetleri
■ TCELL: Odak noktası fiyat revizyonları olan Şirket’in ARPU artışlarının daha belirgin olması dolayısıyla, önümüzdeki dönemde finansalları destekleyecek daha güçlü büyüme bekliyoruz. Enflasyonun baz etkisine oturması halinde ise enflasyonun üzerinde bir büyümeyi tahmin ediyoruz. Diğer taraftan, Ukrayna ve Belarus’ta savaş olmasına ve Rusya’da yaptırımlar olmasına rağmen Şirket’in uluslararası iştiraklerinin sonuçları iyi gitmektedir. Ek olarak, enerji bağımlılığını, güneş ve rüzgâr enerjisi gibi yenilenebilir kaynaklara çevirerek enerji giderlerini yönetme hedefiyle orta-uzun vadeli yatırım planı bulunan Şirket, bu amaç doğrultusunda iştiraki Global Tower’ın halka arzına yönelik de çalışmalara başlamıştır.
■ Turkcell’in toplam satış gelirleri 3Ç22’de yıllık bazda %56 artarak 14.203 milyon TL seviyesine ulaşmıştır. Satış gelirleri çeyreksel bazda ise %17 düzeyinde artış göstermiştir. Şirket’in 30 Eylül 2022 itibarıyla döviz kurlarındaki yükseliş eğiliminin devam etmesine rağmen net borç/FAVÖK rasyosu çeyreklik bazda 1,2x seviyesinde sabit kalmıştır. Turkcell Türkiye 3Ç22’de net 1 milyon müşteri kazanımıyla 41,6 milyon abone sayısına, Turkcell Grup ise 53,8 milyon abone sayısına ulaşmıştır. Çeyreksel bazda net 422 bin mobil faturalı müşteri kazanımı elde edilmiş olup, faturalı müşteri oranı %66,5 oldu. Turizm faaliyetlerindeki artışın katkısıyla çeyreklik bazda net 506 bin mobil ön ödemeli müşteri kazanımı gerçekleşti.
4. çeyrek tahminlerimiz: Şirket’in, hızlanan ARPU büyümesi ve güçlü seyreden net abone kazanım performansıyla birlikte satış gelirleri büyümesini sürdürmesini beklemekteyiz. TCELL’in 14.790 milyon TL satış geliri elde etmesini tahmin ediyoruz. %41,4 FAVÖK marjı ile 6.127 milyon TL FAVÖK gerçekleştireceği beklentisindeyiz. Çeyreksel net karına ilişkin beklentimiz ise 2.581 milyon TL seviyesinde bulunuyor.
Yıl sonu tahminlerimiz: 2021 yılını 34 milyon TL satış geliri ile tamamlayan TCELL’in; hızlanan ARPU büyümesi ve güçlü seyreden net abone kazanım performansıyla birlikte satış geliri büyümesini sürdürmesini bekliyoruz. 3Ç21’e kıyasla yüksek enflasyon ile satış gelirlerini %45 oranında yükseltmiştir. 9A22’yi 36.663 milyon TL satış geliri ile tamamlayan Şirket’in, 2022 yılında %47 gelir büyümesi ile 51.452 milyon TL satış geliri elde edeceğini tahmin ediyoruz. Bu paralelde, 2022 yılında 21.545 milyon TL FAVÖK elde edeceğini ve FAVÖK marjının %41,9 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2022 yılı net karına ilişkin beklentimiz ise 7.638 milyon TL seviyesinde bulunuyor.
Türk Telekomünikasyon
■ TTKOM: Pandeminin ardından hem iç hem dış turizmin canlanması ve yükselen fiyat baskısının devam etmesine rağmen talepteki artışla da beraber çeyreksel bazda kademeli olarak daha olumlu bir seyir izlenmiştir. Özellikle mobil taraf önemli bir abone kazanımı ve ARPU gelişimi olurken, sabit tarafta pandemi zamanı çok hızlı artan abone kazanımları normal seyrine dönmüştür. Bu bağlamda, Şirket, fiyat revizyonları 3. çeyrek büyüme rakamlarında gözle görülür bir iyileşme kaydetmiştir.
■ Türk Telekom Grubu’nun genel olarak, büyüme performansı 2022 yılının 3. çeyreğinde iyileşmiştir. Toplam satış gelirleri yıllık bazda %45 artarak 12.552 milyon TL seviyesine ulaşmıştır. Satış gelirleri çeyreksel bazda ise %17 düzeyinde artış göstermiştir. Şirket’in 30 Eylül 2022 itibarıyla döviz kurlarındaki yükseliş eğiliminin devam etmesine rağmen net borç/FAVÖK rasyosu çeyreklik bazda 1,9x seviyesinde sabit kalmıştır. Şirket’in abone sayısı, 3Ç22’de ağırlıklı olarak mobilden gelmek üzere hem sabit genişbant hem de mobildeki abone kazanımlarıyla toplamda 609 bin net abone artışı sonucu 52,8 milyona ulaşmıştır. Son 12 ayda net abone kazanımı 1,4 milyon olmuştur. ARPU büyümesi ise hem sabit genişbantta hem de mobilde dinamik fiyatlama ve üst paket satış (upsell) odağı ile artış göstermiştir.
4. çeyrek tahminlerimiz: Şirket’in hedefleri doğrultusunda, pandemi sonrasında kontratların yenilenme sürecinde müşteriyi hem elde tutma hem de üst paketlere geçirme aksiyonlarının etkisiyle ciro, FAVÖK ve karlılığın daha da artacağını öngörerek TTKOM için 14.035 milyon TL satış geliri elde etmesini tahmin ediyoruz. %37,3 FAVÖK marjı ile 5.238 milyon TL FAVÖK gerçekleştireceği beklentisindeyiz. Çeyreksel net karına ilişkin beklentimiz ise 1.195 milyon TL seviyesinde bulunuyor.
Yıl sonu tahminlerimiz: Pandemi etkilerinin azalması ve turizm sezonuyla birlikte mobil abone kazanımı ve ARPU gelişimi hızlanmış olup, sabit tarafta pandemi döneminde hızla artan abone kazanımlarının normal seyrine döndüğü görülmektedir. 2021 yılını 34.273 milyon TL satış geliri ile tamamlayan ve 2022 yılında kontratların yenilenme sürecinde müşteriyi hem elde tutma hem de üst paketlere geçirmek en büyük hedeflerinden biri olan TTKOM’un; sabit genişbant ve mobil tarafta dinamik fiyatlama ve üst paket satış (upsell) odağı ile önümüzdeki dönemlerde de ARPU büyümesini sürdüreceğini öngörüyor, yapılan fiyat artışlarının etkisinin düşen enflasyon ortamında daha da belirginleşeceğini tahmin ediyoruz. 2022 yılında 46.790 milyon TL satış geliri, 17.389 milyon TL FAVÖK elde edeceğini, FAVÖK marjının ise %37,2 seviyesinde gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. 2022 yılı net karına ilişkin beklentimiz ise 4.319 milyon TL seviyesinde bulunuyor.
Kaynak: Deniz Yatırım