Teknoloji sektörü: QQQ için volatilite ve getiri uyumu riski de ölçer
Teknoloji sektörünün lider hisselerini içeren QQQ performansı son bir yılda %34 getiri sağladı ($ bazlı). Bu yıl getirisi %4 olurken, 3 yıllık getirisi %8 seviyesindedir. Son 5 yıl hesabı üzerinden yatırım yapanlar ise %19 kazandı. Arada parlayan kıvılcımlar devam eder mi? Burada artan volatilite değerini her zaman ölçeğinde ayrı değerlendirmek ve ağırlıklı önemsemek gereklidir. Uzun vade düşen volatilite karşılığı, kısa vade yükseliş hali her zaman tehlikeli olmayabilir. Tehlikeyi ayırt edecek cebirsel denklem üzerine çalışmakta fayda vardır.
Benzerlerine göre daha iyi performans
Son 5 yıl üzerinden bakarsak: segment bazında +16 puan, kategori bazında +10 puan daha iyi yüzdesel getiri göstermiştir. Yıllık baza döndürdüğümüzde bu sabırlı getiri halinin rahatlatıcı etkisi, piyasa çalkantılarına karşı daha belirgindir. Elbette bu sabrın mükafatının hangi dönem geldiğini daha iyi görmek gerekir: son 1 yıl getirisi %34 iken, segmentine 23 puan, kategorisine 11 puan pozitif fark atmıştır. Bir başka deyişle 5 yıllık yatırımcının temel kazancı baz etkisinden gelmektedir: göreceli ucuz sektöre adım atmış olması momentumun lehine dönmesini sağlamıştır ve hedeflediği piyasa üstü getiriyi yakalamıştır.
Evrensel mesaj: sayısal ifade
Verinin tablolardaki hali genelde sayısaldır ve pek çok anlaşmazlığın, iletişim kazasının önüne geçmektedir. Biliyoruz ki: rakamların ve oranların her dildeki karşılığı aynıdır ve verdiği mesaj karmaşık değildir. Bir başka deyişle, rakamların farklı gösterimi de karmaşıklığı arttırmayacak şekilde yapılabilir ve fayda üretmeyi sağlayabilir, çünkü matematik evrenseldir.
Son 1 yıl getirisinin veya götürüsünün parlaklığı da işte bu yüzdendir: geçmişle olan ilişki şekli (ki farklı bakışlarla bu ilişkiyi ortaya dökmek mümkündür) sonucu veya incelenen dönemi belirler. Fiyatları zirveye veya dibe taşıyan da budur zaten. Bu yüzdendir ki, temel bilimlerdeki eksiklik (ki burada matematik) geleceğin verimsizliği anlamına gelmektedir. Bu mesajı önemsemeye devam ediyoruz.
Yaklaşım farkı olsa da sonuç gerçeğe çıkar
Modellerimizde analiz bazlı gidiyor olsak da farklı matematik araçlar kullanarak da aynı gerçeğe gitmek mümkündür: cebir, geometri, trigonometri olarak belirtebiliriz. Yaklaşımımızda türevleri içeren denklem halini kullanmaktayız ama sırf cebirsel ifadelerle de zahmetli yollardan diğeri seçilebilir. Zaten, göreceli olarak kısa vade sonucu (1 yıl, 3 ve 5 yıla karşı) gelen performansın yüksek dereceli türevler etkisiyle sağlandığı görülmektedir.
Rasyonel bakış veya oranların mesajı
– QQQ veya ETF için matematik hesap da aynı kurallara göre gitmektedir: oranların dengelenme hali
– bu hali hareketli ortalamalar üzerinden de görselleştirmek mümkündür
– son 1 yıldaki, $ bazında çift basamaklı reel getiri de bu görselleştirmeyle anlaşılabilir olmaktadır
– 2003 yılından gelen volatilite perspektifini korursak: 3 aylık hareketlerin dikkat çekici hali var
– referans olarak görülebilecek ortalamalardan sapma hali kümüle hesaplanırsa aşırı yükseliş görülebilir