Teknik Analizin Avantajları
1)Temel Analizden çok daha az bilgiye ihtiyaç duyulur.
2)Bir teknik yatırımcı fiyatlardan ve işlem hacimlerinden gerekli tüm bilgileri edinebilir.
3)Teknik Analiz yapmak için Şirketin (borsa), emtianın (reel sektör), ülkenin (pariteler) fiyat hareketleri ve trendlerin performansları önemli olduğu gibi, gün içindeki fiyat hareketlerini gösteren grafikler kullanılır.
-Çubuk grafikler
-Çizgi grafikler
-Nokta ve şekil grafikleri
-Mum grafikleri
Ülkemizde ve dünyada en çok çubuk (bar charts) grafikler kullanılarak Teknik Analiz yapılmaktadır. Çubuk grafikler; senedin gün içinde gördüğü en yüksek ve en düşük alım satım fiyatı ile kapanış fiyatını ve ortalamasını içeren günlük çizilen çubukların bir araya gelmesi ile oluşur.
Teknik Analiz Türkiye’de son 15 yıldır kullanılan bir analiz yöntemi olmuştur. Teknik Analiz bir geleceği kestirme yöntemi ve yüksek yüzdeli tahmin üzerine yoğunlaşılarak yapılan bir analizdir.
Teknik Analizin amaçlarından en önemlisi ve Teknik Analizi farklı kılan yön, piyasanın dengelerinin ne yönde değişmekte olduğunu tahmin etmek ve içinde bulunulan trendi belirleyebilmektir.
Fiyat değişimlerine, işlem hacimlerine bakıp değerlendirerek, dönüşlerin gerçekleşme olasılığının yüksek olduğu seviyeleri tespit etmeye çalışır, formasyonlar (grafiksel şekilleri) dikkate alır, piyasada geçmişte oluşan fiyat verilerini dikkate alır.
Fiyat hareketleri grafikleri üzerinde istatistik ve çizgi çalışmaları yapılır ve fiyatların ne yöne gitmekte olduğu, trend tespiti, hangi fiyat seviyelerinde yükseliş ya da düşüşler olduğu, fiyat duraklamaları ve ardından geri dönme olasılığının arttığını tespit edilmeye çalışılır.
Kaynak: www.paritem.com