TEFAS sayesinde bir finansal kuruluşta yatırım hesabımızın olması durumunda, herhangi bir başka finansal kuruluşa ait yatırım fonlarını alıp satabiliyoruz. Üstelik TEFAS bu alım satım için ek bir ücret ya da komisyon almıyor.
1. TEFAS nedir?
Türkiye Elektronik Fon Alım Satım Platformu (TEFAS), yatırım fonlarını elektronik ortamda bir araya toplayan, yatırımcıların fon alım-satım işlemlerini platform üyesi finansal kuruluşlar aracılığıyla, tek bir yerden gerçekleştirmelerini sağlayan bir platformdur.
TEFAS, tüm fonları tek bir sistem üzerinden karşılaştırma ve tek bir yatırım hesabıyla piyasadaki tüm fonlara ulaşma imkânı sağlar.
TEFAS sayesinde tüm yatırım fonlarına ilişkin bilgilere tek bir yerden ulaşabilir, bir banka ya da aracı kurumda bulunan hesabınız ile farklı yatırım fonlarında işlem yapabilir, her kurumda hesap açmanıza gerek kalmadan tercih ettiğiniz fonları ek bir ücret ödemeden alıp satabilirsiniz.
İşlem gören onlarca fon arasından TEFAS vasıtasıyla yatırım fonlarını karşılaştırmak, tercih edilen vadeye göre en çok kazandıran yatırım fonlarını görmek ve performansa dayalı fon yatırımı yapmak mümkündür.
2. TEFAS, tek bir yatırım hesabıyla piyasadaki tüm fonlara yatırım yapma imkânı sağlar
Platform üyesi herhangi bir finansal kuruluşta sahip olduğunuz yatırım hesabınızla işlem gören tüm fonları TEFAS üzerinden alıp satabilirsiniz. Yani bir banka ya da aracı kurumda bulunan hesabınız ile farklı kuruluşlara ait yatırım fonlarında işlem yapabilirsiniz.
Örneğin, İş Bankası’nda yatırım hesabınız varsa hem İş Portöy, hem Ak Portföy hem de TEB ya da Yapı Kredi Portföy gibi kuruluşların fonlarını alıp satabilirsiniz. Aynı şekilde Akbank, TEB, Yapı Kredi veya Ziraat Bankası gibi platform üyesi herhangi bir bankada veyahut aracı kurumda bulunan yatırım hesabınızdan da farklı kuruluşlara ait fonların alım satımını yapabilmeniz mümkün olmaktadır.
Bu işlemler için TEFAS’a herhangi bir ek ücret ya da komisyon ödemeniz gerekmez fakat satın aldığınız fonun yıllık yönetim ücreti ve hesabınızın bulunduğu finansal kuruluşlara göre değişebilecek yatırım hesabı saklama ücreti ve farklı ek masrafları da önceden bilmeniz yerinde olacaktır.
3. TEFAS sayesinde tüm fonları tek bir sistem üzerinden karşılaştırabilir ve takip edebilirsiniz
TEFAS’ın açılış sayfasında aylık, 3 veya 6 aylık ya da 1, 3 ve 5 yıllık zamanlar diliminde “En Çok Kazandıran Fonlar” bulunuyor. Yatırım yapma ve portföy çeşitlendirme noktasında bu veriler size fikir verebilir.
Bunun dışında TEFAS’ın fon karşılaştırma sayfasında getiri bazlı, yönetim ücreti ve büyüklük bazlı ya da sadece herhangi bir kuruluşa ait olan yatırım fonlarını yine aylık, 3 ya da 6 aylık ya da 1, 3 veya 5 yıllık süreler zarfında görebiliyor ve karşılaştırabiliyorsunuz.
Ayrıca ilgilendiğiniz kuruluşa ait fon bilgilerini de detaylı olarak görebilmeniz mümkün oluyor.
4. TEFAS aracılığıyla farklı bir yatırım fonu nasıl alınır?
TEFAS’ta yatırım fonlarını karşılaştırdıktan sonra yatırım hesabınızın bulunduğu banka ya da aracı kurumdan tercih ettiğiniz fonu hemen satın alabilirsiniz. Bunun için yatırım hesabınızın bulunduğu kurumdan alışık olduğunuz şekilde alım-satım işlemi yapabilirsiniz. Örneğin, yatırım hesabınız bir bankada bulunuyorsa, internet şubesi üzerinden “Yatırım fonları” sayfasında TEFAS üyesi kuruluşlara ait fonları görmeniz; almanız ve aynı kolaylıkla satmanız mümkün olacaktır. Bu sayfa “diğer yatırım fonları”, “fonlar” gibi farklı isimlerde de yer alabilir.
Henüz yatırım hesabınız yoksa “yatırım hesabı nasıl açılır” yazısından bilgi alabilirsiniz.
Yardıma ihtiyaç duymanız halinde yatırım hesabınızın bulunduğu kurumdan bilgi almayı düşünebilirsiniz.
5. Farklı fonları alırken bazı noktalara dikkat edebilirsiniz
Fon detayları TEFAS üzerinde yer almaktadır, fakat kuruluşlar fonlara ait çok daha detaylı bilgileri web sitelerinde paylaşmaktadırlar. Aynı zamanda fonlara ait aylık bazda bilgilendirici bültenlerde yayımlamaktadırlar.
Bu sebeple bir fon satın aldığınızda o fonu yöneten ilgili aracı kurumun, fon ile ilgili gelişmeleri paylaştığı aylık raporları incelemeyi düşünebilirsiniz. Bunları takip etmeniz halinde piyasa durumu hakkında da bilgi sahibi olabilir ve yatırım stratejisi belirleyebilirsiniz.
Son olarak, aynı kuruluşa ait olsa bile yatırım fonlarının yönetim ücretleri farklılık göstermektedir. Bu açıdan portföyünüze eklemeyi düşündüğünüz fon ile ilgili kâr ve vadeyi göz önünde bulundurduğunuz gibi genellikle yıllık bazda tahsil edilen yönetim ücretlerini de dikkate almanız gerekir.