Küresel ekonominin yavaşladığına yönelik endişeler dolar ve yen alımlarını artırırken, metallar ve Asya borsaları sert düşüşler kaydetti.
Dünya genelinde ekonominin yavaşladığına ilişkin sinyallerin etkisiyle dolar ve yen güçlendi, metaller düştü; Asya borsaları ise 2008’den bu yana en sert çeyreklik düşüşüne işaret etti. Yeni Zelanda’nın kredi notunun düşürülmesinin ardından ülkenin para birimi düştü ve tahvil getirileri yükseldi.
Japon yeni euro karşısında yüzde 0.8 değerlenerek 103.60 seviyesine çıkarken, dolar da euro karşısında yüzde 0.5 primle 1.3534’ten işlem gördü. Yeni Zelanda doları yüzde 0.9 düşerken, Yeni Zelanda’daki 10 yıllık hazine kağıtlarının faizi 12 baz puan arttı. Bakır yüzde 2.4 değer kaybetti. MSCI Asya Pasifik Endeksi 3 günlük rallisini sonlandırarak yüzde 1 değer kaybederken, Standard&Poor’s 500 Endeks Vadelileri de yüzde 0.5 geriledi.
Avrupa’daki borç krizinin yayılacağına ve ABD’nin ekonomik toparlanmasının yavaşladığına ilişkin endişeler bu çeyrekte piyasalardan 9 trilyon doların silinmesine yol açtı. Yatırımcılar endişelerin etkisiyle daha güvenli olan yen, dolar ve ABD hazine kağıtlarına sığındı. Bugün açıklanacak olan ABD’deki tüketici harcamaları verilerinin düşüşe işaret etmesi beklenirken, Almanya’da da perakende satışlar beklendiği üzere sert düşüş kaydetti. Japonya ve Güney Kore ekonomileri bu çeyrekte beklentilerin altında büyürken, Çin’de imalat endeksi de 3. kez üst üste düştü.
İnsanların makro ekonomik veriler konusunda hâlâ kararsız olduğunu belirten Pengana Capital Ltd.’ın yöneticilerinden Tim Schroeders, bu noktada risk duyarlılığının bir şeyler tam netlik kazanana denk yüksek olacağını söyledi. Schroeders, özellikle Euro Bölgesi’nde borç krizine ve büyümelere ilişkin beklentilerin artık daha gerçekçi olduğuna dikkat çekti.
Kaynak: www.bloomberght.com