TEB Yatırım İMKB Yorumu – (20.12.2011)

TEB Yatırım İMKB Yorumu – (20.12.2011)

Geçen haftayı %4.03 oranında değer kaybı ile 51665 seviyesinde kapatan İMKB`de, yeni haftaya da satıcılı bir başlangıç yaşandı. Uluslararası reyting şirketlerinden Moody`s in Cuma günü piyasalardan kapandıktan sonra Belçika`nın kredi notunda yaptığı indirimin ve Fitch`in Fransa`nın kredi notu görünümünü `negatif`e çevirmesinin, ayrıca Euro bölgesindeki İspanya, İtalya, Belçika, Slovenya, Güney Kıbrıs Rum kesimi ve İrlanda`yı da uyararak, bu ülkelerin notunu Ocak 2012`ye kadar düşürebileceğini bildirmesinin haftaya başlarken yurtdışı borsalarda neden olduğu düşüşlerin İMKB`yi olumsuz etkilediğini takip ettik. Suriye`de yaşanan olayların, 1915 olayları ile ilgili olarak Fransa Meclisi`nde gündeme getirilmeye çalışılan tasarının Türkiye-Fransa ilişkilerinde ortaya çıkardığı gerginliğin, banka hisselerindeki yabancı satışlarının, kurlarda ve faizlerde yaşanan yükselişin de bugün İMKB`yi olumsuz etkilediği görüldü. Yurtdışı borsalarda günün ikinci yarısında toparlanmalar gözlense de, İMKB günü satıcılı kapadı. Gün içinde 50684 seviyesine kadar gerileyen İMKB-100 endeksi günü, 50742 seviyesinde, dolar bazında 26713 seviyesinde, Cuma gününe göre, %1.79 oranında değer kaybı ile tamamladı.

İMKB`de yarın da ağırlıklı olarak dışarıya odaklı bir seyir yaşanacağı, ABD ve Avrupa ekonomilerine ilişkin haber akışının endeksleri etkilemeye devam edeceği düşünülmektedir. Özellikle Euro bölgesine ilişkin kaygıların, AB ülkelerinde kredi notlarındaki zayıflamanın borsalarda geçen hafta başından beri artan olumsuz etkilerinin sürmesi beklenebilir. Ancak geçen hafta başından beri yaşanan satışlarla AB tarafındaki gelişmelerin kısa vade için fiyatlara önemli ölçüde yansıtıldığı gözlenmekte, teknik göstergelerin aşırı satım bölgesinde bulunması piyasalar üzerinde satış baskısının durulmaya başlayacağına, yıl sonu yaklaşırken endekslerin zayıf da olsa yeni bir toparlanma hareketi içine girebileceğine işaret etmektedir. Fakat yıl sonu tatilleri nedeniyle işlem hacminde geçen hafta başından beri gözlenen daralmanın sürmesi beklenmekte, pozisyonlarda önemli bir değişikliğe gidilmeyeceği düşünülmektedir.

ABD`de yarın açıklanacak Kasım ayı konut başlangıçları verileri de yakından takip edilecektir. Avrupa tarafında ise Almanya`nın Kasım ayı ÜFE verileri ile Aralık ayı İFO güven endeksi verileri önemli olacaktır. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası`nın (ECB) bankalara sağlayacağı 36 ay vadeli likidite operasyonu ile ilgili 21 Aralık`ta düzenleyeceği ihale de piyasalarda önemsenmektedir. ECB`den likidite talebinin yüksek olmasının Euro bölgesinde bankacılık sektörüne ilişkin kaygıların daha da artmasına neden olduğu görülebilir.

TCMB`nin 22 Aralık Perşembe günkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısına ilişkin beklentilerin de İMKB üzerinde önemli etkilerinin olması beklenebilir. Merkez Bankası`nın Perşembe günkü PPK toplantısında gösterge faizlerde ve munzam karşılıklarda bir değişikliğe gidilmeyeceği tahmin edilmektedir.

Suriye`deki gelişmeler de yakından izlenmektedir. Bölgede gerginliğin sürüyor olması, Türkiye`ye yönelik olası yansımaları konusunda son dönemde yapılan değerlendirmelerin tedirginliklere neden olduğu görülmekte, İMKB üzerinde baskı yaratabileceği düşünülmektedir.

1915 olayları ile ilgili olarak Fransa Meclisi`nde gündeme getirilmeye çalışılan, bugün olumsuz etkilerini gördüğümüz tasarıyla ilgili gelişmelerin de İMKB üzerinde etkilerinin sürmesi beklenmektedir. Bu tasarının yasallaşması konusunda sağlanacak ilerlemelerin Türkiye-Fransa ilişkilerinde ortaya çıkaracağı gerginliğin İMKBüzerinde olumsuz etkilerinin olacağı düşünülmekle birlikte, uzun süreli bir baskı oluşturması beklenmemektedir.

Teknik açıdan bakıldığında endeksin yarınki ilk önemli destek noktası 50600 seviyesindedir. Diğer önemli destek noktaları 50300, 50000 ve 49500 seviyelerindedir.

Endeksin yarın açılışta önemli direnç noktaları ise 51100 ve 51700 seviyelerindedir. Diğer önemli direnç noktaları olarak 52000, 52600 ve 53100 seviyeleri izlenebilir.

Kaynak: www.tebyatirim.com

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir