TEB Yatırım Günlük Piyasa Yorumu – (24.11.2011)
İMKB`de bugün de satıcılı bir seyir yaşandı. ABD ve Avrupa tarafında yaşanan borç krizinin ortaya çıkardığı kaygıların, AB ülkelerinde faizlerde ve CDS fiyatlarındaki yükseliş eğiliminin, ülke reytinglerindeki zayıflamanın yurtdışı borsalardaki olumsuz etkilerinin, banka hisselerinde hafta başından beri yoğunlaşan satışların, kurlarda ve faizlerdeki yükseliş eğiliminin İMKB üzerinde olumsuz etkilerinin sürdüğünü takip ettik. TCMB`nin bugünkü Para Politikası Kurulu toplantısında gösterge faizlerde beklenildiği gibi bir değişikliğe gidilmemesinin etkilerinin sınırlı kaldığı görülürken, uluslararası reyting kuruluşlarından Fitch`in makroekonomik istikrara yönelik kısa vadeli risklerde artış yaşandığı gerekçesi ile Türkiye`nin kredi notu görünümünü `pozitif` ten `durağan` a indirmesinin de İMKB`yi bugün olumsuz etkilediği gözlendi. Salı gününü 51986 seviyesinde kapatan, bugün Fitch`in açıklamaları sonrası yoğunlaşan satışlarla ana destek noktası olarak izlediğimiz 51700 seviyesinin altına inerek, 50656 seviyesine kadar gerileyen İMKB-100 endeksi, bu seviyeden gelen tepki niteliğindeki zayıf alışlarla günü, 51700 seviyesinin altında, 51091 seviyesinde, dolar bazında 27321 seviyesinde, bir önceki güne göre, %1.72 oranında değer kaybı ile tamamladı.
Fitch`in Türkiye`nin kredi notu görünümünü `pozitif`ten `durağan`a indirmesinin yansımalarının yarın da süreceği düşünülmekle birlikte, İMKB üzerinde uzun süreli bir baskı yaratması beklenmemektedir. Daha çok yurtdışı borsalardaki hareketler, AB ülkeleri ile ilgili haber akışı İMKB`ye yön vermeye devam edecek gözükmektedir.
Endekslerin geldiği seviyeler, teknik göstergelerin aşırı satım bölgesinde bulunması ABD ve Avrupa tarafında yaşanan borç krizinin ortaya çıkardığı kaygıların kısa vade için fiyatlara önemli ölçüde yansıtıldığı gösterse de, borsaların satış baskısından kurtulabilmesi, tepki hareketlerinin devamının gelebilmesi için Euro bölgesindeki borç kriziyle mücadele için alınacak yeni önlemler konusunda AB liderleri arasında yaşanan anlaşmazlıkların aşılmaya başlanması, reformların uygulanmasına hız verilmesi, ECB`nin yeni adımlar atması önemli görülmektedir. Bu açıdan Euro bölgesi yetkililerin 29 Kasım`da yapacakları toplantı ile AB Konseyi`nin 9 Aralık`taki toplantısı, bu toplantılarda borç krizinin çözümüne yönelik alınacak yeni önlemler konusunda sağlanacak ilerlemelerin endeksler üzerinde önemli etkilerinin olması beklenmektedir. Merkel, Sarkozy ve Monti`nin yarın yapmaları beklenen toplantı da piyasalarda yakından izlenecektir. Almanya`nın yarın açıklanacak üçüncü çeyrek nihai büyüme verileri ile Kasım ayı IFO güven endeksi verileri de yakından takip edilecektir.
Avrupa Merkez Bankası`nın (ECB) 8 Aralık`taki toplantısı da piyasalar için önemli olacaktır. Kasım ayındaki toplantısında gösterge faizleri 25 baz puan indirerek, %1.25`e çeken ECB`nin, Aralık ayındaki toplantısında da 25 baz puanlık yeni bir indirime gidebileceği tahmin edilmektedir.
Teknik açıdan bakıldığında endeksin yarınki ilk önemli destek noktası 50500 seviyesindedir. Diğer önemli destek noktaları 50000, 49500 ve 49200 seviyelerindedir.
Endeksin yarın açılışta önemli direnç noktaları ise 52000 ve 52600 seviyelerindedir. Diğer önemli direnç noktaları 53000, 53400 ve 53800 seviyelerine denk gelmektedir.
Daha fazlası için: www.tebyatirim.com