TCMB yine aslında bir miktar sürpriz olarak adlandırılabilecek bir karar verdi:
· Haftalık repo faizinde sadece 25 baz puanlık bir indireme gidildi – beklentimiz 50 baz puanlık bir indirildi. (%7,5)
· Alt bandda (O/N borç alma) yine paralel oranda 25 baz punalık indirim var – beklentimiz yine 50 baz puandı. (%7,25)
· Ancak beklentilerin aksine üst bandda (marjinal faiz oranında – O/N borç verme oranında) 50 baz puanlık bir indirim var – burada beklentimiz basitçe artan kur volatilitesi nedeniyle bir değişiklik beklentimiz yoktu. (%10,75 – piyasa yapıcıları için %10,25)
– Yine de dün gönderdiğimiz ayrıntılı raporda, 25 baz puanlık bir üst bant indiriminin sürpriz olmayacağını belirtimiştik. 50 baz puan bu anlamda beklentilerimizin bir miktar üzerinde.
· Buna ek olarak nadir kullanılan ama aslında en üst bandı işaret eden geç likidite penceri uygulaması çerçevesinde borç verme faiz oranının 50 baz puan indirerek 12.75%’den 12.25’e çekildiği görüldü.
Bildirinin ayrıntılarına bakalım:
· Ekonomik aktivite ve yapısal reformlar ile ilgili söylemlerde hiç bir değişiklik yok (Ocak ayı biliris ile karşılaştırma çerçevesinde):
“Sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle kredi büyüme hızları makul düzeylerde seyretmektedir. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyri cari dengedeki iyileşmeyi desteklemektedir. Dış talep zayıf seyrini korurken iç talep büyümeye ılımlı düzeyde katkı vermektedir. Kurul, açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.”
· Enflasyon yorumu tarafında, Ocak ayında başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarındaki düşüşün enflasyona olumlu etkisi söyleminin yer almadığı görülüyor.
– Burada hatırlanacak unsur, 20 ocak’ta yapılan toplantıda Brent petrol 48 Dolar’di. Şimdi ise 60 Dolara yakın seyretmekte. Dolayısıyla %25 oranında bir artış var. PPK’nın bu söylemi düşürmesini olumlu buluyoruz.
– Ayrıca bildiride çekirdek enflasyondaki düşüşün devamının öngörüldüğünün belirtilmesine rağmen önemli ve “temkinli” bir söylem eklenmiş
“Bununla birlikte, enflasyondaki düşüşün kalıcı olması için para politikasında temkinli bir yaklaşım gerekmektedir. Gıda ve enerji fiyatlarındaki artan oynaklığı da dikkate alan Kurul, faiz oranlarındaki indirimin ölçülü tutulmasını uygun görmüştür.”
– Burada son dönemdeki oynaklığın farkında olunduğu ve enflasyondaki kazanımların hemen “kalıcı” olarak adledilmediği yönünde mesajlar veridiğini düşünüyoruz- ki sözkonusu duruşu da oldukça olumlu bulmak gerekiyor.
– Zira yılortasında enflasyonun %5’lere ineceği yönündeki öngörünün de, bu bildiri de yer almadığı görülüyor.
– Sonuç olarak enflasyon tarafında bir önceki bildiriye göre bir miktar “temkinli” bir duruş olduğu görülüyor.
· Sözle yönlendirme aynı şekilde devam ediyor:
“Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümündeki iyileşmenin hızına bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki temkinli duruş sürdürülecektir.”
Yani;
1. Enflasyon bekleyişlerindeki düzelmenin gidişatına bakacağız. Beklenti anketleri bu anlamda önemli takvimler olmaya devam edecek. Geçen hafta Cuma günü açıklanan ankette 24 aylık enflasyon bekleyişlerinde kötüleşme vardı.
Yine bekleyişlerideki düzelmenin takip edileceği unsur olarak gerçekleşen enflasyon çerçevesindeki reel faize bakacağız – sıfıra yakın olması isteniyor. En son gerçekleşen yıllık enflasyon %7,2 ise, alınan kararla “0” yaklaştırıldı diyebiliriz.
Bu çerçevede Şubat ayı yıllık enflasyonu da önemli olacak. “artan petrol fiyatları ve kur volatilitesi çerçevesinde yıllık enflasyon Şubat’ta önemli bir düşüş göstermeyebilir. Tahminleri gözden geçireceğiz.
Bu durumda gelecek ay ki toplantı için haftalık repo oranı için şu noktada iki seçenek bir az daha ön plana çıkabilir a) 25 baz puanlık indirim b) ya da herhangi bir değişiklik olmaması.
2. Getiri eğrisinin yatay olarak bırakılacağı yolundaki yönlendirme – burada özellikle 5 yıllık bono faizi ve haftalık repo karşılaştırması yapacağız. 5 yıllık faiz şu anda %7.75’ler de – yapılan ölçülü faiz indirimi ile (%7.5) yatay eğri bir miktar daha bozuldu ve fakat.
Buraya kadar daha çok aslında haftalık repo faizindeki ölçülü düşüşün “olumlu” karşılanabileceğini söyledik. Ama aslında bir bakıma sürpriz olan gelişme üst bantta 50 baz puanlık indirimdi.
· Beklenenin üzerindeki bir üst bant indirimine rağmen kur tarafında önemli bir etki yok.
· Ancak her zaman belirttiğimiz gibi, hemen karar sonrasında bir harakete odaklanmak yerine, global konjonktür bizi zorladığında “acil çıkış kapısının” sağladığı emniyetin bir miktar gevşetilmesi yaralayıcı olabilir.
· Ocak ayı toplantısında üst bant indirimi için neden bulmak daha kolay iken, son 20 günde yaşanan volatilite sonrasında indirimin gelmesi sürpriz karşılanabilir.
· Politik söylemin ya da eleştirilerin ne olacağı önemli – ekonomi yönetimine sorular yöneltilecektir. Çok hoşnut kalmayacakları tahmin edilebilir zira üst banttaki indirimin ticari kredi fiyatlamasında oldukça minimal etkisi olacaktır. Gelen eleştirilerin boyutları önemli olacak.
· Bir daha ki toplantıdaki üst bandda indirim olma ihtimali ise global konjonktürün gidişatıyla oldukça paralel. Dolayısıyla gelişmelere göre beklentiler güncellenecektir.
Piyasa fiyatlamasına bakalım: (kırmızılı olanlar karar sonrasındaki seviyeler)
· US$/TL: 2.4792 (2.4742)
· Sepet / TL: 2.6433 (2.6384)
· 2y: %8,16 (%8,05)
· 10y: %7,84 (%7,84)
· BIST-100: 86,693 (86,341)
Şimdi gözler ilk önce Draghi’nin sonrasında ve belki şu noktada daha önemlisi olarak Türkiye saatiyle 17:00 de olacak FED Başkanı Yellen’ın Senato önündeki konuşması ve soru cevap bölümünde olacak.