Özet
Salgının iç ve dış talep üzerindeki etkilerine bağlı olarak yılın ikinci çeyreğinde sert bir şekilde daralan iktisadi faaliyet, üçüncü çeyrekte V-tipi belirgin bir toparlanma kaydetmiştir. Yüksek frekanslı veriler ekonomideki toparlanmanın son çeyrekte devam ettiğine işaret etmektedir. Güçlü kredi ivmesiyle ekonomide sağlanan hızlı toparlanmanın dış denge ve enflasyon görünümü üzerinde belirgin yansımaları görülmektedir.
Hızlı kredi büyümesi, talep koşullarının dezenflasyonist etkisini sınırlamış ve Türk lirasındaki değer kaybıyla birlikte enflasyonun öngörülenden yüksek bir seyir izlemesinde etkili olmuştur. Tüketici enflasyonu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 11,75 ile Temmuz Enflasyon Raporu tahmin bandının üst sınırına yakın seyretmiştir. Çekirdek göstergelerin yıllık enflasyonları ve eğilimleri yüksek seviyelerini korumuştur.
Mal ihracatında rekabet gücünün desteğiyle güçlü seyreden toparlanmaya karşın, hizmet gelirlerindeki düşüş ve ithalattaki canlanmayla birlikte cari işlemler açığı artmıştır. Bu görünüm altında, ekonomideki toparlanmanın istikrarlı bir şekilde devam etmesi için salgın dönemine özgü politika bileşiminde normalleşme ihtiyacı oluşmuştur. Bu doğrultuda TCMB, enflasyon beklentilerini kontrol altına almak, dezenflasyon sürecini yeniden tesis etmek ve fiyat istikrarını desteklemek amacıyla, Ağustos ayından itibaren attığı sıkılaşma adımlarını kademeli olarak güçlendirmiştir.
Eylül ayındaki politika faiz artırımını takiben ağırlıklı ortalama fonlama faizindeki kademeli yükseliş ve kamu bankalarının destekleyici duruşundaki dengelenme kredi faizlerine güçlü bir şekilde yansımış ve finansal koşullarda belirgin bir sıkılaşma sağlanmıştır. Ekim ayında likidite yönetiminde sıkılaşma yönünde esneklik arttırılmış ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar sıkı parasal duruşun sürdürüleceği bir çerçeve oluşturulmuştur. Para ve likidite politikalarında devam eden sıkılaşmayla birlikte enflasyon ve cari dengede öngörülen iyileşme fiyat istikrarını ve finansal istikrarı destekleyecektir.
Yakın dönemdeki enflasyon gerçekleşmeleri ve enflasyon görünümünü etkileyen tüm unsurlar ışığında 2020 ve 2021 yıl sonu enflasyon tahminleri yukarı yönlü güncellenmiştir. Mevcut para politikası duruşu ve güçlü politika koordinasyonu altında, enflasyonun kademeli olarak hedeflere yakınsayacağı öngörülmektedir. Bu çerçevede, enflasyonun 2020 yılı sonunda yüzde 12,1 olarak gerçekleşeceği, 2021 yıl sonunda yüzde 9,4’e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağı tahmin edilmektedir.
Raporun tamamına ulaşmak için tıklayın.
Kaynak: Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası