TAVHL: Sinyaller gürültüyü bastırıyor
Kazançların istatistiksel dağılımı üzerine çokça çalışma olmakla birlikte, kural tabanlı çalışmaların az oluyor olması keşfedici birikimimizdeki azlığı gösterir. Halbuki iyi-kötü algoritma, kural tabanlı çalışmaların zamanla iyileşmesi mümkündür ve bu zahmete giremiyor olmamız zihniyetlerin değişmediğine işarettir.
Hisse tarafındaki hareketleri de bu şekilde değerlendirebiliriz: son 1 yılda %30 civarı kayıp göstererek yabancıların davranışını anlamada farklı bakış kazanmamızı sağlamıştır. Yani farklı model bakışın içinde anlam kazandığını görmekteyiz: anlayabilmek için yeni yaklaşımlar gereklidir. Son 1 aydaki davranışı da bu model içinde “kabul edilebilir” gerçektir. Elbette, sektörün de model bazlı davranışını hatırlamaktayız ve önemli tespitler de bulunmaktadır: PGSUS hissesi de örüntü benzerliği içindedir.
Tarihsel bakış: Son 13-14 yılın güzelliği nedir? Basitçe ortadan ikiye ayırırsak, yeni mücadele sahasına girdiğini görüyoruz. Zaman penceresinin ilk parçasında nispeten daha yüksek gürültü içinde kaybolan algoritmik sinyallere karşılık, 2. parçada baskın yapıyı görebilmekteyiz. Sapmalar, dalgalanmaları açısından bakarsak: 2020 ayları gerekli düzeltmeyi başlatmış ve bitirmek üzeredir.
Son 5 yıl hesabı: TAVHL için hareketine bakarsak, aşırı düşüşlere tepkilerle geçecek ayları bekleyebiliriz. Bu da 2021içine karşılık gelmektedir. Algoritmik anlamda geçmiş yıl yükselişlerini dengeleyecek hareketler içinde olması kurallar gereğidir. İstatistiksel anlamda bakarsak: kazanç dağılımlarında “normale dönüş hareketleri” beklenebilir. Son 5 yıl vurgusundayız veya 250 hafta hesabı hayatta belli bir eğitim dönemini de kapsamaktadır. Algoritmik anlamda temiz sinyallerin baskın geleceği 2021 ortası beklentisi kuvvetlenebilir. Kaba bir hesapla: 250 haftayı yüzdelik dilimlere bölerek de nereden nereye gittiği konusunda “uzun vadeli” fikir sahibi olabiliriz. Hatta bu zaman dilimlerinin yüzdesel ağırlığını derinlemesine incelemek de bulguları zenginleştirebilir.
Son 1 yıl hesabı: Son 50 haftada neler olmuş? Kırılımlar hangi mesajları saklamaktadır? Bu dönemde prim dağılımı hangi zaman ölçeğinde ne şekilde oluşmuştur? Algoritmaya temel olabilecek sorulara başlangıç noktası neresidir ? Kaç zirve, kaç dip ve ne kadar süre maliyetlenme getirmiştir? Kırılganlıklar geleceğe yatırım mıdır? Zaman penceresinin başlangıcına bakarsak Covid-19 ile gelen bozunum öncesine dahildir. Bu dönem yavaşça hesaplardan çıkacak olması algoritmaları tetikleyebilir mi? Basit grafik bakışta görülenlere bakmak gerekir. Yılı ortadan ikiye bölelim: ilk yarıda giderek sönen düşüş hareketi oluşmuştu. İkinci yarıda ise geneli yataya yakın hareket görmekteyiz.
Bundan sonra ne olur?
Bir başka deyişle yılın yarısı algoritmaları yukarı yönlü tetikleyecek enerji birikimiyle geçmiştir. Bu da 2021 için hazırlıkları olumluya çevirmiştir. Tarihsel perspektife de katkısı kritiktir.