TAV Havalimanları 1Ç22 Finansal Analiz
Şirket 1Ç22 döneminde 335,7mn TL değerinde ana ortaklık zararı açıkladı. Piyasa tarafından 467mn TL’lik zarar beklenmekteydi. Bir önceki yılın aynı döneminde 552,9mn TL değerinde ana ortaklık net kârı açıklanmıştı. Cari dönemde hâsılat; çeyreksel %16, yıllık %333 artarak 2,33mlr TL’ye ulaştı. (Piyasa beklentisi: 2,19mlr TL) Hâsılattaki artışın önemli kısmını havacılık gelirindeki yükseliş oluşturmaktadır; yer hizmetleri ve yiyecek içecek hizmeti gelirlerinde de dikkate değer yükseliş olmuştur. 1Ç22 dönemi hâsılatını coğrafi bölge bazında incelediğimizde yurt içi ve Kazakistan gelirlerinin (Almatı Havalimanı satın alımı) hâsılatın önemli kısmını oluşturduğu görülmektedir. Hâsılat artışına en büyük katkı bu bölgelerden gelmektedir.
Satışların maliyeti çeyreksel bazda hâsılata paralel artarken yıllık bazda %283 ile hâsılata göre daha az arttı. Bu durumdan pozitif etkilenen brüt satış kârı yıllık %464 artarak 847,1mn TL’ye ulaştı. Faaliyet giderlerindeki artış oranının hâsılatın oldukça gerisinde kalması operasyonel performansa olumlu yansıdı. Maliyetler ve faaliyet giderlerini kapsayan nakit faaliyet giderlerindeki artışta, Almatı Havalimanı’nda verilen jet yakıtı hizmetine bağlı 331,4mn TL’lik maliyet ile personel maliyetindeki 223,5mn TL’lik artış önemli rol oynamıştır. Şirket’in fonksiyonel para birimi olan EUR cinsinden bakıldığında 1Ç22’de yıllık %81 artan nakit faaliyet giderlerinin yıllık %146’lık artış kaydeden hâsılatın gerisinde kaldığı görülmektedir. 1Ç21 döneminde 124,3mn TL değerinde net faaliyet zararı oluşurken cari dönemde 234,7mn TL’lik net faaliyet kârı elde edildi. Ticari alacak ve borçlara ilişkin kur farkı gelirlerindeki artıştan dolayı esas faaliyetlerden diğer net giderler 1Ç22’de oldukça gerilemiştir.
Esas faaliyet kârı (EFK) çeyreksel bazda %161 artarak 230,9mn TL’ye yükseldi. Ayrıca 1Ç21 döneminde küresel pandemi kısıtlamalarının etkisiyle 143,4mn TL’lik esas faaliyet zararı gerçekleştiğini göz önünde bulundurduğumuzda operasyonel performansta toparlanma sinyallerinin devam ettiği görülmektedir. 1Ç22 döneminde elde edilen 504,1mn TL değerindeki FAVÖK, 403mn TL’de bulunan piyasa beklentisinin oldukça üzerinde yer almaktadır. 1Ç21 döneminde reeskont faiz geliri olarak muhasebeleştirilen TAV Tunus’un kredi yeniden yapılandırma süreci sonucunda kredi yükümlülüklerinin iskonto edilmesi işlemi tek seferlik olup cari dönemde yer almamaktadır. Bundan dolayı 1Ç21’de 964mn TL olan finansman net geliri 1Ç22’de 422,7mn TL’lik finansman net giderine dönüşerek ana ortaklık zararının temel nedeni konumunda yer aldı.
Operasyonel kâr marjları hem çeyreksel hem de yıllık bazda iyileşme kaydetmiştir. Ana ortaklık net kâr marjı ise finansman net giderinin etkisiyle oluşan dönem zararından dolayı negatif bölgede seyretmektedir. Şirket’in nakit ve nakit benzerleri vadesiz mevduatlardaki artışa bağlı olarak çeyreksel bazda 1,4mlr TL’den 2,68mlr TL’ye yükselmiştir. USD ve TL cinsi varlık artışından kaynaklı bu durum -133mn TL’den 762,5mn TL’ye yükselen yabancı para net varlık pozisyonuna da yansımaktadır. Şirket’in uzun vadeli teminatlı banka kredilerindeki artıştan dolayı net borç pozisyonu 15,34mlr TL’den 17,87mlr TL’ye yükselmiştir. 1Ç22 dönemi finansallarını; operasyonel performanstaki iyileşmeyi, kısa vadeli yükümlülüklerin borç kompozisyonu içerisindeki düşük seyrini ve pozitif bölgeye geçen YP pozisyonunu göz önünde bulundurduğumuzda sınırlı pozitif olarak yorumluyoruz.
Kaynak: Piramit Menkul