TAV Havalimanları 2021 3. Çeyrek Kâr Rakamlarını Açıkladı

TAV ilk dokuz ayda 88,1 milyon avro net kar açıkladı

TAV Havalimanları yılın ilk dokuz ayına ilişkin finansal sonuçları açıkladı. Şirket bu dönemde önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 56 artışla 355,7 milyon avro ciro elde etti.

Havalimanı işletmeciliğinde Türkiye’nin dünyadaki lider markası TAV Havalimanları yılın ilk yarısında iç hatlarda 16,6 milyon, dış hatlarda 20,6 milyon olmak üzere toplam 37,2 milyon yolcuya hizmet verdi.

TAV Havalimanları İcra Kurulu Başkanı Sani Şener “KOVİD-19 aşı belgesinin uluslararası seyahatler için ekseriyetle yeterli olduğu yeni bir görece normalleşme dönemine girdik. Bu durumun halâ birçok istisnası olsa da, bu istisnaların da zamanla azalacağını düşünüyorum. Üçüncü çeyrekte başlayan bu görece normalleşme dönemi ile birlikte TAV’ın da dış hat yolcusunda önemli artışlar yaşandı. Dış hat yolcusu işimizin en kârlı bölümünü oluşturduğu için bu görece normalleşme ile ciromuzu 2019’a kıyasla önemli ölçüde telafi etmeyi başardık. Mayıs 2021’de portföyümüze eklenen Almatı dahil baktığımızda 2021’in üçüncü çeyreğinde ciromuz 2019’un üçüncü çeyreğinin yüzde 82’sine ulaştı. Aynı oran, Almatı hariç baktığımızda ise, dış hattaki telafiye paralel bir şekilde yüzde 66 oldu.

Pandeminin ilk gününden itibaren, devletimizin de büyük katkısıyla giderlerimizde çok önemli tasarruflar yapmayı başardık. Almatı hariç faaliyet giderlerimiz(*) dokuz ayda 2019’un yüzde 44 altında gerçekleşti. Dış hat yolcu trafiğinde yaşanan kuvvetli telafi, gider kontrolü ve Almatı’nın da katkısıyla 2019’un üçüncü çeyreğine kıyasla FAVÖK’te yüzde 79 seviyesine geldik ve önemli miktarda nakit yarattık. Yarattığımız nakitle net borcumuz, 2021’in ikinci çeyreğine kıyasla yüzde 6 oranında azaldı. Tabloya genel olarak baktığımızda çok iyi bir üçüncü çeyrek geçirdiğimizi söyleyebiliriz.

Türkiye’deki havalimanlarımız için ikişer yıl süre uzatımı aldığımız ve Tunus’ta yaptığımız borç yapılandırması sayesinde 109 milyon avroluk gelir yazdığımız birinci çeyrek de TAV için oldukça verimli geçmişti. Tunus’tan gelen gelir, operasyonel kârlılıktaki büyük artış, iştiraklerin performansındaki düzelme ve olumlu kur etkisi sonucunda 2021’in üçüncü çeyreğini 88 milyon avro net kârla kapadık.

Üçüncü çeyrekte ayrıca, IFC ve EBRD ile kredi sözleşmelerini imzaladık. Almatı Havalimanı yeni dış hat terminalinin inşası için krediyi dördüncü çeyrekte kullanmaya başlamayı hedefliyoruz. Beş ayda 12,5 milyon avro FAVÖK yaratan Almatı’nın performansından oldukça mutluyuz. Almatı’da mevsimsellik çok düşük olduğu için birinci ve dördüncü çeyrek kârlılığı ikinci ve üçüncü çeyreğe oldukça yakın gerçekleşiyor. Bu açıdan baktığımızda, Almatı’nın genelde üçüncü ve ikinci çeyrekte yoğunlaşan konsolide TAV FAVÖK mevsimselliğini azaltıcı bir etkisi de olacak.

Pandemi sırasında ilk önceliğimiz çalışanlarımızın ve konuklarımızın sağlığını korumaktı. Evden çalışma ve aldığımız diğer sağlık tedbirlerimizle bu hedefimize ulaştığımızı düşünüyorum. Girmiş olduğumuz görece normalleşme dönemi kapsamında, yüzde 100’e ulaşmış olan aşılanma oranıyla Holding personelimiz Ekim itibarıyla yeniden ofise döndü. Emekleriyle ve fedakârlıklarıyla böylesine tarihi bir dönemi başarıyla geçirmemizi sağlayan çalışanlarımıza ve bizden desteklerini hiç esirgemeyen hissedarlarımıza ve iş ortaklarımıza teşekkür ediyorum” dedi.

(*) Amortisman, itfa ve değer düşüklüğü öncesi faaliyet giderleri

ÖZET FİNANSAL VE OPERASYONEL BİLGİLER

(m avro)   2020 9A  2021 9A  % değişim  
Konsolide Ciro 228.5  355.7  56%
FAVÖK 16.9  117.2  593%
FAVÖK Marjı (%) 7.4% 33.0% 25.5 b.p
Net Kâr / (Zarar) (200.6) 88.1  a.d
Yolcu Sayısı (m) 21.0  37.2  77%
– Dış Hat 9.9 20.6 107%
– İç Hat 11.1 16.6 50%