Tatlıpınar Enerji’deki (TATEN) 52,40 TL’lik hedef fiyatımızı 61,00 TL’ye revize ederek araştırma (coverage) listemizde tutmaya devam ediyoruz. (Değerlememizde %55 İNA, %45 MW başına değer kullanılmıştır).
Revize Hedef Fiyat (TL): 61,00
Önceki Fiyat (TL): 52,40
Kapanış Fiyatı (TL): 36,92
Getiri Potansiyeli: %65
Tatlıpınar Enerji, Balıkesir, Bursa, Yalova ve Amasya’daki lokasyonlarında 217,5 MW RES, 64,2 MW GES ve 21,5 MW HES ile toplamda 303,2 MW kurulu gücü ile çeşitlendirilmiş bir portföy yapısına sahip enerji şirketi olarak öne çıkıyor. Kurulu gücünün %72’si RES, %21’i GES ve % 7’sini HES oluştururken, kapasite artışlarıyla GES oranının artması hedefleniyor. 2024 yıl sonuna kadar kurulu gücünü 318 MW’ta çıkarmak isteyen Tatlıpınar Enerji, kurulu gücünü 2025 yılında 349 MW, 2026 yılında 500 MW, 2029 yılında 1.000 MW’a çıkarmayı hedefliyor.
İçerisinde beş şirketi barındıran Tatlıpınar Enerji, kurulu güçte genişleme stratejilerini artırarak sürdürmek istiyor. Bu genişleme ise RES ve GES’ten oluşuyor. Şirket, lokasyon olarak da yayılmak istiyor. Sadece Türkiye’de değil, yurt dışında öncelikli olarak Romanya, Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ’da yatırımlar hedeflenirken, ikinci öncelik olarak da Özbekistan’daki fırsatların değerlendirilmesi bekleniyor.
Şirketin kurulu gücünün %100’u YEKDEM’e dahil olup, piyasa takas fiyatındaki artış beklentisi kaynaklı 2026 yılında YEKDEM’den çıkılması hedefleniyor. Enerji şirketlerine Türkiye’de destek mekanizması olarak uygulanan YEKDEM, enerji üreticilerine belirli bir süre boyunca sabit bir fiyatla elektrik üretmeleri karşılığında ödemeler yapılmasını içeriyor. GES, RES, HES gibi projelerde YEKDEM’de özelliklere, kurulu güçlere ve yerlerine göre tarifeler değişse de pandemi sürecinde YEKDEM fiyatlarının piyasa takas fiyatına göre şirketlere avantaj sağladığı da aşikar. 2026 yılında Tatlıpınar Enerji’nin YEKDEM’den çıkacağı öngörüsü sonrasında piyasa takas fiyatlamalarında da yukarı yönlü bir ivmelenme beklemekteyiz. İvmelenme beklentimiz ise arz eksikliğinden ziyade talebin yükselmesi neticesinden kaynaklanıyor.
Şirket, sermaye gereksinimi daha düşük olan aracı lisansları satın alarak sektörde yerini güçlendirmeyi de hedefliyor. Güncel piyasa koşullarında, depolamalı güneş önlisansları vadeli ödeme esasına göre yaklaşık 30.000 dolar, depolamalı rüzgar önlisansları ise 80.000 dolar seviyelerinde işlem görüyor. Bu tür lisanslar, sağlam finansal yapıya ve itibara sahip şirketler için değerli yatırım fırsatları da sunuyor.
Stratejik planlamalar çerçevesinde yeni kapasitelerin devreye alınması, Güneşgün 4 Enerji Üretim satın alımı ile güçlenmesi ile beklenen operasyonlar ve yurt dışı şirket yatırımı beklentileri, şirkete katalizör olabilecek unsurlar arasında yer alıyor.
Riskler; i) Doğal afet riskleri, ii) tedarikçi riskleri, iii) elektriğe olan talebin azalması ve buna bağlı volatil fiyatlar.
Kaynak: İnfo Yatırım