Taş toprak endeksi: Büyüme faktörü mü?

Taş Toprak Endeksi (XTAST): Piyasaya göre toparlanma devam ediyor

Taş toprak endeksi neden güçlü duruyor? Son 3 yıl getirisi 5.79 kat olurken, borsa endeksi getirisi 3.15 kat oldu. Yabancı yatırımcı, kurumsal yatırımcı; endeks ağırlığı yüksek sektörlerden çıkacaksa tercihini ucuz kalmışlara yapabilir. Tercih kararı dalgalanmaların analizi üzerinden yapılabileceği gibi, sadece yüzde değişime bakarak da yapılabilir. Ancak gerçekleri, tek fotoğraf üzerinden bakarak yakalamak kolay değildir, riskleri yüksektir.

Taş toprak endeksi için tarihi sürece bakarsak, borsaya göre hızlı hareketleri yaptığını görmekteyiz. Bu hızlı hareketlerin belirgin çoğunluğu negatif yönlüdür. Grafikler üzerinden doğrulayabileceğimiz bu durum tepkileri güçlü tutan ana faktör olarak görülmesinde fayda vardır. Dalgalanmaları tespit edip, fiyat oluşumlarıyla kıyaslamak için gereklidir.

Son 1 yıla bakarsak endekse getirisi oldukça düşük kaldı: 11 puan (% 11). Daha fazla veriye boğulmadan yılları kıyaslayarak basit ama etkili sonuca varabiliriz: son 3 yılda piyasa endeksini 1.83 kat yenmişken, son 1 yılda değişikliğin zayıf kalması “anormal değerlendirilebilecek çelişki” olarak görülebilir.

Arbitraj ürünlerinin çeşitlendiği piyasa ortamında elbette bu tür kıyasların farklı yollarla yapıldığını göreceğiz. Başarıyı test etmek de kolaydır: stres testleri yapılır, geçmişteki doğrulanma tablosu çıkartılır ve güven üzerine kurulu bakış geliştirilebilir. Tartışmaya kapalı olan bu durumun sulandırılması anlamsızdır. Sonuçta yatırım kararı verenlerin güvenini kazanmak uzun vadeli geçer akçedir.

Piyasayı yenen tarihsel performans

Ağustos 2019 döneminde 0.60 seviyesini gören parite (XTAST/XU100), Şubat 2021 döneminde 1.40 üstünü zorladı. Tarihsel yükselişini yumuşatacak şekilde gevşeme ile devam edildi: şubat 2022 döneminde 0.90 altına indi ve yavaşlayan getiri hızına tepki oluşmasına ortam oluştu. Eylül 2023 döneminde 1.75 seviyesi görüldü.

Oranları zaman çizelgesine koyarsak:

0.60 –> 1.40 –> 0.90 –> 1.75

Bir şablon oluşmaya başlamış görünüyor. Her dip hareketinde ve zirve hareketinde göstergelere bakınca dalgalanma hızlarının belirleyici olduğu da tespit edilmektedir.  

Gelecek 40-50 hafta nereye götürüyor?

Son 40-50 haftalık temposuyla piyasa endeksini (XU100) yenmiş görülüyor

– Piyasayı dönemsel yenmiş olması hikayenin bittiği anlamına gelmez

– Hikayenin devam edip, etmeyeceğini ancak tarihsel hız üzerinden bakarak değerlendirmek gereklidir

– Geçmiş vaka analizleri bu tespitimizi doğrulamaktadır

– Geçmişte 1.75 üstünü zorlamış paritenin (XTAST/XU1OO) son durumda 1.55 civarında seyretmesi ucuz algısına yarayabilir

– Bu bakış da eksiktir: tarihsel hıza, zamana yayılmış harekete bakmak gerekir

– Bu şekilde bakarsak, düşüş hızını dengeleyecek yükselişle 1.90 seviyesini geçmesi beklenebilir.

Kurumsal hedeflere uygun tanımlı haber mektupları için temasa geçebilirsiniz.
Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!