Tarım Dışı Doları Nasıl Etkiler?
Hey ayın şüphesiz piyasalar tarafından en merakla beklenen verileri bugün TSİ 16.30’da geliyor. ABD tarım dışı istihdam değişimi (beklenti 175 bin), ortalama saatlik kazançlar (beklenti %0.3) ve işsizlik oranı (beklenti %4.7) açıklanacak. Geçtiğimiz ay tdi değişimi beklentilerin altında kalsa da maaşlarda yaşanan artış Dolara pozitif yansımıştı.
Fed yetkililerinden gelen açıklamaları da göz önünde bulundurduğumuzda ABD’nin tam istihdama yakın olması sebebiyle 150-170 bin arası gelecek olan tarım dışı istihdam değişimi çok da negatif bir senaryoya işaret etmeyecek aslında. Asıl önemlisi ortalama saatlik kazançlardaki değişim olacak çünkü Fed maaşlardaki artışla birlikte enflasyonun %2 olan hedefe doğru yükselişine devam etmesini bekliyor. Enflasyon hedefine ulaşılması da daha rahat faiz artırımlarını beraberinde getirebileceği için maaşlar Dolar açısından son derece kritik öneme sahip.
Örneğin daha önce bir çok kez olduğu gibi tdi değişiminin beklentilerin altında kaldığı ancak maaşlarda artış yaşandığı senaryoda piyasaların ilk tepkisi dolar satmak olsa da verilerin sindirilmesiyle tam tersine daha sert bir harekete şahit olabiliriz.
Peki bu tarım dışı neden çok kritik? Trump etkisiyle son 14 yılın en yüksek seviyelerinden sert düşen Dolar endeksi dün son derece önemli destek bölgesi olan 99.40 altını test ettikten sonra bir miktar toparlanıyor. Korumacı politikalarının yarattığı belirsizlikler bir yana kendisinin ve danışmanlarının doların fazla değerli olmasının olumsuz etkilerine atıf yapmaları DXY üzerinde büyük baskı oluşturmuş durumda. Nette kötü bir tarım dışı istihdam raporu dolardaki değer kayıplarını iyiden iyiye artırabilir.
Tersi senaryoda ise dolar endeksindeki düşüş kanalının kırılmasıyla 2017’ye kötü bir başlangıç yapan dolar tekrar rahat bir nefes alabilir. Kısacası bu istihdam raporu dolar için yakın vade için tamam mı devam mı niteliğinde olacak.
USDTRY
Dolar/TL 13-16 Ocak tarihlerinde denediği 3.72 seviyesi altını dün tekrar test etmesinin ardından toparlanıyor. Az önce yurt içinden açıklanan enflasyon verilerinin yükselişe işaret etmesinin de etkisiyle Türk Lirası güne moralsiz devam ediyor. Gelecek olan verilerin Dolara pozitif yansıması halinde kurda yükselişler yeniden devam ederse 3.7850, 3.80 ve 3.82 bölgelerinin önemli direnç olarak çalışabilir. Aşağıda ise 3.72 en yakın destek bölgesi ve buranın da altında 3.70 ve 3.65’lere dikkat etmekte fayda var.
ONS Altın
Altın ise son dönemde Trump belirsizlikleri ile güvenli liman cazibesini kullanarak 1220 üzerine kadar yükseldi. Ancak bir diğer yandan dolar endeksindeki düşüşe rağmen ABD 10 yıllıkların hala %2.40 üzerinde tutunmaya devam etmesi sarı metaldeki yükselişlerin sınırlı kalabileceğine dair soru işaretlerini oluşturuyor. Beklenti üzeri gelecek olan verilerde 1200, 1190 ve 1170 bölgelerinden düşüşlere tepki gelebilir. Yükselişlerde ise 100 günlük hareketli ortalamasının geçtiği 1225 ve 1245 bölgeleri direnç olarak karşımıza çıkıyor.
EURUSD
EURUSD yılın başından beri yükseliş kanalı içerisindeki hareketini sürdürüyor. Bu hafta boyunca 100 günlük hareketli ortalamasının üzerini test eden paritede 1.0810 bölgesinin tamamen geçilmesiyle yükselişler hız kazanabilir. Beklenti altı kalacak verilerle birlikte yukarıda 1.0880 ve 1.0950’ler direnç konumunda. Düşüşlerde ise 1.0690, 1.0620 bölgeleri destek olarak çalışabilir.