Tarım Dışı İstihdam Verileri Doları Nasıl Etkiler?/ Forex Koçu – (10.03.2017)

Doların Kaderi Bugün Belli Oluyor!

 

Büyük gün geldi çattı ve ABD’den istihdam raporu bugün 16.30’da geliyor. Tarım dışı istihdam değişimi (beklentiler 190 bin – 200 bin arası) ortalama saatlik kazançlar (beklenti %0.3) ve işsizlik oranı (beklenti %4.7) verileri her ay olduğu gibi bu ay da piyasalarda büyük hareketliliğe sebep olacak.

Geçtiğimiz hafta yaptığı konuşmada Fed Başkanı Yellen kısaca ekonominin tam istihdama yaklaşmasından dolayı her ay 75 bin – 125 bin arası bir istihdam değişiminin makul olacağı işaret etmişti. Yani tarım dışı istihdam değişimi çok büyük bir hayal kırıklığı yaratmadığı sürece dolar üzerindeki negatif etkisi sınırlı olabilir.

Daha önce de sık sık okuduğunuz gibi yine ortalama saatlik kazançlardaki değişim, istihdam değişiminden daha önemli. Maaşlardaki artış hızının enflasyon üzerinde yapacağı yukarı yönlü etki Fed’in faiz artışlarına daha rahat devam etmesinin yolunu açabilir ve bu da dolara son derece pozitif yansıyacaktır.

15 Mart’daki toplantıda faiz artırım ihtimalleri %90’a kadar yükselmiş durumda ve bu yüzden kötü verilerin dolar üzerindeki negatif etkisi iyi verilerin pozitif etkisinden daha fazla olabilir. Kötü demişken, beklentilerin hafif altında değil de geçtiğimiz yıl Haziran ayında 38 bin açıklanan tarım dışı istihdam değişimi gibi gerçekten kötü rakamlardan bahsediyoruz.

Çarşamba günü beklentilerin çok üzerinde açıklanan ADP tarım dışı istihdam değişimi bugünkü verilerden beklentileri yükseltmiş durumda. Ancak istihdam değişimi beklentilerin altında kalsa bile maaşlar tarafında yaşanan artış nette dolar için pozitif algılanabilir.

Dolar/TL sabah TCMB’nin gecelik repo yoluyla fonlama yapmadığı haberi ile sabah saatlerinde 3.74’lere sert düştükten sonra yeniden toparlanıyor. Şubat ayında verdiklerinin hemen hemen hepsini geri alan kurda güçlü bir istihdam raporuyla karşılaşmamız halinde 3.80 ve 3.82’ler yükselişlerde direnç olarak çalışabilir. Aşağıda ise 3.72 ve 3.70 bölgeleri destek konumunda.

Altın 50 ve 100 günlük hareketli ortalamalarının kesiştiği 1210 desteğini kırmasının ardından soluksuz düşüşünü sürdürüyor. ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş sarı metal üzerindeki satış baskısını artırsa da Trump ve Avrupa’daki seçim belirsizlikleri düşüşlerin sürmesinin önündeki en büyük engeller. Bugün beklenti üzeri gelecek veriler sonrası yaşanacak fiyatlamalarda 1190 ve 1180 destekleri takip edilebilir. Yukarıda ise 1200 ve 1210’lar artık direnç konumuna gelmiş durumda.

EURUSD dün Draghi’nin yeni TLTRO’ları tartışmadık demesi ve büyüme & enflasyon beklentilerine gelen yukarı yönlü revizeler ile yükselen EURUSD’de yükselişin sürmesi halinde Şubat ayının başlarında direnç olarak çalışan 100 günlük hareketli ortalamanın denk geldiği 1.0660 bölgesi ilk önemli direnç ve buranın üzerinde 1.0720’lere dikkat etmekte fayda var. Düşüşlerde de 1.0550 ve 1.0480’ler destek olarak çalışabilir.