Tarihi haftada beklentiler

Veli Kocatürk – 16.03.2015

Tarihi haftaya piyasalar yatay seyirde başlıyor. Hem FED hem de TCMB kararlarının takip edileceği tarihi haftada önemli hareketler görülebilir. TCMB’nin faizlerde değişiklik yapması beklenmezken, FED “ sabırlı” ifadesini kaldırabilir.

TCMB BASKIDAN KURTLACAK MI?

Uzun zamandır devam eden faiz indirimi tartışmaları arasında paritenin 2.64 seviyesine yükselmesi merkez bankasını rahatsız eden en önemli unsur. Geçtiğimiz hafta içerisinde Cumhurbaşkanı ile bir araya gelen Başçı her ne kadar durumu tatlıya bağlasa da piyasalar henüz bundan emin değil.

Salı günü gerçekleşecek PPK sonrası yapılacak faiz açıklaması oldukça önemli. Daha önceki toplantıda hem politika faizinde hem de faiz koridorunda indirime giden MB bu toplantıda faizlerde bir değişiklik yapmayabilir. Bir gün sonra açıklanacak FED kararları ise MB üzerinde baskı oluşturacaktır. Kurun oldukça yüksek seviyede kalması MB’nin elini zorlaştıran en önemli undur.

Hafta içerisinde ROK ve Döviz Depo oranlarında değişikliğe gitmek kaydıyla kura müdahale etse de bir yansımasa görülmedi. Bu durum piyasanın faizlere daha çok kilitlendiğini gösteriyor. Ancak FED öncesi faizlerde bir değişiklik yapmak oldukça riskli olacaktır. FED2in sabırlı ifadesini kaldırması ise dolarda daha fazla değerlenme getirebilir.

MB’nin faizleri değiştirmesi özellikle koridorun üst bandında indirim yapması durumunda kurda değerlenme devam edebilir ve 2.70 seviyesi görülebilir. Ancak faizlerin değişmemesi ve ardından Başçı’yı destekleyici açıklamaların gelmesi durumunda 2.57 seviyelerinin altında gerilemeler görülebilir.

FED “SABIRLI” OLMAYABİLİR

Uzun zamandır beklenen açıklama bu hafta gelebilir. FED’in sözlü yönlendirme olarak kullandığı faizleri değiştirmek için sabırlı davranacağı ifadesi bu hafta kalkabilir. Yellen daha önceki açıklamalarında sözlü yönlendirmenin kalkması durumunda FED’in herhangi bir toplantıda faizleri artırabileceğini açıklamıştır. Bu durumda ifadenin kalması faiz artırımına bir adım daha yaklaşıldığını ifade edecek. Ve Haziran ayı  çok daha önemli hale gelecektir.

İşsizlik rakamlarında istediği rakamları yakalayan ve enflasyon görünümüne ilişkin toparlanma beklentilerini koruyan FED bu beklentileri aksiyona dönüştürebilir. Rakamların olumlu gelmeye devam etmesi doların değerlenme sürecini hızlandırırken gelişmekte olan ülkelere de zarar vermeye devam ediyor. Rekor seviyede para birimlerinde değer kaybı görülmesine sebep oluyor. Ancak dolar endeksi ise 100 seviyesinin üzerini test ederek dolara olan güveni her geçen gün artırıyor.

Bu hafta FED ve TCMB kararlarından başka Draghi’nin konuşması Pazartesi günü Salı Avrupa TÜFE Çarşamba İngiltere MB Tutanakları, takip edilecek en önemli veriler.

Veli KOCATÜRK
IŞIK MENKUL DEĞERLER
ARAŞTIRMA DEPARTMANI

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir