Ülkemizde maalesef sıklıkla rastlanan ölümlü trafik kazalarına karşı sürücülerin kalitesini arttırmak için stajyer sürücü uygulaması getirilmesi düşünülüyor fakat hala gerçekliğe dönüştürülemedi bu proje.
Sistem Almanya, Fransa, İtalya ve Danimarka gibi birçok Avrupa Birliği (AB) ülkesinde uygulanıyor. İki yıl boyunca 5 kez kırmızı ışıkta geçen, 5 kez hız limitini aşan, alkol ve uyuşturucu aldığı halde araç kullanan, asli kusurlu olarak ölümlü ve yaralamalı kazalara karışan, 100 ceza puanını dolduran stajyer sürücülerin belgeleri, trafik zabıtalarınca geri alınarak iptal ediliyor. Bu kişilerin stajyerlik belgesini alabilmesi için ise sürücü kurslarında eğitim görüp yapılan sınavları tekrar başarıyla tamamlaması gerekiyor. Ayrıca, psiko-teknik değerlendirme ve psikiyatri uzmanı tarafından muayene edilerek rapor almaları da isteniyor.
‘Stajyer sürücülük’, İçişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan ‘Karayolları Trafik Kanunu tasarısı’nda da yer aldı. Fakat tasarı yasalaşmadığı için bir türlü yürürlüğe giremedi. Tasarıya göre ehliyet sınavını geçenler ‘stajyer sürücü belgesi’ alacak. Geçici ehliyet belgesi 2 yıl geçerli olacak. Bu sürede belirli kuralları ihlal etmeyenler, asıl sürücü belgesini almaya hak kazanacak. Sertifikasını iki yıl içerisinde ehliyete dönüştürmeyen adayların sınavları da iptal edilecek. Ehliyet almak sadece ‘dur-kalk’tan ya da birkaç yüz metrelik düz yolda gitmekten ibaret olmayacak.
Hoca desteği de sınırlanacak. Çünkü artık her sınav aracında bir kamera olacak. Direksiyon başındaki pratik sınavsa 2 aşamalı olacak. Sürücü adayı, belirlenen güzergah bitene kadar değil, trafikte 45 dakika dolana kadar direksiyon başında kalacak. Üstelik sınav tenha bir yolda değil, akan trafikte birden fazla güzergahta yapılacak.