Spor endeksi – BIST SPOR (XSPOR) : Ortalamadan sapma desteği kuvvetlendi
Son 3 yılın en az kazandıran sektör endeksleri arasında seyir devam ediyor: 4 sektör endeksi %200 altında kazandırırken, 9 endeks %250 altında kazandırdı. Spor endeksi %250 sınırına yakın kötünün iyisi durumda: peşin nakit ve komisyonla iş yapan bankacılık, ve ön ödeme ve komisyonla çalışan telekom sektöründen daha iyi performansta olması kötüler arasında en çok beğenilen olarak görülmesine sebep olabilir. Bu 9 endeks içinde son bir yılda 2 basamaklı getiride kalan 2 endeks var: sigorta, spor. Sigorta endeksi cazibesi için daha önce yazmıştık, devam edeceğiz ama spor endeksine de dikkat çekmek gerekiyor. Belli ortalamalardan sapmanın tarihsel büyüklüğü düzeltme ihtiyacı gerektirmişti, bu devam edecektir. Bir başka deyişle ileri dönemlerde zaman etkisiyle bu endekslerin birbirine göre konumlarında güçlenme/zayıflama döngüleri görmeye başlayacağız. Bu durumu sapmalar ve sınırları üzerinden incelemeyi geçmişte olduğu gibi modele dayalı olarak belirteceğiz.
Evrilme hali üzerine: 3 yıl verimi daha düşük
Spor endeksini banka hesabı gibi düşünürsek: aylık getirisi % 3,89 olan hesabın 1 yılda % 58,1 yaptığını görüyoruz. Son 3 yıl getirisi % 240,3 olduğu için bunun aylık getirisi de % 3, 46 olmaktadır. Yani verim eğrisi uzun vadede daha düşük oluşmuştur. Şöyle de düşünebiliriz: son 3 yılda olanlar yeterince cazip olmadığı için beklentisi düşük kalmış, talep azalmış ve sonucunda endeks aylık performans verimi düşmüştür. Son 1 yıl verimi daha iyi olduğuna göre önceki 2 yılla ilgili problemler azalmış olarak da düşünülebilir veya yeterince ucuz kaldığı düşünülmüş de olabilir.
Bundan sonraya baktığımıza göre, son 3 yıl hikayesinde başlayan hafif düzelmeye göre gelecek tekrarlanabilir mi ? Bunun için endeks dahilindeki şirketlerin planlarını incelemiyoruz ama endeks hareketlerinden anlamlar çıkarmaya çalışıyoruz.
Büyük yatırımcı davranışı: büyük ortalamadaki evrilmeler
Son 1 yıl – 3 yıl kıyasını ortalamalar üzerinden temsil edersek: 12 ay – 36 ay ortalamalarını kıyaslayarak, birbirlerine göre sapmalardan anlamlar çıkartabiliriz. Bunu haftalığa indirgeyerek bakarsak bazı tespitlerde de bulunabiliriz.
2023: artan dalgalanma ortalamalar arası farkı açacaktır
– geçmişte olduğu gibi, tempo farklılaşmaları kısa ve uzun vadeli ortalamaları farklı etkiliyor
– 1 yıl – 3 yıl verim farkının ortalamayı sağlayacak şekilde düzeltmeye gitmesi beklenebilir
– buna göre: önümüzdeki 42 haftalık ortalama (~1 yıl), 126 haftalık ortalama (~3 yıl) arası fark önemlidir
– halen pozitif olan farkın hafifçe kapanacak olması, hızlı yükseliş anlamına gelecektir
– hızlı olmasının sebebi geçmişe göre daha yüksek dalgalanma oluşmuş olmasıdır