Sosyal medyada yatırım tuzakları

Ben ve benim gibi finans dünyasının içinde olan kişiler, herhangi bir yatı­rım kuruluşunda profesyonel olarak çalış­mıyorlarsa, kimseye yatırım danışmanlığı ya da portföy yöneticiliği hizmeti veremez!

Bu kadar net!
Geçtiğimiz günlerde sosyal medyadan tanımadığım bir kişi benimle iletişime geçti. Kendisinin dolandırıldığını ve do­landıran kişinin benim adımı ve fotoğra­fımı kullandığını söyledi. İlk başta inan­makta zorlandım. Fakat daha sonra farklı kişilerden benzer mesajlar gelince, duru­mun ciddiyetini kavradım.

Sosyal medya­da, özellikle yatırım gruplarında, benim adım ve görsellerim kullanılarak, sanki ben güvenilir bir yatırım uzmanıymışım gibi insanlara mesajlar atılmış, karşılığın­da para istenmiş, bazılarına kazanç vade­dilmiş. Kimileri gerçekten para gönder­miş, kimileri ise şüphelenip vazgeçmiş. Üstelik bu sadece benim başıma da gelmi­yor, yakın çevremde bu senaryoyu çok sık duymaya başladım.

Uyarılar ve cezalar

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), izinsiz sermaye piyasası faaliyetlerine karşı va­tandaşları uzun süredir uyarıyor. SPK’nın yayımladığı bilgilendirme metninde, yatı­rım danışmanlığı, portföy yöneticiliği, kal­dıraçlı alım satım (forex) gibi faaliyetlerin yalnızca lisanslı kurumlar ve o kurumların çalışanları tarafından, sadece karşılıklı ya­sal sözleşmelerle yapılabileceği açıkça be­lirtiliyor. Bu tür hizmetleri sunan kurum­ların SPK’dan yetki belgesi almış olmaları ve çalışanların da SPK’nın lisanslarına sa­hip olması zorunlu. Aksi takdirde bu faali­yetler yasa dışı kabul ediliyor.

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) de geçtiğimiz dönemde bir bilgi­lendirme metni yayımlayarak özellikle sosyal medya üzerinden artan dolandırı­cılık olaylarına dikkat çekti. TSPB, yatı­rımcılara tanımadıkları kişilerden gelen yatırım tavsiyelerine kesinlikle itibar et­memeleri gerektiğini vurguluyor. Ne yazık ki bu uyarılar, bu tarz içerikleri yayan ki­şiler kadar, bu içeriklere inanmak isteyen insanlar için de geçerli. Herkes kolay pa­ra kazanmak istiyor ama bunun bedeli çok ağır olabiliyor.

Ayrıca sermaye piyasasında izinsiz ola­rak faaliyette bulunanlar iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin günden on bin güne kadar adli para cezası ile ce­zalandırılırlar. Bu, Türk Ceza Kanunu ve sermaye piyasası mevzuatına göre oldukça net bir düzenleme. Adımızı ve görüntümü­zü kullanarak insanları dolandıran şahıs ya da şahıslar açıkça suç işliyorlar.

Yazının devamı için TIKLAYINIZ!

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!