Aydın Eroğlu – 03.02.2014
Piyasalarda yaşadığımız döviz ve faiz yükselişi, borsanın düşüşü ekonomik bir kriz nedeniyle yaşanmıyor, tamamen Kemal Derviş’in yaptığı tespit gibi güven eksikliğinden kaynaklanıyor. ”Siyasal güven eksikse MB’nın yapacağı sınırlıdır”. Evet Kemal Derviş yaşadığımız krizin tespitini böyle yapmış. Türkiye için % 8-9 olan büyüme yıllarında cari açık % 9-10 idi ama o zaman iyimserlik hakim olduğu için bu açık görülmüyordu. Oysa şimdi % 3,5’u aşmayı zorlayan bir büyümeye rağmen, % 7’ye yakın cari açığın olması sorun yaratıyor. Bu nedenle büyümenin % 6, cari açığın da % 5 civarında olması Türkiye için doğru oranlardır diyor.
Katılıyorum. Bence de yaşadığımız sorunlardaki ekonomik ve finansal krizin etkisi, siyasi gerilimler ve belirsizliklerin etkisinden çok daha azdır. Devlet çok daha az borçludur. Bankalar borcu bırakın gayet ciddi karlı bilançolara sahiplerdir. Doğrudur, artan kur ve faiz nedeniyle karları düşecektir ama dikkat ederseniz karları düşecektir diyoruz, zararları yoktur ve zarar yapmaları da beklenmiyor.
Kemal Derviş’in büyüme tespitine de katılıyorum. Biliyorsunuz bu konuda ben de ”Büyümeden Vazgeçilemez!” başlıklı bir yazımda bu konuya dikkat çekmiştim. Derviş de, benim gibi yerel seçimleri sorunun yatışması için önemli tarih olarak göstermiş. Umarım, bu tarih gerçekten de Türkiye için bir düzelme tarihi olur. Ama Kemal Derviş’in ”günlük yaşamın içine siyasetin girmesi bir ülkeyi çökertir” ifadesi de çok doğrudur. Siyaseti her alana sokmaktan sakınmalıyız.
Yeni AB’nin Kurucu Üyesi Olmak!
Kemal Derviş, yeni bir AB’nin kurulacağını ve Türkiye’nin de bu yeni oluşumun kurucu üyesi olabileceğini ifade etmiş. İlginç bir tespit. 07/12/2011 tarihli ”Yeni Bir Avrupa Mı, Yoksa Tek Bir Avrupa Mı?” başlıklı strateji yazımda benzer bir düşünceye dikkat çekmiştim. Derviş’in dediği gibi böyle bir oluşum mümkündür. Siyasi gerilimlerinden arınacak bir Türkiye, doğru hamlelerle böyle bir oluşumun kurucu üyelerinden birisi olabilir.
Enflasyon Verisi Gelecek.
Artan kurlar ve faiz oranları yüzünden enflasyonun bir süre yüksek çıkması normaldir. Bu yüzden bu aylarda yüksek enflasyon verisi gelirse çok şaşırmamak lazım. Nasılsa sonrası için bu risk yeniden azalmaya başlayacaktır. Bugün Ocak ayı enflasyonu beklentilerin ne kadar üstünde gelirse, dövize o kadar tepki getirecek bir enflasyon datası görebiliriz. Tabii aynı şekilde, beklentiler dahilinde ya da altında bir enflasyon gelirse, o takdirde de kurlarda satış gelir. Hemen belirteyim ki, ben TCMB’nın faiz kararı sonrası her halikarda kurlarda ara ataklar yaşansa da, görmüş oldukları zirveyi aşmayıp satışların geleceğini, hatta gördükleri zirveleri bile görmeyeceklerini düşünüyorum.
BIST?
BIST için geçen Cuma günü yazdığım İkili Dip yazımın içeriğindeki düşüncelerimi ve aksi haldeki uyarılarım hakkındaki teknik beklentilerimi koruyorum.
Hepinize iyi bir hafta dilerim.
Saygılarımla
www.aydineroglu.com – www.borsaanalizci.com