SODA 1Ç20 Analizi ve Hedef Fiyat Güncelleme
Mevcut Fiyat (Kapanış ) 5,64
Hedef Fiyat 6,60
Getiri Potansiyeli 17,0%
Soda Sanayii, soda ve krom kimyasalları, endüstriyel hammaddeler, cam elyafı, Vitamin K3 türevleri ve sodyum metabisülfit alanlarında faaliyet göstermekte olup, üretimini 5 ülkede ve 20’nin üzerinde tesiste sürdürmektedir. Ana faaliyet konusu olan Soda üretiminde Avrupa’nın 4’üncü, dünyanın 8’inci büyük üreticisi olan Soda Sanayii A.Ş. krom kimyasallarında dünyada lider üretici konumundadır. 75’ten fazla ülkeye ihracat yapan şirketin ürünleri cam, deterjan, kimyasal maddeler, deri, metal ve ahşap kaplama sektörlerinde kullanılmakta olup otomotiv, inşaat ve tekstil sektöründeki gelişmelerden etkilenmektedir.
2020 ilk çeyrek itibarıyla konsolide net satışlar önceki yılın aynı dönemine göre %24,1 artışla 1.176 mTL, brüt kar ise %42,3 artışla 424,5 mTL olarak gerçekleşmiştir. 2020 ilk çeyrekte 574 bin ton soda külü, 35 bin ton krom kimyasalları, 15,5 bin ton da cam elyaf satışı gerçekleştirmiştir. Soda ürünlerinin kapasite kullanım oranı %97 olarak gerçekleşmiş olup, cam elyaf ürünlerinde ise kapasite kullanımı %65’ten %100’e yükselmiştir.
Soda, 2020 yılının birinci çeyreğinde, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre %54,7 artışla 309,4 mn TL FAVÖK, %41,5 artışla 403,1 mn TL net kar elde etmiştir. Şirket 1Ç19’a kıyasla brüt kar marjını 4,6, FAVÖK marjını 5,2 ve net kar marjını ise 4,2 puan arttırmıştır. Şirketin vergi öncesi karı 1Ç19’a kıyasla %76 artmasına karşın vergi giderlerindeki yaşanan 120 mTL’lik artışın etkisiyle dönem net karındaki artış %41,5 ile sınırlı kalmıştır. Finansman gelirlerindeki net artış ve bu artışın büyük bölümünün kambiyo karlarındaki artıştan elde edilmesi, dövizin operasyonel olmayan faaliyetler üzerinde de etkisinin fazla olduğunu göstermektedir. Uzun net döviz pozisyonuna sahip olan şirket, gelirlerinin ve maliyetlerinin büyük bölümünü döviz cinsinden takip etmektedir. Marjdaki iyileşmede kurdaki artışlar, soda külü satış hacmi ve fiyatlamasındaki artış, ton başına maliyetlerde avantajlı seviyeler ve cam elyaf yatırımındaki artan kapasite kullanım oranı etkili olmuştur. Ayrıca yeni tip koronavirüs nedeniyle vitamin K3 üretiminde Çinli rakip üreticilerin bir süre üretim ve sevkiyat yapamaması nedeniyle şubat ayı itibariyle fiyatların yükseldiği gözlemlenmektedir.
Sodanın finansal varlıkları dahil net nakit pozisyonu, 153 m$’dan 158 m$’a yükseldi. 2020 Mart sonu itibarıyla, 1Ç19’a göre %68,9 düşüşle 29,3 mTL toplam yatırım harcaması yapılmıştır.
Şirket için pozitif katalizörler net nakit pozisyonu, yüksek Z skor (Finansal Derece), yüksek nakit üretme kabiliyeti, TL’de yaşanan değer kaybı uzun döviz pozisyonu ve ihracat oranı, zengin hammadde kaynaklarına yakınlık, limana yakınlık nedeniyle sağlanan maliyet avantajı, enerji ve petrol fiyatlarındaki düşüş, ABD’de devam eden soda külü yatırımı ve ilerleyen dönemde Şişe Grubu şirketlerinin birleşme durumundan kaynaklanacak sinerji olarak sıralanabilir. Temel riskler ise şirket değeri için değişken sayısının oldukça fazla olmasının (kur, emtia, iştirak vb.) doğal bir sonucu olarak kısmi karmaşa iskontosu ve koronavirüs nedeni ile azalan küresel arz ve talep, en büyük müşterilerden biri olan Avrupa’nın ekonomik durumuna dair kaygılar olarak gösterilebilir. Tahmini Ağustos ayı gibi tamamlanması beklenen birleşmede ayrılma hakkı fiyatı 6,39 TL olarak belirlenirken 29 Mayıs’ta yapılacak pay başı 0,245 TL temettü sonrası 6,14 TL olacaktır. Soda Sanayii için 2020 beklentilerine göre yaptığımız çarpan değerlemesi sonucunda ulaştığımız 6,60 TL hedef fiyatla endeks üzerinde getiri tavsiyesi ile model portföyümüzde tutmaya devam ediyoruz. Ayrılma hakkı fiyatının da yatırımcılar için kısa vadeli bir getiri garantisi sunduğunu düşünmekteyiz.
Kaynak: Bizim Menkul