SISE Finansal Değerlendirme Raporu
Son Kapanış Fiyatı(TL) : 48.96
Hedef Fiyat(TL) : 63.50
Tavsiye : TUT
Potansiyel Getiri(%) : 29.70
SISE’nin, 2024/03 dönemi finansallarını incelediğimizde;
Şirket‘in Hasılatı’nda, geçen yılın aynı dönemine(2023/03) göre 7,97 Milyar TL tutarında azalış görüldü. Satışların Maliyeti’nin de, ‘’İlk Madde ve Malzeme Giderleri’’ öncülüğünde senelik bazda 2,73 Milyar TL’lik azalış göstermesi sonrasında; şirketin Brüt Kâr rakamı 5,24 Milyar TL civarında azalmıştır(-).
Şirketin Faaliyet Giderlerinde, 446,7 Milyon TL artış olmuştur. Buna karşın, ‘’Net Kur Farkı Gelileri’’nin büyük oranda etkili olduğu Diğer Esas Faaliyet Gelirleri ise 384,4 Milyon TL civarında artmıştır. Bu iki ana kalemin birbirini hemen hemen nötrlemesi sonrasında; şirketin Esas Faaliyet Kârı 5,3 Milyar TL ve FAVÖK rakamı 5,46 Milyar TL tutarlarında azalış(-) göstermiştir. Özetle; Esas Faaliyet Kârı ve FAVÖK’teki azalışlar, Brüt Kâr(Hasılat-Maliyetler)’daki azalıştan kaynaklanmaktadır.
Şirketin Yatırım Faaliyet Gelirleri ve Özkaynak Yöntemiyle Değerlenen Yatırımlarının(Rudnik Krecnjaka Vijenac D.O.O., Solvay Sisecam Holding AG, Saint Gobain Glass Egypt S.A.E., Icron Teknoloji Bilişim A.Ş.) Kâr Paylarından Gelen Gelirleri; sırasıyla 181,7 Milyon TL ve 168,8 Milyon TL’lik sınırlı artışlar göstermiştir. Finansman Giderleri’nde ise 213,5 Milyon TL civarında artış görülmüştür. Şirketin finansallarına ayrıca; TMS 29 Enflasyon Muhasebesi düzeltmesinden kaynaklı olarak 4,97 Milyar TL tutarında Net Parasal Pozisyon Kazancı kaydedilirken, cari dönemde tahakkuk eden 2,2 Milyar TL civarındaki Vergi Gideri sonrasında; şirket 2,36 Milyar TL Net Kâr(geçen yılın aynı döneminde 5,32 Milyar TL’ydi) açıklamıştır. Şirketin Net Kâr kaleminde, senelik bazda ortaya çıkan yüzde 55,76 oranındaki azalışta; başlı başına Hasılat’taki azalış etkili olmuştur. TMS 29 kapsamında yazılan Parasal Kazanç ise, Vergi Gideri’nin etkisini de sıfırlayarak; olası Dönem Zararı oluşmasını engellemiştir.
Şirketin Hasılatı’ndaki azalış, bölgesel olarak yurt içi ve Avrupa satışlarındaki azalıştan kaynaklanmakta. Faaliyet gruplarına göre bakıldığında ise; en önemli segmentlerin başında gelen ‘Kimyasallar’ grubu hasılatında ortaya çıkan 3,38 Milyar TL’lik azalış, büyük oranda etkili olmuştur. Ayrıca, diğer segmentlerin(Mimari Camlar, Endüstriyel Camlar, Cam Ev Eşyası, Cam Ambalaj, Enerji ve Diğer) tamamında da hasılat azalışı görülmüş durumda. Senenin ilk iki ayında, Düzcam ve Cam Elyaf ihracatları; senelik bazda sırasıyla yüzde 45 ve yüzde 13 oranlarında miktarsal bazda artmıştır. Ancak, iki segmentteki ihracat değer değişimlerine baktığımızda; Düzcam için yüzde 14 oranında artış görülürken, Cam Elyaf tarafında ise yüzde 28 oranında azalış ortaya çıkmıştır. Cam Ev Eşyası ve Cam Ambalaj segmentleri ise; hem miktar, hem de değer bazında ihracat düşüşüne maruz kalmıştır.
Açıklanan finansallar ve beklentiler doğrultusunda, değerleme modelimizde oluşturduğumuz geleceğe dönük projeksiyonlarımız kapsamında; şirket hisseleri için 12 aylık hedef fiyatımızı 71,00 TL seviyesinden 63,50 TL’ye revize ediyoruz. ‘’AL’’ olan tavsiyemizi de ‘’TUT’’a çeviriyoruz.
Kaynak: Alnus Yatırım