Finansal Değerlendirme Raporu
Tavsiye : AL
Son Kapanış Fiyatı(TL) : 49.46
Hedef Fiyat(TL) : 71.00
Potansiyel Getiri(%) : 43.55
SISE’nin, 2023/12 dönemi finansallarını incelediğimizde;
Şirketin ‘Hasılat’ı, senelik bazda 18,7 Milyar TL(yüzde 10,9) civarında azalış gösterirken; yüzde 5,2 civarında artış ‘Satışların Maliyeti’ kalemi sonrasında ise ‘Brüt Kâr’daki azalış oranı yüzde 23,2 civarında(-12,6 Milyar TL) olmuştur.
Şirketin ‘Faaliyet Giderleri(Genel Yönetim, Dağıtım ve Araştırma-Geliştirme)’, geçen dönemine(2022/12) göre yüzde 14,5 civarında(1,15 Milyar TL) artarken; büyük oranda kur farkı gider/gelir mahsubunu yansıtan ‘Diğer Net Esas Faaliyet Gelirleri(+)’ kaleminde ise 1,79 Milyar TL’lik artış görülmüş durumda. Büyük oranda hasılattaki azalışı yansıtan ‘Esas Faaliyet Kârı’nda 9,7 Milyar TL ve ‘FAVÖK’ tutarında 13,0 Milyar TL civarında azalış ortaya çıkmıştır.
Diğer yandan, büyük oranda Kur Korumalı Mevduat faiz geliri, finansal varlık değerleme geliri ve yatırım amaçlı gayrimenkullerin yeniden değerleme artışlarını yansıtan ‘Net Yatırım Faaliyet Gelirleri (+)’; önceki seneye göre 2,1 Milyar TL daha az gelmiş durumda. Rudnik Krecnjaka Vijenac D.O.O., Holding AG, Saint Gobain Glass Egypt S.A.E. gibi ‘Özkaynak Yöntemiyle Değerlenen Yatırımlarından Elde Edilen Gelir’ miktarı ise 510,2 Milyon TL artış kaydetmiştir. Önceki kâr/zararları ve faiz gelir/giderlerinin mahsup edilmesi ile ortaya çıkan 5,5 Milyar TL civarındaki ‘Net Finansman Giderleri (-)’ kalemine; cari dönemde 1,6 Milyar TL civarında gider yazılmıştır.
2022 yılında ortaya çıkan 371,4 Milyon TL’lik ‘Ertelenmiş Vergi Geliri(+)’nin, 2023 yılında 4,6 Milyar TL ‘Dönem Vergi Gideri (-)’ne evrilmesi ise; 5,6 Milyar TL civarında azalan ‘Dönem Net Kârı’ üzerinde negatif baz etkisi oluşturmuştur.
14 ülkede 45 üretim tesisi bulunan şirketin, satışlarındaki azalmada; Türkiye satış gelirlerinin 7,4 Milyar TL’lik azalışı önemli rol oynamıştır. Toplam satışlar ‘’Kimyasallar’’ segmenti yüzde 25 oranında pay alırken, bu segment şirketin FAVÖK rakamının da oluşturmuştur.
Şirket, 2024 yılında; düz cam ithalatının azalmaya devam etmesini öngörmekte. 2024 yılında deprem konutlarının bitirilecek olmasının da tüketime olumlu katkı sunması beklenmekte. Süveyş Kanalı krizinin deniz navlunları üzerindeki olumsuz etkilerine karşın, Çin’in Türkiye, Avrupa ve Orta Doğu, Kuzey Afrika bölgelerindeki etkisi azalmakta ve bu durumun pazar kazanımı yönünde avantaj sağlaması beklenmektedir. Hindistan’da soğuk tamir sonrası yenilenen hattın tekrar devreye girmesiyle faaliyet sonuçlarının 2023 yılına göre artması hedeflenmektedir.
Lüleburgaz’da 2023 yılında hayata geçirilen otomotiv ham camı üretimine yönelik düz cam hattı projesinin yanı sıra, Mersin’de Aralık 2021’de başlanan 1.200 ton/gün brüt kapasiteli TR9 float hattı da Şişecam’ın Türkiye’deki düz cam üretim artıracaktır. Bu yatırımla beraber, Şişecam’ın cam hat sayısı 10’a çıkacaktır.
Şirket hisseleri için, 12 aylık periyodu kapsayan fiyat hedefimizi; ‘’AL’’ tavsiyesi ile 71,00 TL olarak belirliyoruz.
Kaynak: Alnus Yatırım