SISE: Kıyas etkisi yükseliş getirdi

Görüş güncelleme: SISE

SISE için temmuz 2021 ortasında bitmekte olan sıkışmadan bahsetmiştik: son durumda % 48 getiri ve BIST100 borsa endeksi karşısında %15 performansa gelmiş durumdadır. Bir yıldan kısa sürede endeksi yenme isteğinden geleceğe yönelik bulgular da çıkacaktır. Aslında her finansal varlık dinamiği farklı çalışmalar gerektirmektedir ama yaklaşım “hepsi için bir” üzerine oldukça durum sıradanlaşıyor.

Temmuz ayında ne oldu?

Gerileme veya yükseliş hali her veri penceresi için değerli bilgiler üretir. Bunları modelden geçirilmesi halinde bulgulara gidebiliyoruz. Temmuz ortasında SISE gerileme yaşarken pek çok modele göre oluşturulabilecek eşik seviyelerine göre hareketlenme yaşamakta idi. Bizim modelimizde ise “eşiğe yakınlaşma” söz konusu idi. Her eşiğe yakınlaşma ne kadar değerlidir? Temel analizde değerleme konusu için kantitatif analizde de mevcuttur. Değerlemeyi daha kritik hale getirebilmek için kıyaslamayı da dahil edebiliriz.

Temmuz ayı gerilemesi sonucu, yıllık eşiğe göre 7 puanlık pozitif farka doğru erime görüldü. Bu fotoğraf tek başına anlamsızdır. Benzer kıyaslar yaparak değerini ortaya koymak gerekiyor. Bir adım geriye gidelim mi? Kıyaslama için benzer düşüş hamlesiyle kıyaslama yapalım:  nisan 2021 günlük düşüş döneminde, yıllık eşiğe göre 13 puanlık yakınlaşma gördük.

Bir başka deyişe her iki gerileme döneminde de eşik üzerinde kalan pozitif seyir görüyoruz ama temmuz 2021 hamlesi daha “iştah açıcı” görülebilir miydi?

Gerekli ama yeterli değil

Bu gereklilik halini yeterli bulup da atağa geçen yatırımcılar, günlük, gün içi işlemciler de olabilir elbette: bizim için model tutarlılığı daha yüksek seviyeye getirilebildikçe başarı oranı artmaktadır. Bu başarı oranını arttırmak adına algoritmik sinyallere bakmaktayız. Bu sinyaller “dağılım halinde” nereye doğru gitmektedir.

Kıyaslayınca

Temmuz 2021 ve Nisan 2021 kıyaslamasını yapıyoruz: yani 12 ay içinde kalan 2 dönemi gözlüyoruz. Bir başka deyişle 12 ay içinde tekrarlanabilir getiri döngülerinden bahsedebilmekteyiz. Temmuz 2021 dönemiyle başlayan hareket nisan 2021 dönemine göre daha iyi getiri sağladıysa bu sonucun sebebi nettir: Temmuz 2021 dönemi algoritmik sinyal dağılımı daha güçlüdür.

Günümüze döngüden kalanlar

Ekim 2021 hareketi de yine “eşik mesafe – algoritmik dağılım” üzerinden hesaplanınca yükseliş sürpriz olmamaktadır.

Algoritmik işlem için alternatif model

c = a – b (algoritma kara kutu modelin basit hali) – eşitlik

c = gelecekteki performans değişimi / değişim  (yerli/yabancı yatırımcı beklentisi, harekat planı özü)

—>  performans ivmesini belirleyen  a, b  üzerinden gelen değişimlerdir.

1)      a, b ters yönlü hareket ettikçe uzun/kısa pozisyon açma ihtimali artar

a.      a yükselirse, b düşerse uzun pozisyon açılır (alım yönü)

b.      a düşerse, b yükselirse kısa pozisyon açılır   (satım yönü)

2)      Kurallar silsilesi devam edecektir: sayısal modelin algoritmaya dönüşümünü sağlamaktadırlar

3)      Dramatik hata: sadece (b) üzerinden karar alınması. Sebep-sonuç ilişkisi için yetersizdir