Deniz Yatırım Şirket Haberlerinin Hisselere Etkisi Analizi:
‘’Türk Hava Yolları filo büyümesinde bazı değişiklikler yaptı – nötr. Şirketten yapılan açıklamaya göre Airbus firmasından satın alınan 8 adet A321-200 NEO uçak opsiyonunun, 2019 yılında teslim alınmak üzere kesin siparişe çevrilmesine, kesin siparişi verilen ve 2016 yılında teslim edilecek olan 4 adet A320-200 NEO uçağının 2021 yılında teslim alınmak üzere 4 adet A321-200 NEO uçağına çevrilmesine karar verilmiştir. Uçak siparişlerinde yapılan değişiklik hedeflenen 2016 filosunun yaklaşık %1’ine tekabül ettiği için haberin hisse üzerinde bir etkisi olmasını beklemiyoruz. (KAP)
Bim (TUT, hedef fiyat: 48,75 TL, getiri potansiyeli: -%2) dün yayınladığı basın bildirisinde yeni süpermarket mağaza konsepti olan File’yle ilgili bazı detayları paylaştı. Aslında verilen bilgilerin çoğunun yatırım camiasıyla daha önce paylaşılmış olması nedeniyle hisse üzerinde öenmli bir etki olmasını beklemiyoruz. Buna göre File mağazaları yaklaşık 1.000 metre karelik alanlarda olacak. İlk mağazanın İstanbul Bahçeşehir’de açılması ve 2015 yılında toplam mağaza sayısının en az on olması hedefleniyor. Bim bu mağaza konseptinde şu anki mağazalarından farklı olarak taze meyve, sebze ve et satışı da gerçekleştirecek. Özel (markasız) ürünlerin oranı ise %25 civarında olacak. Bu rakam Migros için %20, Bim’in şu anki mağazaları için %70 düzeyinde. Bu konseptin şirketin operasyonlarına daha ziyade uzun vadede katkı yapmasını bekliyoruz. Bim için değer kaynağı yine Türkiye’deki indirim mağazaları olmaya devam edecek. (Şirket)
Çelebi Hava Servisi’nin (TUT, hedef fiyat: TL30.90, yukarı pot.: %14) 78.4%’üne sahip olan ana ortaği Çelebi Havacılık Holding, Suudi Arabistan Sivil Havacılık Otoritesi tarafından açılan başta Riyad King Khalid ve Dammam King Fahd Uluslararası Havalimanları olmak üzere üç uluslararası ve bazı yerel havalimanları için yer hizmetleri ihalesine katıldığını açıkladı – Potansiyel olumlu. Hatırlanacağı üzere Çelebi Hava Servisi, Haziran 2014’te Suudi Arabistan firması olan FlyNas ile yeni iş olanaklarına bakmak ve araştırmak için sözleşme imzalamıştı. İhale sürecinin Mart 2015’te tamamlanması beklenirken, ihaleyi kazanan firmanın 6 ay içinde ihaleye konu 3 havalimanında faaliyete başlama yükümlülüğü bulunmaktadır. Suudi Arabistan, 70 milyona yaklaşan yolcu sayısı, 1 milyon ton kargo hacmi ve 300 bine ulaşan uçak sayısı ile bölgede havacılık sektörü en hızlı büyüyen ülkelerden biri konumundadır. (KAP)
Tekfen İnşaat Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı (TANAP) Projesi kapsamında 565mln dolarlık kontrat kazandı. Tekfen Holding’in dün yaptığı açıklamaya göre, %100 iştiraki olan Tekfen İnşaat, TANAP projesi kapsamında 56 inçlik boru hattının 509 km uzunluğundaki 3. lotunun inşaat işlerini 565 mln dolar bedelle üstlenmiştir. Projenin tamamlanma süresi 36 ay olarak belirlenmiştir. Kazanılan bu kontrat, Tekfen’in elindeki projelerin toplam boyutuna %25 katkı sağlayacaktır. Ancak doğalgaz boru hattı inşaatı projeleri düşük marjlı işler olduğundan FAVÖK katkısı biraz daha düşük olacağını öngörmekteyiz. Haber olumlu bir gelişme olmakla beraber, Tekfen’in bu projeden bir pay alması piyasada büyük ölçüde beklenmekteydi. Bu nedenle hisse üzerindeki etkisi sınırlı kalabilir. (KAP)
Çimsa ve Sancim arasında imzalanan hisse alım anlaşması karşılıklı olarak feshedildi – Olumsuz. Anlaşmanın miktarı Sancim’in 100% hissesi için 220.7 milyon dolardı ki Sancim Marmara bölgesinde 1.1 milyon ton kapasite ile faaliyet gösteriyor. Yaklaşık 3 aydır satın alım sözleşmesi Rekabet Kurumundan onay bekliyordu. Sözleşmenin feshinin nedeni olarak işlemdeki gecikmenin bu iki şirketin finansal ve ticari operasyonları üzerinde belirsizlik yaratması belirtildi. Anlaşmanın feshedilmesi Çimsa için olumsuz oldu çünkü Sancim işleminin iptali şirketin hızlı büyüyen Marmara pazarında yer almasını engelledi.’’
Deniz Yatırım Araştırma