Sigorta endeksi riske göre ucuz kaldı

Sigorta sektörü (XSGRT): Reel nakit üretim hızı artık masada

Geçmiş yazılarda görüleceği gibi, iletişim ve sigorta sektörleri üzerine aksatmadan düzenli aralıklarla yazmaya çalışıyoruz. Sebebi de 2 sektörün nakit üretim özelliğinden gelmektedir. Son 1 yıla bakınca da en çok kazandıran sektörel endeksler içinde görmekteyiz: BIST 30 %11, Sigorta %41, İletişim %62 kazanç sağlamıştır. Reel performans giderek artar mı? Son 3 yıllık getirileri sıralayalım: BIST 30 %564, Sigorta %839, İletişim %489. Vade uzadıkça görülen yer değiştirmeleri düşük veya yüksek riske bağlayabiliriz. Risk düştükçe ortalama getiri artmaktadır. Burada belirtilen risk herkesin grafiklerden, göstergelerden takip edebileceği türdendir. Abartılı çalışmalar değil ama basitlik içinde çözümler de mümkündür.

Geçmiş 3 yıl hızı 8 kat ve tekrarlar mı?

Reel getiri anlamında enflasyon ve ana endeksler üzerinde kalan bu performansı, ölçülebilir risk üzerinden görebilmek gereklidir. Ölçülebilir risk hesabı için de göstergelerin davranışları üzerinden sistemli bakış kurulabilir. Böylece piyasayı etkileyecek dalgalanmalardan görülebilecek zarar en aza indirilmeye başlanmış olur. Bu süreç kolay değil, ama koruyucu sağlamlığı vardır.

Sektör üzerine geçmişteki dalgalanmalar öncesi oluşturulabilecek risk raporlarına dair öneriler üreten sistem kurmakta fayda vardır. Model bazlı bakışa göre örnek vakalar gösterilebilir.

 Okuma rehberi (kısa sürüm)

Vakalarda piyasa eğilimini 100 üzerinden puanlıyoruz. Bu değere yaklaşılması boğa piyasa eğilimi, tersi durum ayı piyasa eğilimi olarak görülebilir. Normal değer veya eşik değer olarak 50 alınabilir. Değerin 100’e yaklaşması aşağı yönlü hareketlerin sıklığını düşürür, yani düşüş temposu azalır, yükseliş temposu artar. Bu artış, azalış hali geçmişle kıyaslandığında oluşan durumdur.

Ocak 2020 risk rapor önerisi: piyasa üstü getiri için riskleri görmek

Bu dönemde yazılabilecek risk raporunda temel problemi dışlamamak gerekirdi: endeksin ilk üretildiği dönemlerden gelen ayı eğilimi yeterince dışlanmış değildi. Sayısal ifadeyle: net boğa eğiliminin 60 üzeri görülebileceği piyasada halen 55-57 arasında dolanan risk görülmekte idi. Yükselmekle birlikte halen düşüş temposunun yeterince sıfırlandığından bahsedemezdik. Yine de geçmişe göre daha düşük sıklıkta düşüş göstereceği açıktı. Sonucuna bakalım. Aylık bazda görülen dip ve zirve aşağıdaki gibidir.

Ay Dip (yerel minimum) Zirve (yerel maksimum) Tüm diplere göre en yüksek olası getiri
Ocak 2020 3468 3991  
Şubat 2020 3542 4169 %20
Mart 2020 2916 4093 %40
Nisan 2020 3131 3957 %36
Mayıs 2020 3705 4243 %46

Ocak 2020’de verilen rapora göre azalan risk veya artan boğa iştahına sayısal desteklerle işaret edilmişti: geçmişe göre düşüş temposu daha düşük, yükseliş temposu daha yüksek görülecekti. Kabaca, geçmiş 4 geri 1 ileri ise artık 3 geri 2 ileri gelişmesi beklenebilirdi.

Ölü sezon sona ermeye başlamış olarak görülebilirdi. Rapor sonrası 4 ayda görüldüğü gibi yeni yüksek yapma isteği sıklaşırken aşağı yönlü hareketler de görülüyordu. Önceki paragrafta belirttiğimiz tempodan kaynaklı durum olarak görülebilirdi. Bu yaklaşımı 3 basamaklı 12 aylık getiri dönemini gösterene dek devam ettirebiliriz.

Gelecek 3 yıla bakış: yükseliş sıklığı artıyor

– son 3 yıllık getiriyi sağlayan boğa iştahı sayısal değerler desteğiyle daha da güçlendi

– son 40 – 50 işlem haftasında görülen tempo kaybı, düşen risk ortamında ucuz algısını güçlendirecektir

Google Play'den ücretsiz indirin
SİZ DE BİNLERCE YATIRIMCI GİBİ PARA & BORSA MOBİL UYGULAMASINI ÜCRETSİZ İNDİREREK GÜNCEL PİYASA YORUMLARINA ULAŞMAK İÇİN HEMEN BURAYA TIKLAYIN

@ParaBorsaNet'i Twitter'da Takip Et!

ÖNEMLİ HABERLER VE GÜNCEL PİYASA YORUMLARINI KAÇIRMAMAK İÇİN BURAYA TIKLAYARAK HEMEN TWITTER'DA BİZİ TAKİP EDİN!