Sıcak paranın yerlisi günübirlik düşünüyor

Ekonomiyi tahrip eden sıcak paranın cirit attığı önemli merkezlerden biri sayılan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın başkanı, ezber bozan bir değerlendirme yaptı. Yurtdışı kaynaklı gelen sıcak paranın en az bir yıl kaldığı için yatırım amaçlı geldiğini belirten , “Yerli sıcak paranın dolaşım hızı yabancıya göre çok daha fazla.” dedi.

-Döviz kurları üzerinde baskı oluşturarak ihracat ve üretimi olumsuz etkileyen sıcak paraya yönelik ilginç bir değerlendirme geldi. Sıcak paranın başta gelen adreslerinden olan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası’nın (İMKB) Başkanı Hüseyin Erkan, Türkiye’ye gelen sıcak paranın aslında yatırım amaçlı olduğunu, yerli sıcak paranın sermaye piyasasındaki dolaşım hızının yabancı sıcak paraya göre çok daha fazla olduğunu söyledi. Işık Üniversitesi’nin düzenlediği konferansta konuşan Erkan, “Sermaye piyasasında halka açık olan hisse senetlerine yurtdışı kaynaklı gelen sıcak para, en az 1 yıl kaldığı için yatırım amaçlı gelmektedir. Borsada yabancı paranın günlük işlem hacmi yüzde 15’i geçmiyor.” dedi.

Son 8 yıldaki siyasi istikrarın bugün ekonomiyi iyi bir düzeye getirdiğini de söyleyen İMKB Başkanı Erkan da, “8 yılda GSMH ve kişi başı milli gelir 3’e katlanmış durumda. Borçlarımız ise aynı oranda artmadı. Enflasyon korkusu kalmadı.” diye konuştu. “Yaşanılan ekonomik krizler sonrası dünya çapında bir toparlanma süreci yaşıyoruz. ABD ekonomisi toparlanmaya başladı. Ama Avrupa için bunu söyleyemeyiz.” ifadelerini kullanan Erkan, Türkiye ekonomisinin ayakları yere basan bir büyüme içinde olduğunu kaydederek şunları aktardı: “Gelişmekte olan ülkelerin piyasa değeri ve işlem hacmi gelişmiş ülkelere oranla çok daha fazla. Türkiye ise, kriz sonrası dönemin yükselen ekonomisi durumunda. Reel sektör ve bankacılık sektörümüz güçlü. Sermaye piyasamız hızla gelişiyor. İMKB, bu yıl performans açısından Arjantin, Şili, İsveç ve Rusya’nın ardından dünyanın 5. en iyi borsası seçildi. Bizi geçen tek Avrupa ülkesi İsveç’tir. GSMH’nın 5 katı büyüklükte yıllık işlem hacmimiz var. Borsamız 25 yılda yaklaşık 91,5 milyar dolarlık bir kaynağı ekonomimize kazandırdı. Önümüzdeki dönemde halka arzı artırmayı, ortak iletişim platformu kurmayı, yatırımcılara yönelik çalışmalarla piyasanın talep tarafını güçlendirmeyi ve uluslararası borsalarla işbirliği yapmayı hedeflediklerini dile getiren Erkan, Atina Borsası ile ortak endeks kurduklarını, Rusya, Mısır ve hatta Güney Kore ile ortak borsa görüşmeleri yaptıklarını kaydetti. Işık Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Sıddık Yarman ise Türkiye’nin son 5 yıl içinde büyük bir gelişim gösterdiğini belirterek, “Türkiye güvenle yatırım yapılabilecek bir ülke. Gençlere tavsiyem, borsaya yatırım yapmanız.” diye konuştu.
 
Analistler: Borsalar yükselecek
Yatırımcılar, gelecek yıla borsaların yükseleceği beklentisiyle giriyor. Portföyleri içinde hisse senetlerinin ağırlığını 10 ayın zirvesine çıkartan yatırımcılar aynı zamanda yüksek getirili borçlanma senetlerini çoğaltarak devlet tahvillerini elden çıkarıyorlar. Reuters tarafından yapılan ankete göre yatırımcıların ABD tahvillerinin veya Euro bölgesi borçlarının istikrarı konusundaki endişeleri artış göstermedi. Bu ikisi yerine tahvil portföyleri içinde gelişmekte olan ülke tahvillerine ayrılan pay azaldı. ABD, Avrupa ülkeleri, Japonya ve İngiltere’de kurulu 55 büyük yatırım şirketinin katıldığı ankete göre, aralık ayında kuruluş portföylerinin sahip olduğu karma portföylerin yüzde 54,1’i hisse senetlerinden oluştu. ABD’li fon yöneticileri, ekonomideki toparlanmanın hızlandığına işaret eden verilerin ardından hisse senedi portföylerini aralık ayında artırarak yılın en yüksek seviyelerine genişlettiler. LONDRA REUTERS
 
Kaynak: http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=1069302&title=sicak-paranin-yerlisi-gunubirlik-dusunuyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir