Nuri Sevgen – 16.08.2017
Özellikle kaldıraçlı işlem yapan traderların akıllarından hiç çıkarmadıkları ya da çıkarmamaları gereken ilk kural: “Trend en iyi dostundur..!” cümlesidir. Zira trend takibi asıl para kazandıran işlemdir. Gün içi alım satım ise; kısa karlar, çoğunlukla da yüksek komisyon giderine rağmen trendin hareketinden daha düşük kara tamah anlamına gelir.
Bu girizgaha girme sebebim; aşağıda silmeden bıraktığım, sabah yazdığım analizimde de belirttiğim üzere endeksin dokuz aylık trend desteğinin altına gelmiş olmasıdır. Şimdi son duruma ilişkin aşağıdaki grafiğe odaklanmanızı rica ediyorum
Grafik hep yaptığım gibi günlük datalardan ve logaritmik eksende oluşan bu grafikte kalın kırmızı çizgilerle işaretlediğim trend kanalı alt bandının yani 9 aylık yükselen trendin altına inildi.
Şimdi ne yapmalı..?
Bundan sonrası hakikaten bir trend takipçisi için çok kolay. Yapılacak olan daire içine aldığım kısımda kesişen 3 hareketli ortalamanın üzerine çıkılıp çıkılmayacağını kontrol. Bu ortalamalar 5-10-21 üssel hareketli ortalamalar ve yaklaşık 132,800-133,000 civarından “bugün için” geçiyorlar.
Yani demem o ki; 133,000 üzerinde uygun bir yere stop koymak kaydı ve şartı ile artık shortları giymek serbest….
Önemli destek ise bugün bu yazıyı yazana değin gördüğümüz dip seviyeye yakın olan 129,500 civarındaki (notalı yatay çizgi) fibonachi düzeltme seviyesi olacaktır. Bu seviyenin altında ise; 126,000’e değin derinleşebilecek bir düşüş teknik olarak olası…
Aşağıda iki grafik paylaştım. İlk grafik yaklaşık 9 ay önce başlayan yükselişin trend yapısını ortaya koyarken, hemen altındaki ikinci grafikte bu trendin günümüzdeki daraltılmış kısmı görülüyor.
İlk grafiğe yeteri kadar baktıysanız hadi ikinci grafiği inceleyelim. Zira ilk grafik sadece trendin gücünü göstermek amacıyla oraya kondu. Bir nevi “işkembe-i kübradan atmıyorum, kanıtı da bu” demek için…
İkinci grafikte kırmızı okla gösterdiğim kısım işte bu trend desteğinin bugün için tam yerini gösteriyor. “Bugün için..” diye vurgulamamın sebebi ise; trendin yükselen bir trend olması hasebiyle hergün bu trend çizgisine değen kısmın farklı bir fiyat verecek olmasıdır. Zira 3 gün önce bu seviye 131,000 iken bugün 131,800 civarıdır.
Bu trend desteğinde tutunması ve yukarıda ortalamalara yaklaşacak şekilde 133,000-133,500 bandına bir tepki beklemek rasyonel tavır olacaktır. Ancak dünkü spot piyasadaki volume artışı ile yaşanan sert geri çekilme ve bu geri çekilmenin günün en düşük seviyesinde sonlanması dokuz aylık bu trendin kırılma olasılığını artırdığını belirtmek isterim
Her güzel şey bir gün biter. Bu güzel uzun dönemli trendin de bir gün biteceği zaten aşikardı ama zamanını bilemiyorduk. Şimdi trendin bitişine dair öncü sinyaller geliyor. Bu sinyaller teyakkuzda olunması gerektiği konusunda bizi uyarıyor.
Peki ne yapmalı?
Öncelikle yukarıda bahsettiğim trend seviyesinin altında kalınmadıkça short pozisyon açılması risk alınması anlamına gelecektir. Ancak “ben riski severim” dediniz ve açtıysanız, yapacağınız ilk iş 133,500 üzerinde uygun bir yere kesinlikle stop koymanızdır. Buna mukabil beklenti doğru çıkar ve ana trendin altına inilirse de yukarıda 133,500 seviyesi üzerine size uygun bir yere koyduğunuz stop emrini aşağı yönde revize ederken short pozisyonlarınızı da artırmak yönünde olmalıdır.
Ancak şunu da özellikle belirtmek isterim ki; hala trend kırılmadı. Yukarıda sadece bu olasılığın arttığına dair bir analiz paylaştım. Bu nedenle rasyonel tavır; trend seviyesinin altında kalınmadıkça, short pozisyon alınmaması gerekliliğidir.
Özetle; 131,800 bugün için kritik destek. Bu seviyeden 133,500 seviyesine değin bir teknik tepki olasılığı dikkate alınmalıdır. Eğer bu tepki gelmez de bahsettiğim seviye olan ana trendin altına sarkma olursa yeni trend değişimine hazırlıklı olmakta fayda var…
Son ve önemli not: Yakın vadeli sözleşme olan ağustos vadeli BİST30 sözleşmesinin vadesi 31 ağustosta değil 29 ağustos salı günü dolacaktır. Yani 31 ağustos arefe günü, yarım gün işlem görecek piyasada ağustos vade sonlanmayacaktır. Bu nedenle vade sonuna 13 gün kalmış durumdadır. Hesaplar bu duruma göre yapılmalıdır…!
Dr. Nuri SEVGEN
Yatırım Finansman Menkul Değerler A.Ş.
Türev Ürünler Müdürü