Servet yönetimi yapılırken dikkat edilmeyen bazı önemli noktalar servetinizi yavaşça eritmenize ve nihayetinde kaybetmenize neden olabilir.
Servet kaybetmenize neden olabilecek 10 büyük hata:
Para yönetiminde yapılan hatalar
Servet kaybına neden olan önemli hatalardan biri para yönetiminde yapılan hatalardır. Gelirler ve giderler arasındaki dengeyi sağlayamamak ve bir süre sonra giderlerin, dönemsel gelirleri aşıp birikim ve yatırımların bozulmasına hatta borçlanmaya neden olması para yönetiminde yapılan benzeri hatalara örnek gösterilebilir.
Bütçe planı yapmak ve gelir-gider dengesini sağlamak uzun vadede bu hatanın önüne geçmenizi mümkün kılacaktır.
Acemice yapılan yatırım hataları
Herhangi bir yatırım ürünü hakkında yeterli bilgiye sahip olmadan o yatırım ürünü için yönlendirdiğiniz her kuruş veya al veren hisse senetleri diye sağda solda gördüğünüz tavsiyeler ya da ‘gel bak bu işte çok para var’ diyen eş-dost tavsiyelerine kulak vermek acemice yapılan yatırım hatalarına örnek niteliğindedir.
Yeterli bilgiye sahip olmadığınız yatırım ürünlerine ya da işlere karşı en başından temkinli davranmanız servetinizi korumanızı sağlayacaktır.
Yatırım yaparken ülke ekonomisini hesaba katmamak
Hangi ülkede yatırım yapıyorsanız, o ülkenin ekonomisini de hesaba katmalı ve ülke ekonomisiyle doğru orantılı yatırım yapmanız gerekir. Örneğin, enflasyon verileri, faizler, kısa ve orta vadeli değişimlere yönelik beklentileri göz önüne alarak ülke ekonomisini de hesaba katarak yapacağınız yatırımlarla servetinizi korumanız mümkün olacaktır.
Küresel ekonomik çalkantıları görmezden gelmek
Batan ülke ekonomilerini, küresel boyutta etkiye sahip Çin, Avrupa gibi ekonomilerdeki olumsuzlukları görmezden gelmek gelişi güzel belki de şansınıza güvenerek atacağınız finansal adımlar servetinizi de doğrudan olumsuz etkileyecektir.
Küresel ekonomik gelişmeleri takip etmeniz, olumlu ve olumsuzlukları görerek finansal kararlar almanız bu hatayı yapmanızı engelleyecektir. Bunun için ekonomi sayfalarına bakmanız yeterli.
Siyasi riskleri önemsememek
Küresel ve ülke çapında yaşanan ekonomik sorunlara ek olarak siyasi riskleri de önemsemeniz gerekiyor. Siyasi risklerin olduğu ya da beklendiği ülkelerde paranızı kullanmak yerine beklemeyi ve gelişmeleri izlemeyi tercih etmeniz servetinizi korumanıza yardımcı olabilir. Paranızı kullanmaya hazır olduğunuzda siyasi riskleri uzakta aramayın, gazetelerin birinci sayfasına bakın. Siyasi riskleri görebilmek için bu yeterli.
Lüks yaşamı standart hale getirmek
Süreklilik hali alan lüks harcamalar gelirlerinizi geride bırakıyor, birikim ve yeni yatırımlar yapmanızı engelliyorsa uzun vadede bu yanlış harcama alışkanlıkları servetinizi tehlikeye sokacaktır. Harcama alışkanlıklarınızı gözden geçirmeniz servetinizi korumanıza yardımcı olabilir.
Yalnızca kişisel servete odaklanmak
Servet elde edebilmek için çalışmamız ve para kazanmamız gerekiyor. Serveti korumayı istemek her ne kadar önemli olsa da sadece servetinize odaklanmanız hatadır. Örneğin, şirketinizden elde ettiğiniz kârları şirketinizi geliştirmek için kullanmak yerine doğrudan ve sadece kendinize ayırmak gibi hataları yapmamalısınız.
Vergi yükümlülüklerini yerine getirmemek
Büyük bir servetten bahsediyorsak küçük mali rakamlardan bahsedemeyiz. Ülkemizde de dâhil olmak üzere pek çok ülkede vergilendirme konusunda sıkı ve katı kurallar uygulanıyor. Her yıl binlerce şirket veya şahıs çeşitli vergi cezaları ve ceza faizleriyle karşı karşıya kalabiliyor. Servetinizi riske atmamak için vergi konusuna dikkat etmeniz de büyük önem arz ediyor.
Serveti garanti altına almayı ihmal etmek
Taşınmazlar gibi yüksek maddi değere sahip varlıklarınızı sigorta yoluyla garanti altına almayı ihmal etmeniz de doğal afetler, yangın gibi beklenmedik olası olumsuzluklara karşı servetinizi etkileyebilir. Önlem almak için yüksek maddi değere sahip varlıklarınızı sigortalatmayı düşünebilirsiniz.
Özel olabilecek kişisel bazı hatalar
Birçok örnek gösterilebilir fakat boşanma davalarıyla bu madde net bir şekilde özetlenebilir. Geçen yıl Ünlü Rus milyarder Wladimir Potanin’e boşanma davası açan otuz yıllık eşi Natalie, boşanmak için Rus milyarderin servetinin yarısına denk gelen 7,5 milyar dolar para talep etmişti. Boşanmak isteyen eşlerin acımasız olduğu gerçeğini hiç kimse inkâr edemez. Özellikle eşinizi aldatıp, üstelik arkada kanıtta bıraktıysanız ve evlilik sözleşmesi de yapmadıysanız, servetinizi korumak için boşanma kararı almadan önce birkaç kez düşünmeniz gerekebilir. Gazeteler bu haberlere dolu. İstatistiklere göre boşanmaların çoğu aldatılma sebebiyle gerçekleşiyor. Özel yaşantınızdaki benzeri hatalarda servetinizi kaybetmenize neden olabilir.