“Think Tank,” yani benim en sevdiğim tabiriyle “Düşünce kuruluşu” toplulukları oldukça uzun bir geçmişe sahiptir. İlk düşünce kuruluşu olarak kabul edilen kuruluş, Carnegie Endowment for International Peace’tir. Bu kuruluş, Amerikalı sanayici ve filantropist Andrew Carnegie tarafından 1910 yılında kurulmuştur. Carnegie, bu kuruluşu dünya barışını teşvik etmek ve araştırma yapmak amacıyla oluşturmuştur.
Bu önemli kuruluş, uluslararası ilişkilerde barışı teşvik etmek, çatışmaları önlemek ve barışın korunmasına katkıda bulunmak amacıyla çeşitli araştırmalar yapar ve politika önerileri sunar. Az önce örneğini verdiğim kuruluş, dünya genelindeki diğer düşünce kuruluşlarının da ilham aldığı bir model olmuştur.
Lansman 20 Ekim’de yapıldı
Günümüzde düşünce kuruluşları, çeşitli konular üzerinde çalışırlar ve genellikle özel veya kamusal finansmanla desteklenirler. Çalışma alanları politika, ekonomi, toplum, çevre, savunma, enerji, sağlık, eğitim, finansal gelişim gibi birçok konuyu içerebilir. Düşünce kuruluşları, politika yapıcılara araştırmalar ve politika önerileri sunmanın yanı sıra, kamuoyunu bilgilendirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla raporlar, konferanslar, seminerler ve diğer etkinlikler düzenlerler.
Artık ülkemizde de bu perspektif ve ilhamla hareket eden, sermaye piyasalarının gelişimi ve dönüşümü için değer üretmeye odaklanan bir düşünce kuruluşu var. Benim de yönetim kurulu üyesi olmaktan büyük onur duyduğum Sermaye Piyasaları Araştırma Merkezi (SEPAM) 20 Ekim cuma günü lansmanını gerçekleştirdi.
Yazının devamı için TIKLAYINIZ!