Selçuk Ecza Deposu Hisse Yorumu
Düşen ilaç fiyatları sektörü son dönemde olumsuz etkilemiştir – Türkiye’deki ilaç harcamaları, son yıllarda sosyal politikalar ve sosyoekonomik göstergelerdeki değişimler sonucu artış göstermiştir. Türkiye ilaç pazarının büyüklüğü 15 milyar TL seviyesine ulaşmıştır. Halihazırda ilaç harcamalarının %85’ini devlet gerçekleştirmekte dolayısıyla bu durumda bütçeye önemli bir baskı yaratmaktadır. Hükümet, son yıllarda sağlık harcamalarını kısmaya yönelik tedbirler uygulamaya başlamış ve kamu bütçesini kontrol edebilmek için fiyat indirimlerini ve iskontoları temel araçlar olarak kullanmıştır.
Hatırlanacağı üzere Aralık 2009 ve ardından Kasım 2011’de ilaç fiyatlarında yapılan değişiklikler fiyatları %30’a yakın düşürmüş ve bu durum da eczane ve ecza depolarının kar marjlarının baskı altında kalmasına neden olmuştur. Özellikle Kasım 2011’de yapılan zamlar sonrasında ilaç üreticileri şeker, hipertansiyon, kalp ve onkoloji gibi yüksek fiyatlara sahip ilaçları satmaması sektörde krize neden olmuştur. Dolayısıyla SGK, 350-400 adet ilaçta %10-15 arasında fiyat artışı yapmış ki bir nevi Kasım 2011’de yapılan inidirimleri geri almıştır.
Selcuk Ecza Deposu’nun artan operasyonel karlılığı net karına olumlu yansımıştır – Şirketin net satış gelirleri yılın ilk yarısında Kasım ayında yapılan ilaç indirimlerinin negatif etkisi ile 2011 yılının aynı dönemine göre %4 azalışla 2.492 milyon
TL seviyesinde gerçekleşmiştir. Şirket 2012 başında 118 olan depo sayısını 1Y12 itibariyle 110’a düşürmüştür. Dolayısıyla azalan satış gelirlerine rağmen düşen satış maliyetleri, eczanelere sağlanan iskontoların azalması, yüksek marjlı ürünlerin satış gelirleri içindeki payının artması şirketin operasyonel karlılığına olumlu etki sağlamıştır.
Özellikle şirketin ilaç ürünlerine göre yüksek kar marjlarına sahip banyo ürünleri (kişisel bakım, kozmetik vb) şirketin kar marjlarına pozitif katkı sağlamıştır. Selcuk Ecza Deposu’nun 1Y11’de 68 milyon TL olan FAVÖK rakamı 1Y12’de 107 milyon TL seviyesine yükselirken, şirketin aynı dönemler içinde %2.6 olan FAVÖK marjı da %4.3 seviyesine yükselmiştir. Öte yandan Şirketin 1Y11’de 24 milyon TL seviyesinde gerçekleşen net finansman geliri 1Y12’de 3 milyon finansman giderine dönmüştür. Ancak şirketin 1Y12’de kaydetmiş olduğu finansman giderine rağmen şirketin güçlü operasyonel karlılığı şirketin net kar rakamının geçen yılın üzerinde gerçekleşmesini sağlamıştır.
Şirketin 1Y11’de 72 milyon TL seviyesinde gerçekleşen net kar rakamı, 1Y12 itibariyle %16.1 artışla 84 milyon TL seviyesine yükselmiştir.getirmektedir. gelmesinin ilaç üreticilerini çok zor durumda bırakacağını üreticilerin ilaç satmamayı tekrar gündeme getireceğini ve bununda sektörde tekrar bir krize neden olabileceğini düşünüyoruz. Dolayısıyla son yıllarda yapılan ilaç indirimlerini göz önüne aldığımızda hükümetten yeni ilaç indirimleri beklemiyoruz. Ancak Hükümetin sağlık harcamalarını azaltmak amacıyla yeni önlemler alabileceğini düşünüyoruz. Özellikle ilaç kullanımında israfı önleyeceği tedbirler, özel sağlık sigortalarının yaygınlaştırılmasına dair çalışmalar ve eşdeğer ilaç uygulaması veya sosyal güvenlik kapsamındaki ödenen katılım paylarının artırılması gibi çalışmaların devlet tarafında uygulamaya konulabileceğini düşünüyoruz
Önerimiz “AL” – Selçuk Ecza Deposu’nun 2012 yıl sonunda 4.973 milyon TL net satış geliri kaydedeceğini net kar rakamının ise 157 milyon TL seviyesinde gerçekleşeceğini öngörüyoruz. İNA analizine göre şirket için yaptığımız değerleme
çalışmasında şirketin hedef hisse fiyatını 2.45 TL seviyesinde hesaplıyoruz. Cari hisse fiyatı 2.10 TL seviyesinde bulunan Selcuk Ecza Deposu’nun %17 kazandırma potansiyeli taşıması nedeniyle şirket için bu aşamada AL olan önerimizi sürdürüyoruz.
Şeker Yatırım 2012 Ekim Aylık Bülten