Orta Doğu’da vatanımız büyük işler başarıyor ve neokolonizasyon güçleri püskürtüyor. Türkiye-Suriye ticari ilişkilerinde yeni dönem başlıyor. Ticaret Bakanı Ömer Bolat’ın açıklamalarına göre, iki ülke arasındaki ticaret hacmi önemli bir dönüm noktasına gelmiş durumda. 2011 yılında 1.8 milyar dolar ihracat ve 660 milyon dolar ithalat rakamlarıyla seyreden ikili ticaret, 2024’te ihracat açısından kayda değer bir artış göstererek 2.2 milyar dolara ulaştı, ithalat ise 438 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.
Suriye ile olan Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) 2011’deki iç savaş nedeniyle askıya alınmasının ardından, şimdi yeni bir sayfa açılıyor. Bakanlık, Suriye makamlarıyla hem STA hem de gümrük rejimleri konusunda yoğun çalışmalar yürütüyor. Bu hazırlıklar, güçlü bir Suriye hedefiyle ticaret ve yatırım ilişkilerini maksimum seviyeye çıkarmayı amaçlıyor.
Türkiye’nin bölgesel ticaret stratejisinde önemli adımlar atılıyor. Suriye ile planlanan yeni dönem ticaret hamleleri, ülkenin yeniden yapılandırılması ve karşılıklı yatırımların artırılması açısından kritik önem taşıyor. Bu gelişmeler, bölgesel ekonomik entegrasyonun güçlendirilmesi adına önemli bir milestone olarak değerlendiriliyor.
Dolar Endeksi’nin hareketlerini anlamaya çalışan yatırımcılar için sadece makroekonomik göstergeler değil, aynı zamanda uluslararası siyasi gelişmeler de büyük önem taşır. Profesyonel yatırımcılar için ekonomik takvim, strateji geliştirme ve bilinçli yatırım kararları alma süreçlerinde kritik bir araçtır.
Grafik TradingView’den
SASA 4.27 TL ile mübarek Cuma’yı kapattı. WT LB ortalama üstüne çıkarsa bir umut olabilir. Süpertrend al verse de trend bir türlü atılım yapamadı.
RSI değeri 57.17 ile nötr bölgede bulunmakta ve aşırı alım veya satım baskısı göstermemektedir. Momentum göstergesi 0.15 ile hafif pozitif bir ivme sergilerken, Awesome Oscillator -0.02 ile yatay bir seyir izlemektedir.
Ichimoku Base Line 4.24 seviyesinde bulunurken, hisse fiyatı bu seviyenin üzerinde seyretmektedir. Fibonacci pivot noktası 4.18 olarak hesaplanmıştır. Teknik göstergelerin genel görünümü “Alış” yönünde sinyal vermekte, özellikle Hareketli Ortalamalar “Güçlü Alış” sinyali üretmektedir. Stokastik göstergelerde %K değeri 34.96, %D değeri 28.01 ile aşırı satım bölgesinden çıkış eğilimindedir.
Performans açısından bakıldığında, hisse son bir haftada %2.15 artış gösterirken, 6 aylık süreçte -%22.54 değer kaybetmiştir. Bu üzücü oysa yapılan yatırım deprem sonrasında da verim verebilirdi. Uzun vadeli bakıldığında ise 5 yıllık %2,690 gibi önemli bir getiri sağlamıştır. Destek seviyeleri: 4.10 TL ve 3.95 TL olarak öne çıkarken, direnç seviyeleri: 4.40 TL ve 4.55 TL olarak tabi ki savunulabilir.
Sonuç itibariyle, Filistin ile olan ticari ilişkilerde de somut ilerlemeler kaydediliyor. STA kapsamında 41 tarım ürününde verilen tavizler ve hurma kotasının kademeli olarak 1.000 tondan 7.000 tona çıkarılması, Türkiye’nin bölgesel ticaret diplomasisindeki etkin rolünü gösteriyor. Bu gelişmeler, Türkiye’nin Orta Doğu’daki ticari varlığını güçlendirme stratejisinin önemli bir parçasını oluşturuyor.
Okan Özdemir