SASA Analizi: Fed’in Ekonomik Görünümü ve Enflasyon Endişeleri

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, G7 Dönem Başkanlığı kapsamında gelecek ay düzenlenecek G7 Liderler Zirvesi’ne katılımını onaylayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkür etti. Meloni, Erdoğan’ın bu katılımının zirvenin başarısı açısından önemli olduğunu vurguladı.

Cleveland Fed’in yeni başkanı Beth Hammack oldu. Hammack, bankacılık ve finans sektöründeki geniş deneyimi ile dikkat çekiyor ve bu atama piyasalarda olumlu karşılandı.

Federal Rezerv, ekonomik aktivitenin nisan başından Mayıs ortasına kadar genişlemeye devam ettiğini, ancak genel ekonomik görünümün biraz daha kötümserleştiğini bildirdi. Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic, enflasyonun %2 hedefine hızlı ve güvenli bir şekilde inmesi için yolun garanti olmadığını belirtti, bu da piyasalar için belirsizliği artırdı.

Polonya, Belarus ile sınırında gerginliğin artması durumunda AB’nin sınır koruma ajansı Frontex’ten yardım talep edeceğini bildirdi. Bu gelişme, Avrupa’daki jeopolitik risklerin artabileceğine işaret ediyor.

Döviz endeksi ile ekonomik takvim entegrasyonu, yatırımcıların doğru kararlar alabilmelerinde kritik bir rol oynar. Bu araçlar, temel ekonomik olayların ve göstergelerin zamanlamasını izleyerek doların diğer ana para birimleri karşısındaki performansını değerlendirmek için yaygın olarak kullanılır.

Grafik TradingView’den

SASA son zamanlarda  2 sene önce olduğu gibi çok konuşulmuyor ama… RSI göstergesi, SASA Polyester için 51.37 seviyesinde olup, bu değer, hisse senedinin ne aşırı alım ne de aşırı satım bölgesinde  diyor.

Stokastik (14,3,3) göstergeleri %K değeri 18.79 ve %D değeri 29.60 olarak verilmiştir. Bu değerler, hisse senedinin kısa vadede aşırı satım bölgesine yakın olduğunu ve potansiyel bir toparlanma gösterebileceğini işaret etmektedir.

Ichimoku Bulutu (9,26,52,26) göstergesinde baz çizgi 45.69 olup şu anki fiyat 45.9 olduğu için, hisse senedi baz çizginin hemen üzerinde işlem görmektedir. Bu durum, hafif bir pozitif sinyal olarak değerlendirilebilir.

1 günlük hareketli ortalamalar göstergesi, “Al” sinyali verirken hareketli ortalamaların yönü ve eğilimi, genellikle trendin devam edeceğine dair ipuçları verir. Trend ok ama yatırımcılar yay olduğundan momentum değişebilir trend tersine dönebilir.

SASA Polyester’in 1 günlük fiyat değişimi %1.64 artış göstermiştir. Daha uzun vadeli performansa baktığımızda, 3 aylık performans %15.62 artış gösterirken, 6 aylık performans %10.09 düşüş göstermektedir. 1 yıllık performans ise %4547.83 gibi olağanüstü bir artış göstermektedir ki enflasyon nedeniyle birçok hisse son 10 senede muazzam arttı.

SASA Polyester’in yıllık temettü verimi %0 olarak verilmiştir ama ilerde temettü sözü var. Yine de burası kurtlar sofrası, o zamana çıkar mı SASA yoksa ne olur bilinmiyor. Şirketin yıllık toplam varlık büyüme oranı %191.29 olarak verilmiştir, bu oldukça yüksek bir büyüme oranıdır. Aynı şekilde, EBITDA büyümesi %71.79, net gelir büyümesi %113.05 ve seyreltilmiş EPS büyümesi %85.58 ile oldukça güçlü finansal performans sergilemektedir. Bunlara gözünü kapayamaz birçok yatırımcı.

Şirketin çeyreklik net borcu 2,019,674,062.18 USD olarak verilmiştir. Bu, şirketin borç yükünü ve finansal sağlığını değerlendirmek açısından önemlidir. Fiyat kazanç oranı (P/E) 13.67 olarak verilmiştir, bu da hisse senedinin nispeten makul bir değerleme seviyesinde olduğunu göstermektedir.

SASA Polyester, teknik göstergeler açısından nötr ile pozitif arasında sinyaller vermektedir. Kısa vadede hareketli ortalamalar ve stokastik göstergeler pozitif sinyaller verirken, RSI göstergesi nötr bir sinyal vermektedir. Bu aralar piyasalar tedirgin yine ama rekor da var, yani her şeye hazırlıklı olmak gerek.

Sonuç itibariyle, piyasalar kısmi olumlu kapanıyor ancak tedirginlik halen var. Artık uluslararası kamuoyunda da terör devleti olarak addedilen İsrail’de erken seçim olabileceği yönünde oylamalar bölgesel barış için olumlu olacaktır. Fed’in güven yerine felaket sinyalleri de yapay zeka hisselerinde yükselişin de duraksamasına neden oldu.

Okan Özdemir