SASA – Olumsuz
SASA 2Ç17 döneminde beklentilerin çok altında 32.1 mn TL kar açıkladı. Şirket ilk çeyrekte 78 mn TL kar açıklamıştı. İlk çeyreğe göre %60 daha düşük bir kar var. 2016 yılının 2Ç dönemine göre kar %5 daha yukarıda ancak bu yılın ilk çeyreğine göre temponun bu denli düşmesi yılın geri kalanı için beklentilerde belirsizlik yarattı.
Şirket’in satışlarında sorun yok. Satış gelirleri ilk çeyrek dönem ile aynı seviyede 406.7mnTL oldu. Bu nokta olumlu görülebilir. Bu yılın ilk çeyrek dönemi ile karşılaştırıldığında tek olumlu taraf satış gelirlerinin korunuyor olması. Diğer kalemlerde önemli düşüşler var.
Kar rakamının bu denli düşmesinde en önemli etken maliyetlerin yükselmesi. İlk çeyrekte %76 olan maliyet oranı, 2Ç dönemde %86 seviyesine yükselmiş. Bu da 33mn TL’lik bir kırpma yaratmış. İkinci faktör ise diğer faaliyetlerden gelirler ve giderler toplamında kur farkına bağlı oluşan katkının ilk çeyreğe göre azalmış olması. Ancak burada yine de azalmış olsa da katkı devam ediyor. Kardan en büyük kırpma yukarıda belirtildiği gibi maliyetlerde.
En tepedeki maliyetler yükselince 1Ç’den 2Ç’ye brüt kar marjı %24’den %15 gerilemiş. Gerisi çorap söküğü gibi devam ediyor. FAVÖK Marjı %20’dan %12’ye ve net kar marjı da %19’da %8’e düşmüş. Maliyetlerdeki durumun bu kadar oynaklık göstermesi geri kalan çeyreklere yönelik tahminleri zorlaştırıyor.
Geçen yılın 2Ç dönemine göre bakıldığında ise durum kötü değil. Geçen yılın 2Ç döneminden iyi sonuçlar gelmiş. 2Ç17’de satış gelirleri 2Ç16’ya göre %37 artmış. Aynı dönemde FAVÖK %30 yükselirken, net kar %5 artmış. Kardaki artışın sınırlı olmasında finansman giderleri ve vergi karşılığının etkisi var.
Yılın 6 aylığına bakıldığında geçen yıla göre belirgin bir şekilde pozitif seyir devam ediyor. Satış gelirleri geçen yıl aynı döneme %40 artışla 816 mn TL seviyesine ulaşırken, FAVÖK %151 artışla 128 mn TL düzeyine ulaştı. Son olarak SASA yılın ilk yarısını %177 artışla 110 mn TL net karla kapadı. Olumlu.
%131 Bedelsiz Potansiyeli
Şirket’in açıkladığı arsa değerlemesinden oluşan 539 mn TL’lik değerleme fakı Özsermayenin altında yansıtılmış. Bu durum SASA için %131 bedelsiz potansiyeli oluşturmuş. Burası olumlu.
Döviz pozisyonu ise son durum itibari ile 63.6 mn $ döviz fazlasını ve 72.3 mn € döviz açığını işaret ediyor. Yani Şirket için Euro/TL kurunun yükselmesi olumsuz, Dolar / TL kurunun yükselmesi olumlu kur farkı yaratacak.
Buna karşılık şirket satış gelirlerinin %55’i Euro, %41’i Dolar ve %4’ü TL cinsinden. 3Ç dönemi henüz tamamlanmadı ama Euro/TL kurundaki yükselişin korunması durumunda döviz pozisyonundan dolayı oluşacak kur farkı giderleri, satış gelirlerinden oluşacak kur etkisi ile karşılanabilir. Buna ilave olarak ticari alacaklardan dolayı oluşacak kur farkları da pozitif etki yaratacaktır. Olumlu.
Cari oran 2.26, likidite oranı 1.75. Çok iyi.
SASA satışlarının %84’ünü iç piyasaya yapıyor. Geri kalanı ihracat. Satışların içinde en büyük ağırlık Polyester elyaf ve cips’ten oluşuyor. Geçen yıl 6 aylık döneme göre satışlar ton bazında %4.3 artmış.
Son açıklanan performansa göre, SASA için 2017 yılında satış gelirlerinin %35 artarak 1600 mn TL seviyesinde oluşmasını ve 224 mn TL FAVÖK rakamı bekliyoruz. Bu yıl için bir hedef fiyat belirlemek kolay değil. Mevcut bilanço beklentileri aşağı çekiyor. Ancak geleceğe yönelik beklentiler ise hissede fiyatlanıyor. Maliyetlerdeki oynaklıktan dolayı kısa vadede hedef fiyat belirlemek doğru olmayabilir.
Strateji Yorum: Kısa vadeli yatırımcılar için pürüzlü günler veya haftalar görebiliriz. Mevcut bilanço sonuçlarının ardından SASA ’da satış baskısı görülebilir. Ancak uzun vadeli yatırımcılar için yaşanabilecek düşüş alım fırsatı olarak değerlendirilebilir. Şirket’in yatırımları devam ediyor ve 2018 yılı sonunda devreye girmesi planlanıyor. Şirket bu yatırımlar sonrasında Pazar payını %33’ten %70’e çıkarmayı hedefliyor. 2019 yılında 1 milyar € ciro beklentisi her fırsatta dile getiriliyor. Bu veriler SASA için 2018 yılında 10-11TL hedef fiyat beklentilerinin oluşmasını sağlamakta. Bunlar göz önüne alındığında uzun vadede beklentiler devam ediyor. Diğer yandan %131 bedelsiz potansiyeli de hisse senedinde oluşabilecek satış baskısının sınırlı kalmasını sağlayabilir.