Borsa endeksi sallanmaya devam ediyor. Çalkantılar arasında fırsatlar oluşuyor ve kayboluyor. Hisseler arası geçişler belirginleşiyor ve yenilerine sebep oluyor. TKFEN ve ENKAI arası geçiş dikkat çekici olmaya başladı. ISCTR ve AKBNK arası geçişlere de dikkat çekmiştik ve hedefe doğru dalgalı seyirle devam ediyor.
Geçişlerin tarihsel önemi Türkiye ekonomisindeki gidişat hakkında da fikir vermektedir. Bu yazıda bunu gösterecek tespitlere girmekte fayda görüyoruz. Tarihsel önemi olan olaylar tetiklemeler getirmektedir. 2008 yılı emlak balonu krizi sonucunda şişmiş olan mali piyasalar düzeltmeye gitmeye başlarken reel sektörün önemi arttı ve bu da endekslere yansıdı.
Borsa mali endeksi ve sanayi endeksi arası geçişler bunu göstermektedir. 2013den bu yana belirgin şekilde düşüş görülen geçişin geçmişine bakınca 2008 yılında başlayan dalgalanma sonucu oluşan kopmayı görmekteyiz.
BISTMALI/BISTSAN : Bu oran 2010 öncesinde 2.20 seviyelerindeyken, artık 0.90 seviyelerinden bahsediyoruz. Buralarda kalacak mıdır ? Yavaşlayan ekonomi çarkları sonucu yeni oluşumlar endeksler arası geçişleri de etkileyecektir.
Hızlı hareketler düzeltmelere sebep olmuştur: 2012 ve 2014 kış döneminde yaşanan sert düşüşe tepki bu tiptendi. 2013 yükselişine gelen düzeltme de bu türdendir.
Türkiye sürdürülebilir büyüme metodunu ararken, yeni döneme geçiş eskiyi atmayı gerektirmektedir. Bu da samimice doğru adımların açıkça atılmasını gerektiriyor. Bu beklentiyle, Sanayi Endeksi’nin farkı daha da açmasını bekleyebiliriz.
Düzenli takip edenlerin bildiği gibi, hareketlerdeki geometri, kırılımlar geleceği belirleme açısından önemli olmaktadır. Sonuçta her bir hareket ve kırılım farklı hikayeyi içinde barındırmaktadır. Bu hikaye haber yoluyla daha sonra kendini göstermektedir. Model tabanlı farklı bakış açıları da bu hikayeyi yakalamak adına değerlidir. Genel olarak analizlerinde bu şekilde gelişmesi zihin berraklığı sağlar.
Yıllık gelişim belirli kilometre taşlarının da işaretçisidir elbette: bunun içerdiği gelişmeleri bu şekilde anlamak gereklidir. Haftalık bazda değerlendirme bunu gösterebilecek düzeydedir. Mademki hikayeleri kırılımlar barındırıyor dedik: daha fazla kırılım daha fazla hikaye demektir. Yani deprem etkisi sonucu yer yüzü yapısı nasıl değişiyorsa; hisseler ve aralarındaki kırılımlar da benzer etki içindedir.
Bir başka deyişle, izlediğimiz BISTMALI/BISTSAN oranı hızlı düşüşlere tepki vererek devam edecektir. Son aylarda yaşanan bu idi ama ana eğilim aşağı yönlüdür ve 0.50 seviyelerini bekleyebiliriz. Bugünlerde oran 0.95 seviyelerinde olduğuna göre ciddi bir fırsat penceresi olarak görebiliriz. Kırılım geometrisi bunu ifade etmektedir.
Dövizdeki dalgalanma ihracatı teşvik ederken, yapay zekaya dayalı daha güvenilir stratejiyle pazar arayışı hedeflenebilir. Böylece geçmişin başarılısını değil geleceğin fırsatını erken aşamada yakalamış olursunuz. Doğrulanmış modeller kurmak mümkündür. Buna göre uygulanabilir avantaj getirecek öneri için ülke ve bölge GELECEK skorlama tablolarını inceleyebilirsiniz: http://www.ekonomist.com.tr/kapak-konusu/ihracati-artirma-yollari.html