Rudiger Dornbusch Kısaca Hayatı
1942 yılında, Almanya’nın eski adıyla Krefeld, şimdilerde ise North Rine-Westphalia olarak bilinen bölgesinde doğmuştur. 2002 yılında, 60 yaşında iken kanserden dolayı hayatını kaybetmiştir. Bazı öğrencileri ve meslektaş- larına göre kendisinin en önemli özelliği, bir problemin kalbini ortaya çıkarmak ve bunu anlaşılabilir bir basitliğe indirgemekti.
Eğitim Hayatı
Orta öğrenimini Krefelde’de bulunan “Gymnasium am Moltkeplatz” da tamamlamış, daha sonra yurtdı- şında çalışmaya gitmiştir. 1966 yılında, Genova Üniversitesi’nden “Licence en Sciences Politiques” diplomasını almıştır. Mezun olduğu Genova Üniversitesi’nde 1966 yılında araştırma görevlisi olarak işe başlayan Dornbusch, daha sonra Chicago Üniversite’nde ekonomi doktorasını yapmak için ABD’ye gitti. Burada doktora eğitimini alırtken aynı zamanda İşletme Enstitüsü öğrencilerine dersler vermiştir. Daha sonraki iki yıl Rochester Üniversitesi’nde çalışmış ve burada Uluslararası İktisat alanında yardımcı doçent ünvanını almıştır. Bu ünvan ile tekrar Chicago Üniversitesi’ne dönen Dornbusch, burada bir yıl görev yaptıktan sonra 1975 yılında MIT’de göreve başlamıştır. 1984 yılında profesör ünvanını almış ve yaşamını yitirdiği 2002 yılına kadar da burada çalışmıştır. Ayrıca IMF‘de görev yapan Dornbusch, özellikle Latin Amerika ülkeleri için istikrar politikaları geliştirmek amacıyla yaptığı katkılarıyla da bilinmektedir. Kariyerinde, on beş yılı aşkın bir süre zarfında “Quarterly Journal of Economics” adlı dergide editörlük yapmıştır. Ayrıca, Paul Krugman, Jeffrey Frankel, Jeffrey Sachs, Larry Summers, Maurice Obstfeld, Kenneth Rogoff gibi ünlü iktisatçıların hocalığını yapmıştır. Bununla birlikte, National Bureau of Economic Research Advisory Committee’de yardımcı araştırmacılık yapmış, Federal Reserve Bank of New York ve Boston’da akademik danışma kurulunda önemli görevler üstlenmiş- tir.
İktisada Yaptığı Katkılar
Kariyeri boyunca odaklandığı temel alan uluslararası iktisat olmuştur. Genel olarak, para politikası, makroekonomik kalkınma, büyüme ve uluslararası ticaret konularında iktisat bilimine katkı sunmuştur. “Expectations and Exchange Rate Dynamics” başlıklı çalışmasında beklentilerin döviz kuru üzerindeki etkilerini incelemiş ve bu çalışması, kendisini iktisat teorisinde ve mesleğinde en yüksek seviyeye taşımıştır. “The Overshooting Paper” olarak da bilinen bu çalışmada yaptığı şey,dalgalı kurların aşırı derecede oynaklığını ve kafa karıştırıcılığını ortaya koymak ve bu konuda önerilerde bulunmaktır Dornbusch’un oluşturduğu “Overshooting Modeli” nin temel varsayımları, malların fiyatlarının kısa dönemde katı ve yapışkan, değişim hızının ise yavaş olmasıdır. Bununla birlikte, kurların fiyatlarındaki değişim oldukça hızlıdır. Buna göre varlık piyasalarındaki arbitrajın, güvencesiz faiz paritesi yoluyla tutacağını ve kur beklentilerinin rasyonel bir şekilde tutarlı olacağını belirtmektedir.
Eserleri
“Para Politikası, Makroekonomik Kalkınma, Büyüme ve Uluslararası Ticaret” alanlarındaki çalışmalarıyla iktisat biliminin unutulmazları arasında yer almıştır.